Jamies

 


Vorige week rond deze tijd zat ik heerlijk te lunchen bij Jamie’s (yep, van Jamie Oliver natuurlijk) in Londen. Om de afgelopen 4 dagen even rustig op me te laten inwerken.

Nou ja… rustig? Dat valt nog niet mee hoor als je net bij een seminar van Tony Robbins geweest bent.

Man man man, wat heeft die man een drive. Een energie! Ongelofelijk! Hij staat onafgebroken op het podium. Eet niet, drinkt niet, gaat niet naar het toilet! Bovenmenselijk gewoon. 

 

Zoals je in mijn vorige Zonnestraal kon lezen, maakte ik me van tevoren toch wel een beetje zorgen. Want ik wist wel dat ik in mijn uppie aan iets intensiefs begon, maar toch ook niet zo goed waaraan.

Wel dat het lange dagen zouden worden. