Station Rdam BrunaKun je je voorstellen dat ik best wel een beetje trots ben?

Nou nee, dat zeg ik niet goed eigenlijk.

Ik ben echt supertrots. Megatrots.

Want kijk nou eens hiernaast! 

Mijn eigen boek ligt daar gewoon. In de winkel. Van Rotterdam tot Groningen, van Utrecht tot Eindhoven. En zelfs in België! Tussen de bestsellers van zeker niet de minste schrijvers! Hoe cool is dat!?

Af en toe denk ik dat ik droom. Maar volgens de makers van de foto’s zijn de plaatjes echt.

 

 

 

Toch begon het als een droom. Vier jaar geleden droomde ik ervan om een eigen boek uit te brengen. Net als mijn man en ik er in 2006 van droomden om te emigreren naar een zonnig Zuid-Europees land. Dat was de tijd dat ik was vastgelopen in mijn leven. En ‘bij toeval’ (yeah right) op het spoor kwam van de kracht van visualiseren.

 

In die tijd las ik het boek van Marinus Knoope: De Creatiespiraal. Deze week las ik een oud boekje met eenzelfde boodschap. Om mijn geheugen weer eens wat op te frissen: “Succes met wensen!” van Pierre Franckh. Het is niet meer te krijgen. Dus ik leende het in de bieb.

En ik besefte, zeker nu ik net weer een droom in vervulling heb zien gaan, dat het echt zo werkt. Dromen gaan gewoon in vervulling. Je moet alleen wel weten hoe je moet bestellen.

 

Dankzij het volgen van de stappen van de Creatiespiraal, woonden wij binnen 9 maanden in Italië.

IMG_2436

(Hoe dat ging, heb ik beschreven in mijn boek PRIMA is perfect.)

 

 

Een paar jaar later kwam de dag waar ik ook al een tijd van had gedroomd: Ik ruilde de zekerheid van mijn vaste kantoorbaan in voor het full time werken in mijn praktijk.

 

IMG_2445

 

 

En nu dus dit boek. Ik zweer het je: De foto’s die ik nu van lezers krijg opgestuurd van mijn boek op de planken en tafels in boekhandels: Het zijn gewoon de beelden die ik 4 jaar geleden in mijn hoofd heb geprent. Ik moest toen nog beginnen met schrijven, maar ik zag al heel duidelijk wat ik als resultaat wilde.

Het heeft alleen een tijdje (langer) geduurd voordat die gedachtekracht werd omgezet in materie.

 

In actie kom je natuurlijk alleen maar als je je ook echt kunt voorstellen dat die dromen uit zullen komen. Als je er van tevoren immers al niet in gelooft, hoef je er ook niet aan te beginnen. Dus behalve dat je gaat visualiseren moet je ook beschikken over een sterk gevoel, een rotsvast vertrouwen. Zo van: Dit Gaat Gewoon Gebeuren.

 

Datzelfde gevoel had ik afgelopen september. Toen ik op 31 augustus ging zitten mediteren en visualiseren, besloot ik met de gedachte: In september ga ik een uitgever vinden. Want dat manuscript van mij, dat moet de wereld in. Dat heeft een taak te vervullen, dat bevat een belangrijke boodschap en dat kan ik niet in mijn eentje op de juiste plekken krijgen.

 

Ik stelde me voor hoe het zou voelen als ik het contract met een uitgever zou tekenen. Een enorm gevoel van opluchting, dankbaarheid en kracht. Ik voelde het op dat moment al zo sterk. En ik WIST gewoon: Dit komt goed.

Ook al waren er genoeg mensen om me heen die daar heel sceptisch over waren. Die dachten dat het me niet zou lukken. Of die tussen de regels door lieten merken: Wie denk jij wel als beginnend auteur dat je bent om dit te kunnen ‘regelen’.

 

Maar deze droom ging zelfs al binnen 2,5 week in vervulling. Vanaf 1 september was dat blijkbaar de tijd die nodig was om een uitgever te vinden die het manuscript wilde lezen en het bovendien ook nog positief beoordeelde. En het was een partij, precies zoals ik me had voorgesteld. De perfecte samenwerking.

