piekeren een karaktertrek

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben nu vastgesteld dat piekeren geen symptoom van angst is, maar een karaktertrek. Hun conclusies worden deze week gepubliceerd in een Amerikaans medisch vakblad. Piekeren is een karaktertrek.

De wetenschappers denken dat de piekeraars door dit nieuwe inzicht beter kunnen worden behandeld. Tot nu toe kregen ze vooral kortdurende angstbehandelingen, terwijl ze beter af zouden kunnen zijn met langer lopende persoonlijkheidsbehandelingen.

“Langer lopende persoonlijkheidsbehandelingen.” Wat betekent dat nu weer? Klinkt als iets dat onnodig veel tijd, geld en moeite kost. Hier kan ik me echt over opwinden.

 

Onzin! Piekeren is aangeleerd gedrag. Dat is af te leren!

Ik ben het dus oneens met de stelling dat het een karaktertrek is. Natuurlijk, sommige mensen piekeren aanzienlijk meer dan andere. Maar piekeren is daarmee nog niet een onderdeel van je karakter.

Ik zie het als een vorm van aangeleerd gedrag, een automatisme, waar je vaak naarmate de tijd verstrijkt steeds beter in wordt. Sommige mensen piekeren van tijd tot tijd, maar de ‘beroepspiekeraars’ weten niet meer hoe ze dit systeem moeten doorbreken.

 

Ik help je van je piekeren af in een korte training.

Om van je piekeren af te komen, heb je echt geen langdurige behandeling nodig. Je kunt door middel van een korte training nieuw, ander gedrag aanleren en het overmatig piekeren afleren. NLP kent hiervoor een aantal perfecte technieken.

Je kunt kiezen voor een training in groepsverband (bijvoorbeeld de Stoomcursus NLP) of individueelDe data van de geplande groepstrainingen zie je onder het kopje ‘upcoming events’ de kolom aan de rechterzijde.

Pin It on Pinterest