Perfectionisme brengt je gezondheid en je levensgeluk ernstig in gevaar. Je loopt zelfs groot gevaar op een burn-out te krijgen als je niet uitkijkt. Heb jij een verhoogd risico op een burn-out? Dat kun je gemakkelijk checken via mijn perfectionismetest. Scoor jij namelijk rood of oranje, dan is het uitkijken geblazen.

Perfectionisme is het verlangen om dingen zo goed mogelijk te doen. Dit verlangen is gebaseerd is op het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Je twijfelt – meestal volledig onbewust trouwens – diep van binnen of je wel bestaansrecht hebt en voelt je niet veilig genoeg om jezelf te zijn. Omdat dit een heel akelig gevoel is, probeer je dat te ontwijken en te vermijden. Je gaat je aanpassen, je gaat op zoek naar goede gevoelens en doet wat nodig is om bevestiging, liefde en aandacht te krijgen. Je wringt je in allerlei bochten om dit voor elkaar te krijgen, je past je continu aan of bent altijd aan het vooruitdenken en doet wat jij denkt dat anderen van je willen en verwachten.

De start van deze overlevingsstrategie is vaak al vroeg in je leven, in je kindertijd. Je bent je hier jarenlang niet van bewust en het mechanisme werkt prima. Het levert je heel veel op. Maar er komt een moment dan  wegen de voordelen niet meer op tegen de nadelen. Je hebt dan jaar na jaar na jaar zo vaak ja gezegd tegen de ander(en) en nee tegen jezelf, terwijl je daarbij volledig voorbij hebt leren gaan aan je eigen gevoelens, dat je niet of nauwelijks meer voelt of geen energie meer hebt of beide. En dan loop je ook gevaar om het punt te bereiken dat je officieel zou kunnen bestempelen als ‘opgebrand’. Niks meer te geven. Alles weggegeven.

Dit is het moment waarop van jou gevraagd wordt om eens heel kritisch te gaan kijken wat er nou eigenlijk is gebeurd. Of liever gezegd: Wat jij hebt laten gebeuren. Want daarmee neem jij zelf verantwoordelijkheid voor jouw leven, voor jouw daden. En geloof me, dat gaat je veel meer brengen dan wanneer jij ervoor kiest om de schuld of de verantwoordelijkheid af te schuiven en buiten je neer te leggen, bijvoorbeeld bij je baas, bij je schoonfamilie, bij ‘de maatschappij’, de politiek, social media en noem maar op.

In de kern is het heel simpel: Je gelooft immers dat je niet goed genoeg bent. En hoe kun je nou houden van iemand die niet goed genoeg is? Dat kan niet. Dus je houdt niet (onvoorwaardelijk) van jezelf. En het leven kan niet anders dan jou aan alle kanten confronteren met je eigen overtuigingen. Je krijgt terug wat je uitzendt. Want dat is wat je toch al gelooft, dus dat zul je ook overal om je heen bevestigd zien. Dat is immers de bril waarmee jij naar jezelf, het leven, jouw omgeving, ja eigenlijk naar alles kijkt.

Jij schiet te kort en dus zie je tekort. Ervaar je tekort. Voel je tekort. Op sommige fronten. Of misschien zelfs wel over de gehele linie. Je komt tijd te kort, geld te kort, liefde te kort, aandacht te kort, gezondheid te kort. Noem het maar op.  Vervolgens kun je natuurlijk als een gek achter dingen aanrennen op die tekorten op te lossen of aan te vullen. Achter geld aanrennen, achter de liefde aangaan, jakkeren om op tijd te zijn of tijd te winnen. Maar geloof je dat dat werkt? Het kan best werken en een bepaald tekort tijdelijk of plaatselijk opheffen. Maar het zal nooit duurzaam werken. Sterker nog: Het put je uit, trekt je leeg en maakt je zwak en misschien zelfs ziek. 

Wat jij nodig hebt is namelijk het GEVOEL dat jij al VOLDOENDE bent zoals je bent. Dat er VOLDOENDE is voor jou omdat jij VOLDOENDE bent. Of je het nou PRIMA noemt, of VOLDOENDE of ‘PERFECT ONVOLMAAKT. Dat maakt allemaal niet uit. Het gaat om het gevoel.

Een gevoel leer je niet uit een boekje. Dat is iets wat je kunt leren ervaren. Het is mijn passie om mensen dit gevoel te laten ervaren. Om ze te laten delen in het gevoel dat ik zelf godzijdank heb leren voelen en steeds vaker, dieper, completer voel. Niet de hele tijd. Misschien kan dat wel niet als PRIMA MENS. Maar als je dit eenmaal hebt gevoeld en ervaren, dan gaat er een deur open naar een nieuw leven. Want dan weet je uit ervaring dat je jezelf ook kunt trainen om dit veel vaker te ervaren en te voelen. Dat tekort voelen niet voortkomt uit de ‘waarheid’ dat je tekort bent. Dat die overtuiging een illusie is. Wat een feest om dat te doorzien!