 

Toch vergeet ik het ook regelmatig te gebruiken hoor: Dat recept voor het vervullen van dromen. Dan komt ook mijn kritische mind weer om de hoek. Of de angst, bijvoorbeeld in de periode dat ik hoorde dat er ernstige gezondheidsproblemen waren. En dan werkt het niet. Dan saboteer je jezelf, zoals ik je hieronder zal uitleggen. Dan krijg je per ongeluk meer van wat je eigenlijk niet wilt.

En toch, omdat ik nu zo vaak deze ingrediënten heb kunnen testen en als ik ze allemaal toevoeg het resultaat echt naar meer smaakt, wil ik het recept heel graag met je delen.

Ook al weet ik dat de meeste mensen die dit lezen er vervolgens niets mee doen. Omdat ze het niet geloven, omdat het te simpel klinkt of juist omdat ze het te ingewikkeld lijkt om te doen. Of omdat het te zweverig overkomt…

Want ja, onze ratio, onze mind kan hier natuurlijk niets mee. Die denkt liever logisch en realistisch. Dus  zwelgen de meeste mensen liever in hun ellende of in hun slachtofferrol dan eens iets nieuws te proberen.

Tja, dat is natuurlijk zonde. Maar ach, iedereen heeft de vrije keuze om zijn leven zo gemakkelijk of moeilijk te maken als hij of zij zelf wil. Ben je nieuwsgierig, ga dan gewoon eens testen. Vrijblijvend. Met kleine dromen en wensen. Waar je leven niet van afhangt. Maar doe het dan wel volgens dit recept:

 

Het recept voor het vervullen van je dromen

 1. Formuleer een wens
 2. Schenk aandacht aan je woordkeus: formuleer je wens positief en check of dit echt is wat je wilt en wat de consequenties zijn als je wens in vervulling gaat.
 3. Formuleer je wens alsof het NU al zo is. Dus niet: Ik wil geluk in de liefde, maar bijvoorbeeld: Ik ben gelukkig in de liefde of Ik heb een fantastische geliefde.
 4. Schrijf je wens op.
 5. Verplaats je in de situatie dat je wens nu al vervuld is. Wek het gevoel op dat dit je geeft. Zo sterk mogelijk. Hoe beter je dit kunt, des te sterker het recept werkt.
 6. Vertrouw erop dat je wens is gehoord en dat aan de uitvoering gewerkt wordt.
 7. Laat het los, bemoei je niet met het ‘wanneer’ en denk er niet meer aan

 

Een heel eenvoudig recept, maar er zijn wel een paar belangrijke kanttekeningen te maken. Wanneer je die over het hoofd ziet, dan gaat dit ogenschijnlijk zo eenvoudige recept niet werken.

Kanttekening 1: wens niet een verlangen naar, maar een zijn of hebben

Je moet je voorstellen dat je wanneer je een wens formuleert, je in feite een boodschap het universum instuurt.  Zie dat als een soort distributiecentrum waar wensen binnenkomen die heel letterlijk worden opgenomen, waar actie op wordt ondernomen en vervolgens wordt het resultaat afgeleverd aan de besteller.

Als jij nu vraagt: Ik wil meer liefde of ik wil meer geld,  dan zul je dat ook krijgen: Het willen van meer liefde of meer geld. Want je formuleert een verlangen daarnaar. Het gevolg daarvan is niet dat je meer liefde of meer geld krijgt. Nee, je krijgt alleen het verlangen.

Want je wens is geformuleerd als iets van de toekomst en niet van het nu. Je zult dan continu voelen hoe graag je dat wilt en tegelijkertijd (gefrustreerd) beseffen dat je het nog niet hebt. Niet bepaald een fijn gevoel. Het recept voor teleurstelling en frustratie. Maar dat is dan te wijten aan hoe je het hebt geformuleerd.

 

Je wilt natuurlijk geen staat creëren van iets-willen. Je wilt juist de staat creëren van iets-zijn. Een heel cruciaal detail waar je goed op moet letten. En wanneer je dit begrijpt, snap je ook waarom je wensen in het verleden niet zijn uitgekomen. Je hebt ze waarschijnlijk niet goed geformuleerd.

