De Perfectionismetest: 

Aan de hand van de 9 onderstaande korte vragen, ontdek jij of je  last hebt van overdreven perfectionisme.

Onthoud de punten achter je antwoord, dan kun je direct uitrekenen in welke categorie jij valt!

1 – Ik stel beslissingen uit, omdat ik bang ben verkeerd te kiezen

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

2 – Ik heb de neiging kritiek persoonlijk op te vatten

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

3 – Ik ben moeilijk en veeleisend voor mezelf (en mijn omgeving)

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

4 – Ik vind het moeilijk om hulp of advies te vragen en los alles het liefst zelf op.

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

5 – Ik heb moeite om te stoppen met iets, want iets voelt zelden af

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

6 – Als ik wil dat iets echt goed gebeurt, doe ik het het liefste zelf

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

7 – Ik vind het lastig hulp te vragen

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

8 – Ik ben niet snel tevreden. Ik zie steeds hoe het nog beter had gekund.

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

9 – Ik focus altijd zo op het resultaat, dat ik niet echt kan genieten van de weg ernaartoe

Vaak (3)
Soms (2)
Nooit (1)

22-27 Punten:
Alarmfase!

 • Jij stelt hele hoge eisen aan jezelf. En misschien ook wel aan je omgeving. Bovendien vind je het waarschijnlijk lastig om dingen uit handen te geven. Want jij hebt vaak al precies bedacht hoe iets het beste gedaan kan worden. Het perfecte plaatje, zogezegd. En daarvan afwijken… dat kost je waarschijnlijk behoorlijk wat moeite.
 • Je bent erg gevoelig voor de waardering van anderen. Aan de andere kant is het vaak lastig om complimentjes te ontvangen. Sta je er wel eens bij stil of je wel voldoende geniet? Ook tussendoor? Dus niet alleen van een perfect resultaat, maar ook van het proces?
 • Let eens op hoeveel je van jezelf moet. En vraag je eens af wat je werkelijk wilt. Pas op dat je jezelf niet te veel onder druk zet! Ont-spannen is belangrijk. Doe je dat niet, dan kun je zelfs je eigen gezondheid in gevaar brengen.
 • Ons lichaam is namelijk zeer gevoelig voor veel stress en spanning. Dat kan zich vertalen in allerlei klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, of in ernstige gevallen het gevoel ‘opgebrand te zijn’ door te lang het uiterste van jezelf te vergen.
 • Gelukkig is er wel wat aan te doen… Je kunt voorkomen dat je opbrandt of als je toch oververmoeid bent geraakt zorgen dat je je snel weer beter voelt. En jezelf in acht leert nemen door een meer ontspannen houding aan te leren.

  Wil je ontdekken hoe en wat? Lees dan hieronder verder. 

15-21 Punten:
Pas op!

 • Je perfectionisme kan je regelmatig in de weg zitten, maar is zeker niet allesoverheersend.  Misschien ben je alleen maar perfectionistisch op bepaalde gebieden en op andere niet of veel minder?
 • Toch leg jij waarschijnlijk regelmatig jouw lat behoorlijk hoog. Dit kan leiden tot spanningsklachten, concentratieproblemen, een algeheel gevoel van ‘niet lekker in je vel’ zitten of het gevoel onder druk te staan. Wees alert hierop en probeer te ontdekken waar je wat meer ruimte en ontspanning voor jezelf kunt creëren.
 • Het is belangrijk om je bewuster te worden op welke gebieden je wat liever voor jezelf kunt zijn. En wat minder veeleisend. Zodat je je eigen grenzen niet overschrijdt, met alle mogelijke nare risico’s van dien.

Met 15 tot 21 punten denk je misschien: Ik heb het wel onder controle, dat perfectionisme. Toch is het goed om te beseffen hoe slecht het is voor bijvoorbeeld je gezondheid wanneer je chronisch te veel stress ervaart en te vaak in de actiemodus zit!
En die chronische stress, die ervaren de meeste mensen ONBEWUST!

Dus denk niet te snel: Dat valt bij mij wel mee, want eerlijk: bijna iedereen zit te veel in de overlevingsmodus. En dat levert op termijn echt zoveel schade op. Het is goed dat je je daar bewust(er) van wordt, zodat je maatregelen kunt nemen. 

Lees verder hieronder. 

Minder dan 15 punten:
Niks aan de hand! 

 • Je lijkt relatief weinig of geen last te hebben van (je) perfectionisme. Ofwel je bent helemaal geen perfectionist of je kunt er heel goed mee omgaan. In dat laatste geval streef je uiteraard wel naar kwaliteit, maar als iets goed genoeg is, dan is het ook klaar. In het algemeen zal er bij jou voldoende balans zijn tussen spanning en ontspanning.

 • Ook al val je in categorie groen, toch is het goed om je af te vragen in hoeverre jij op dit moment het pad bewandelt dat de bedoeling is.

Er is een simpele manier om daar achter te komen: Wat voor cijfer geef jij jouw leven? Is het een onvoldoende of minder dan je zou willen, dan is de vraag: Waar hou jij jezelf tegen en denk je nog in onmogelijkheden?

Wedden dat er nog heel veel meer mogelijk is dan je denkt? Als je daar nieuwsgierig naar ben, lees dan zeker hieronder verder. En luister zeker eens naar mijn podcast!

 

 

Leuk die punten, maar wat heb ik eraan?

Zeker als je rood of oranje scoort, kan ik je aanraden de gratis preview (29 pagina’s)  van mijn boek PRIMA is Perfect te lezen. 

De preview bevat: 

 • Een uitgebreide inhoudsopgave
 • Het voorwoord, het waarom van dit boek en een toelichting op de inhoud
 • De perfectionismetest
 • Het complete eerste hoofdstuk

De preview geeft je dus een goede indruk van mijn boek en al lezende kun je ook ontdekken of je aan de slag wilt met de PRIMA-methode.

Ik voorzie dat je je enorm gaat herkennen in wat je leest en hopelijk gaat begrijpen wat jou (misschien al jaren) tegenhoudt om ontspannen te genieten van je leven en uit de overlevingsstand te komen.  

 

Pin It on Pinterest