En weet je wat er gebeurt als je dat écht begint te ervaren en voelen? Dan veranderen dingen in jouw omgeving. In je leven, in je werk, in je vriendschappen, in je relatie, in je financiën. Want die komen dan in lijn te liggen met hoe jij je voelt en wat jij gelooft. Wat je gelooft bestaat dan niet meer uit slechts woorden, een vorm van ‘wishful thinking’, maar die woorden worden dan ook echt geladen met de energie van IK BEN GOED ZOALS IK BEN.

En dat…. niks meer en niks minder zet dus alles in beweging. En het zet jou in een bepaalde rust. Je gaat uit de overlevingsstand en komt meer en meer in de overgave. Je zult merken dat je door minder te doen, juist meer gedaan krijgt. Dat je door minder te doen meer kunt genieten. Dat je door minder te doen, meer jezelf kunt zijn. Dat klinkt zo ongelofelijk tegenstrijdig. En toch is dit precies hoe het gaat. Less is More!

PRIMA is Perfect kan je niet redden

Dit leer je niet in een boekje. Zelfhulpboeken kunnen je dit niet leren. Ook mijn boek PRIMA is Perfect is voor de meesten niet meer dan een Wake Up Call, een eerste stap. Dit moet je echt gaan ervaren. Je leert het ook niet door te praten over je problemen, over je jeugd, over je ouders. Nee, het is echt door te durven (leren) VOELEN. Dat maakt het verschil. Daar zit de opening, de doorbraak.

Wil je (meer) leren voelen en ervaren? Wil jij leren te ervaren wat het is om te zijn? Kom dan op zaterdag 9 november a.s. naar Alkmaar voor de Themamiddag Perfectionisme en Burn-Out. Natuurlijk gaan we de nodige dingen bespreken. Maar niet te veel. Want ik wil je vooral meenemen in het voelen en ervaren. Zodat de deur opengezet kan worden naar het idee dat het mogelijk is om echt te leren leven vanuit wie JIJ BENT. Zonder dat je hoeft te veranderen. Het enige wat hoeft te veranderen is jouw idee. Het idee dat je niet goed genoeg bent. En je weet dat je dat idee niet langer meer gelooft als je voelt dat je een waardevol persoon bent.

Ik zou het superleuk vinden je te ontmoeten op 9 november. Er zijn nu nog precies 10 kaartjes beschikbaar. Dus wacht niet te lang als je erbij wilt zijn.

Heb jij eigenlijk al ervaring met hoe ik je kan leren voelen? Zo niet, check dan eens deze gratis MP3. Hiermee kun je als je je eraan durft over te geven (oeeehhh, spannend!) ervaren wat de kracht van hypnose voor jou kan betekenen. Hypnose haalt je uit je kritische denken en brengt je naar meer ervaren, meer voelen. Je kunt dit leren. De een ervaart al direct van alles, de ander niks. Alles is goed.

Smaakt het naar meer? Nóg een reden om je aan te melden voor 9 november. Want dit live ervaren is natuurlijk extra speciaal. 

Actueel

Als je kiest voor je eigen geluk. is dat een belangrijk moment. Daarmee zet je een reeks veranderingen in gang.  Maar het verlangen naar anders en de keuze voor jezelf brengen ook de nodige uitdagingen met zich mee. Want de oude jij die trekt aan je. Net als je omgeving. Voor je het weet raak je de motivatie kwijt. En verzandt je weer in oude patronen.

Hoe voorkom je dit en zorg je dat het gemakkelijker is om ‘bij de les’ te blijven? En, minstens zo belangrijk, hoe hou je de lol erin? Want persoonlijke ontwikkeling mag vooral ook gewoon LEUK zijn he?

Door dit pad niet in je eentje te bewandelen. Samen is zoveel leuker. En effectiever. Je hebt de verbinding, de herkenning, de steun én het plezier.

Afgelopen 2 jaar hebben we gemerkt dat was ooit zo vanzelfsprekend was, veel waardevoller is dan we toen dachten: LIVE ontmoeten en verbinden.

Ik ben dan ook superblij om binnenkort weer voor het eerst sinds 2 jaar een Yellow Sunday te kunnen organiseren aan het strand! 

Yellow Sunday Castricum aan Zee – 1 mei 2022

De insteek van een Yellow Sunday is:
Zonnig. Samen. Leren en Lol.


Klik hier als je nieuwsgierig bent. 

 

 

Pin It on Pinterest