 

Zelf ben ik jaren geleden begonnen met het oefenen met parkeerplaatsen regelen. Op een of andere manier deed mijn man dat al. Zonder dit soort voorkennis, onbewust. Hij ging er altijd vanuit dat hij ergens voor de deur kon parkeren. En dat lukte vrijwel altijd. En bij mij nooit. Totdat ik dit recept ging toepassen. Nu heb ik ook vrijwel altijd plek of er komt net een plekje vrij als ik aan kom rijden. Als jij dat ook wilt, dan moet je zorgen dat je van tevoren wenst: “Ik heb een parkeerplaats!” En niet “Ik wil een parkeerplaats.” Voel je het verschil?

Voor de hierboven genoemde voorbeelden kun je veel beter de wens uitspreken: Ik ben geliefd. Of ik ben rijk. Of ik ontvang alles wat ik nodig heb. Want dan zend je de juiste frequentie uit en trek je de energie, situaties, personen en dingen in je leven aan die hierbij passen.

 

Kanttekening 2: wens niet wat je niet wilt, maar wat je wel wilt

Een andere valkuil en veelgemaakte fout is dat mensen gaan wensen wat ze niet willen. Dat werkt ook prima hoor. Het maakt het universum niet uit wat je bestelt. Alleen ontvang je dan precies dat wat je niet wilt. En dat zal niet jouw bedoeling zijn, toch?

Neem eens als voorbeeld: “Ik wil geen paniekaanvallen meer”.  Daar kan het universum niets mee. Want je zegt niet wat je wel wilt, dus de bestelling gaat nu uit van ‘paniekaanvallen’. Want dat beeld stuur je mee met jouw gedachten. Die energie die wordt na verloop van tijd omgezet. En dus zul je in dit geval paniekaanvallen blijven ervaren.

 

Kanttekening 3: iets wensen, maar er geen vertrouwen in hebben dat het komt

Weet je wat ook roet in het eten gooit? Iets wensen, maar tegelijkertijd niet geloven dat het gaat gebeuren. De wensenergie wordt dan namelijk gesaboteerd door de twijfelende energie. Dat geeft als effect dat de bestelling die je zojuist hebt gedaan, eigenlijk direct weer wordt geannuleerd. Dus de vervulling van je droom gaat jou niet bereiken.

Dit is best een heel lastig punt en daarom gaat het bij zoveel mensen ook mis.

 

De gemiddelde mens denkt namelijk in onmogelijkheden. In schaarste. In beperkingen. Want zo zijn we meestal geprogrammeerd. Van huis uit al. Door onze ervaringen. Of door de ervaringen van degenen die ons hebben grootgebracht en onderwezen of anderszins beïnvloed.

En dat is zonde. Want iedereen die realistisch denkt is in werkelijkheid gevangene van zijn eigen gedachten en denkbeelden geworden. En van zijn eigen onzekere gevoelens, van twijfel, angst, of van “dit kan niet waar zijn”, “dit is voor mij niet weggelegd” of wat dan ook.

 

Terwijl, wie in wonderen gelooft, zal ervaren dat het leven vol (onverklaarbare) wonderen zit. Elke dag weer! (Mooi boek in dit verband: Eerst geloven, dan zien, van Dr Wayne Dyer).

 

Als je hierin berust, dan zal je leven ook nooit die vorm kunnen die je eigenlijk, in je dromen, zou wensen. Want ongewild ontneem je jezelf elke mogelijkheid op vooruitgang, geluk, meer geld, meer liefde of wat dan ook.

 

Daarom hamer ik altijd zo ongelofelijk op het doorbreken van saboterende patronen. Op het bouwen aan je zelfvertrouwen. Op het speuren naar en oplossen van dat zaadje, de kern van alle ellende en sabotage. Dat zaadje, dat ooit is gaan groeien. Bijvoorbeeld omdat iemand iets negatiefs over je zei. Of omdat iemand je kwetste. Of omdat je dacht dat er niet van je gehouden werd. Of omdat het voelde dat je er helemaal alleen voor stond.

Dit zorgt ervoor dat je onbewust niet gelooft dat jij in de wieg gelegd bent om het leven van je dromen te creëren. En zolang dat zaadje nog steeds gevoed wordt, doet het zijn verderfelijke werk perfect!

