Vind je het moeilijk om aan verwachtingen te voldoen?
Ik soms wel. Bijvoorbeeld aan mijn eigen.

Ik had alweer veel eerder een stukje willen schrijven. Maar wanneer het een beetje voelt als ‘moeten’, blijft de inspiratie uit. Vanochtend ‘wílde’ ik weer schrijven. Dus deed ik dat met plezier. En ja, Mahatma Gandhi had gelijk: “Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken.” Ik ga dus nooit met pensioen, want ik werk niet!

Wiens verwachtingen bepalen jouw leven? Zet jij je eigen koers uit of laat je je leven grotendeels bepalen of beïnvloeden door anderen? Tot op zekere hoogte ontkom je daar natuurlijk niet aan, maar wanneer je kijkt naar de belangrijke zaken in je leven… leef jij dan zoals je zelf wilt of is de richting grotendeels bepaald door anderen (opvoeding, school, familie, vrienden, kennissen, collega’s, bazen, etc.)?

In hoeverre zijn jouw eigen dromen en verwachtingen in de loop der jaren ondergesneeuwd? Of heb je ze nog helder in beeld en werk je eraan?

Ben je vaker tevreden of ontevreden? Dit is een belangrijke graadmeter om te bepalen of je voldoende baas bent over je eigen leven. Helaas zijn de meeste mensen vaker ontevreden. En in plaats van op zoek te gaan naar manieren om dit te veranderen, berusten ze vaak in hun ‘lot’. Persoonlijk denk ik dat dat vaak geen onwil is, maar onmacht.

Hoe zorg je ervoor dat je vaker tevreden bent? 

1. Word je bewust van hoe je over jezelf denkt. Gandhi zei namelijk ook: “De mens wordt vaak wat hij denkt.” Dit is natuurlijk goed nieuws als jij goed over jezelf denkt, maar slecht nieuws als dat niet zo is. In beide gevallen worden mensen vaak bevestigd in wat ze denken. Dus is het zaak om ervoor te zorgen dat je goed over jezelf denkt.

2. Gebruik je talenten. Ieder mens wordt geboren met unieke talenten. Wanneer je ze gebruikt, gaan dingen je gemakkelijker af en zul je er meer plezier in hebben. Je hebt ze niet voor niets gekregen, dus bedenk hoe je ze kunt inzetten.

3. Schets je ideale toekomst. En wanneer je dat gedaan hebt, vergelijk die dan met je huidige situatie. In hoeverre verschillen die twee van elkaar? Als de verschillen groot zijn, hoeft dat nog niet te betekenen dat jouw toekomstdroom een illusie is. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je de juiste tussenstappen zet om steeds dichter bij je doel te komen en niet te blijven hangen in een situatie waarin je je niet goed voelt. Elke stap in de goede richting draagt bij aan het eindplaatje.

Is de oplossing zo simpel? Eigenlijk wel. Soms op het verbazingwekkende af. En toch ook weer niet.

Want onbewust ben je vaak zelf je grootste vijand, door je eigen gedachten. Hoe vaak hoor ik niet: ‘Kon ik mijn negatieve gedachten maar eens uitzetten!’ En gelukkig kan dat. Het is verhelderend om het verschil te ervaren wanneer je niet vastzit in je eigen beperkende patronen en gedachten. Je ziet nieuwe mogelijkheden en krijgt nieuwe inzichten.

Soms moet ons ideaalbeeld worden bijgesteld. Ik laat mensen regelmatig ervaren hoe hun leven eruit zou zien, wanneer ze geen onnodige angsten en onzekerheden zouden hebben. Dit kan, wanneer je diep ontspannen bent.

Zonder die negatieve gedachten komen je dromen, je gevoel en je intuïtie als vanzelf meer bovendrijven. En het resultaat hoeft helemaal niet spectaculair te zijn om toch heel goed te voelen.

Eén van mijn klanten was hierdoor erg verrast: ‘Ik droomde er altijd van om elke dag bruisend, stuiterend en energiek door het leven te gaan, maar nu voelde ik dat dat helemaal niet bij me past. Ik voelde me op mijn best juist heerlijk rustig en relaxed, zeker van mezelf en vol vertrouwen. En het fijne is dat ik weet dat ik dat kan bereiken, omdat het dicht bij mezelf ligt.”

Vanaf het moment dat je dit eenmaal hebt ervaren, zal je onderbewustzijn je niet langer saboteren, maar juist helpen om ervoor te zorgen dat je stappen gaat zetten in de juiste richting.

Je kunt jezelf ook al een eind de goede kant op helpen. Door de komende periode eens te bedenken in hoeverre jij jezelf saboteert.

Stel jezelf daarbij eens de volgende vragen: Hoe denk jij diep van binnen over jezelf? En ligt jouw ideale toekomst ver af van waar je nu staat?

Voel je vrij hieronder te reageren. Ik ben benieuwd naar je inzichten.

Pin It on Pinterest