tijd heelt niet alle wondenStel je maakt iets naars mee in je leven of iemand behandelt je niet zoals je wilt.

De kans bestaat dat je vanaf dat moment wantrouwend en angstiger wordt. Je staat niet meer zo onbevangen in het leven. Want je hebt kennis gemaakt met de realiteit dat dit zomaar kan gebeuren. En dat kan bedreigend voelen.

Veel mensen hebben dan de neiging om dingen te willen controleren. En vaak gaat dat van kwaad tot erger. Waarom? Omdat controle je het gevoel van macht geeft. Of in ieder geval het idee.

Maar helaas is dat vaak slechts schijn. Dan is het dus schijncontrole. Want je mag dan wel controle hebben of denken te hebben over bepaalde zaken, je leven raakt tegelijkertijd steeds meer ‘out of control’. Want dingen willen controleren kost veel tijd, moeite en energie. En het resultaat is er meestal niet naar.

 

Problematisch

Waar zie je dit terug? Denk maar eens aan eetstoornissen als anorexia. Iemand voelt zich machteloos of minderwaardig en probeert zich dan toch goed te voelen door zichzelf en de buitenwereld te laten zien:

“Kijk eens hoe ik mijn eten en mijn gewicht onder controle heb!”

Maar je ziet dit ook bij dwangstoornissen. En ook het streven naar perfectie is een manier om controle te willen uitoefenen en komt welhaast ongemerkt voort uit angst of wantrouwen.

Angst en controleneigingen zijn sterk aan elkaar verbonden, net zoals rust en vertrouwen bij elkaar horen. Die 2 paren sluiten elkaar uit. Wanneer je rust en vertrouwen ervaart, verdwijnen angst en controleneigingen uit je leven.

 

Overgave is natuurlijk beter

Het is bijzonder om je te realiseren dat rust en vertrouwen eigenlijk ons geboorterecht zijn. Een baby heeft slechts 2 angsten: Angst om te vallen en angst voor harde geluiden. Verder blinken baby’s uit in overgave.

Ze ademen nog zo prachtig diep vanuit hun buik (vergelijk dat eens met de hoge ademhaling van angstige mensen). Kwetsbare baby’s hebben natuurlijk ook nog geen keus. Ze zijn gewoon.  Pas als we opgroeien, worden we op een bepaald moment met de realiteit geconfronteerd: Dat ons vertrouwen beschaamd kan worden.

Je kunt jarenlang blijven proberen om je overlevingsstrategie (controle) te blijven toepassen in de hoop dat je je beter gaat voelen. Net zoals je kunt blijven hopen dat de tijd wonden wel zal helen.

Maar als dat niet zo blijkt te zijn, zul je vroeg of laat  toch moeten toegeven dat je wat anders moet verzinnen. Dat er niets anders opzit dan je over te geven en niet langer te blijven ‘vechten’.

Helaas willen de meeste mensen pas echt veranderen als hun pijn zo groot wordt dat ze beseffen:

“Dit kan zo echt niet langer.”

Dat is wel zonde, want de ‘verloren tijd’ krijg je niet meer terug.

 

Ontlading

Om uit je patroon (je probleem) te kunnen stappen, moet er eerst iets verwerkt worden. Iets zit vast, waardoor er steeds maar geen ruimte komt  voor rust en vertrouwen. Die ruimte komt er pas wanneer de zogenaamde ‘ontlading’ plaats kan vinden.

Veel mensen zijn daar bang voor. Toch is het van belang dat emoties als woede, frustratie, boosheid of verdriet op een of andere manier losgelaten kunnen worden. Het zit soms zo opgekropt en weggestopt dat je niet eens weet dat het er zit. Zelfs een kind begrijpt wel dat dat kan leiden tot veel klachten, zowel fysiek als geestelijk.

Ontladen leidt dus tot echt oplossen. Want als die negatieve energie uit je systeem is, kom je pas echt tot rust. Zelfs het grootste onrecht kan dan geaccepteerd worden. Dat is belangrijk om uit de slachtofferpositie te kunnen stappen en zelf weer controle over je leven te nemen. Zolang jij je nog slachtoffer voelt, heeft de ‘dader’ jou immers nog in zijn greep!

Het is dus zeker niet zo dat tijd per definitie alle wonden heelt. Vaak is er heel wat anders nodig. En dat hoeft gelukkig niet eens veel tijd te kosten! Als een probleem maar bij de kern wordt aangepakt en er niet onnodig veel tijd wordt verdaan met eromheen blijven draaien.

 

?

Wil jij concreet aan de slag en zorgen dat de wonden helen en de littekens snel verdwijnen, zodat je meer kunt genieten van je leven? Neem dan contact met me op.

?

Heb jij overigens zelf tips hoe je het verleden echt achter je kunt laten? Dan hoop ik dat je jouw verhaal hieronder wilt delen. En natuurlijk mag dat ook als je er juist moeite mee hebt. Ik antwoord altijd!

Super als je dit artikel in ieder geval even deelt met je netwerk. Dank je wel!

 

 

Pin It on Pinterest