Het woekert en woekert maar door en overschaduwt het al het mooie. Het ontneemt je het licht in je leven, en bovendien de liefde, het plezier en de vrijheid om je leven zo in te richten als jij wilt.

 • Geloof jij in je dromen?
 • Heb jij ze überhaupt nog?
 • Of zijn ze allemaal allang vervlogen? En is alle hoop de grond in geboord?

Mensen hebben allerlei angsten en onzekerheden. Perfectionisme en faalangst zijn daar voorbeelden van.

 

Elke vorm van onzekerheid en angst vormt een DREAMKILLER!

 

Dat is levensbepalend! Zolang jij naar je angsten luistert en aan je onzekerheden toegeeft, zul je merken dat je ofwel je dromen gewoon opgeeft ofwel je probeert ze met wilskracht, doorzettingsvermogen en strijd te realiseren. En dat hoeft niet zo. Het kan veel leuker. het kan met plezier, met lichtheid, luchtigheid en humor. Echt waar!

 

Ik hoop zo dat jij je laat inspireren om te gaan onderzoeken hoe dit ook voor jou gemakkelijker kan worden. Breek eens uit je beperkte denken en ga je eens afvragen:

 • Wat als dit echt zou kunnen?
 • Wat zou dit dan voor mij betekenen?
 • Voor mijn werk, voor mijn relatie, voor mijn gevoel van vervulling, geluk en liefde?

 

Je merkt, ik wil je niet uit je droom helpen, maar juist weer aan het dromen krijgen.

Waarom? Ook in mijn eigenbelang. De wereld heeft namelijk dromers nodig. Mensen met grootse ideeën, plannen, en idealen. Die erin geloven. Die merken dat hun creativiteit gaat stromen, waardoor de mooiste dingen gaan ontstaan.

Zoals deze week, een prachtig voorbeeld van creativiteit:

Hoe in Groningen volop gedroomd wordt en de creativiteit rijkelijk stroomt om te kijken hoe nieuwe invulling gegeven kan worden aan het nu leegstaande pand van V&D. 

 

Realistisch zijn slaat nergens op

Denk je dat wanneer ik realistisch geweest was ik mijn vaste baan had opgezegd en verruild voor een onzeker bestaan als ondernemer?

Dat we dan ons huis hadden verkocht, alles hadden achtergelaten om in een volledig onbekende Italiaanse stad te gaan wonen, waar we heg noch steg kenden en ook de taal niet spraken?

Denk je dan dat mijn boek – as we speak – op grote digitale schermen op diverse stations in Nederland vertoond zou worden en bij talloze gerenommeerde boekhandels zou liggen?

 

 

Hoog Catharijne

 

Laat me niet lachen! De realist in mij had dat natuurlijk NOOIT geloofd! Maar het is wel zo. En ik vind het zo komisch! Zo leuk! Ik geniet er volop van.

 

Als je de spelregels snapt, is het leven echt een heel leuk spel.

En heus, af en toe ben ik de spelregels ook weer kwijt hoor. Dan denk ik: Ooooh, wat heb ik toch een zwaar leven! (Net als Brigitte Kaandorp bezingt!) Maar dat duurt nooit heel lang. Want ik kom er steeds sneller achter dat ik zo’n periode zelf onnodig zwaar maak door hoe ik me voel en waar ik me op focus.

 

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook hiermee aan de slag? Heb je behoefte aan meer tips of advies over wat voor jou nu slim is om te doen?

Merk jij dat je de verschillende stappen wel snapt, maar lukt het je nog niet om echt te geloven dat ook jij dit kan? Omdat dat saboterende stemmetje of dat onzekere gevoel steeds toeslaat?

Verspil dan geen tijd en neem contact met me op.

Een intakegesprek is altijd gratis en helemaal vrijblijvend. En kan een belangrijk  begin zijn van het realiseren van jouw dromen!

 

(Mijn boek lezen is trouwens ook een goeie start: of wil jij soms beweren dat je nooit het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent?)

 

Enne … spread the word: We need lots of big dreamers! ☼☼

 

 

PS: Heb jij het al eens getest eigenlijk, deze manier van dromen? Reageer dan even hieronder. Ik ben heel benieuwd!

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest