burn outHeus… aan perfectionisme ga je niet dood. Maar je kunt er wel heel ziek van worden. Als je denkt dat ik nu overdrijf, dan zou je ’s bij me langs moeten komen om de verhalen te horen die ik bijna dagelijks om mijn oren krijg.

 • Mensen die jarenlang hun grenzen overschrijden.
 • Of niet kunnen stoppen met anderen te pleasen ten koste van zichzelf.
 • Zichzelf wegcijferen of maar doorgaan en doorgaan en doorgaan….
 • Soms tot ze er bijna bij neervallen (burn out)
 • Totdat hun lichaam echt zegt: Geen stap verder meer nu!

 

De gevolgen van perfectionisme kunnen dus rampzalig zijn voor je gezondheid. Elk lichaam heeft ontspanning nodig. En ook onze geest kan niet maar ongestraft overuren blijven draaien.

 

Maar als er iets van een perfectionist in jou huist, dan zul je vast beamen dat ontspannen nou niet bepaald jouw sterkste punt is. Ik weet toevallig als geen ander dat ontspanning iets is waarvoor je jezelf dan zelden de tijd of de rust gunt. Want er zijn altijd wel belangrijker en nuttiger zaken te doen dan ‘niksen’, toch?

 

Het begint met Bewustzijn

Elke verandering begint met bewustzijn. Immers, als je je ergens niet bewust van bent, hoe kun je het dan in hemelsnaam veranderen? Als iemand ontkent dat hij verslaafd is, kan hij ook niet van zijn verslaving afkomen. Waar in de ogen van de verslaafde geen sprake van een verslaving is, kan die ook niet worden opgelost. Zo simpel is het.

Mijn missie is om mensen bewuster te maken van hun onbewuste gedrag zodat ze meer te kiezen hebben in het leven. Misschien heb jij er bijvoorbeeld nooit echt bij stilgestaan of het gedrag dat jij vertoont misschien ook trekken van perfectionisme vertoont. En als je dat niet kent of herkent bij jezelf, dan sta je ook niet stil bij mogelijke alternatieven.

 

Dan ben je je niet bewust dat je jouw gedrag kunt veranderen. Dat het echt anders kan. Dat je kunt leren LOSLATEN. Bijvoorbeeld

 • Verwachtingen loslaten
 • Resultaten loslaten
 • Controle loslaten
 • Hoge eisen loslaten, etc.

En dat je wanneer je weet hoe je kunt loslaten ook sneller en eerder tevreden zult zijn en van jezelf mag ontspannen en genieten.

Echt de prijs van perfectionisme is hoog. Maar de beloning van perfectionisme loslaten is dat ook!

 

De beloning van perfectionisme loslaten

Als ik naar mezelf kijk, heeft het loslaten van perfectionisme mij zoveel opgeleverd, zoals:

 • meer tijd
 • meer genieten
 • meer gezondheid (omdat ik vaker, langer en intensiever kan ontspannen)
 • meer voldoening en tevredenheid
 • meer aandacht
 • mijn eigen bedrijf
 • een tevredener ik

 

En tegelijkertijd zijn er ook heel veel dingen minder geworden:

 • minder stress
 • minder boosheid
 • minder frustratie
 • minder fysieke klachten (nekpijn, schouderpijn, rugpijn, muisarm)

 

Natuurlijk kost het ook iets als je iets wilt bereiken!

Je kunt niet iets winnen zonder iets te verliezen. Dus op bepaalde vlakken zul je concessies moeten doen. Dat is dat l o s l a t e n …

Zo heb ik eind 2013 besloten dat als ik nou eindelijk echt dat boek over perfectionisme wil schrijven (ik kom maar niet verder dan 5 hoofdstukken), dat ik dat niet even tussen mijn andere bezigheden door kan blijven doen. Dat lukt me simpelweg niet.

Naast 1-op-1 klanten en cursussen en lezingen heb ik ook nog een bedrijf genaamd ‘GEZIN’.  En daar hangen onder meer een Boodschappenservice, Wasserette, Kookclub,  Huiswerkbegeleiding, Muziekles, Taxidienst en zo kan ik nog wel even doorgaan aan vast.

En omdat je die gezinsdingen eigenlijk nooit opschrijft, mogen ze zogenaamd geen naam hebben. Maar ja, tijd kosten ze wel. En zeker als je ze ook nog met plezier en aandacht wilt doen.

 

Geen tijd? Tijd maken!

Dus, wat kost het mij om me te wijden aan mijn boek? De tijd die ik anders zou kunnen steken in het geven van lezingen, promoten van cursussen, geven en ontwikkelen van cursussen en workshops en alles wat daar verder nog bij komt kijken.

Ik wilde dat heel lang niet loslaten, maar dat heb ik wel gedaan.  In ieder geval tijdelijk. En weet je? Eigenlijk met een heel goed gevoel.

Want door dat los te laten, kwam er meteen de nodige ruimte voor dingen die ik ook heel belangrijk vind. En die ik eigenlijk al heel lang wilde doen.

En als ik iets niet wil later als ik oud en grijs ben is dat ik terugkijk op mijn leven en denk:

“Als ik toen andere keuzes had gemaakt of meer tijd had gestoken in …. dan  zou ….. “

 

Wat zou jij willen loslaten?

Ik kan me goed voorstellen dat er ook dingen zijn die jij liever nog gisteren dan vandaag zou willen loslaten. Zodat er ook voor jou meer ruimte komt om keuzes te maken waar je blij van wordt. Dingen waar je nu niet aan toekomt omdat je zogenaamd nog zoveel MOET.

Op korte termijn heb je nog één laatste de kans om ook te leren wat ik heb geleerd: 

 • Loslaten met een goed gevoel
 • Genieten met een grote G van wat er allemaal al (wel) is!
 • Ont-MOET-en
 • Ontspannen

Inmiddels heb ik trouwens ook de cursussen alweer opgepakt. Mijn boek is nog niet af, maar er is weer meer ruimte gekomen om dingen te combineren. Een bewuste keuze. Niet omdat het zo moet, maar omdat ik het zo wil!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest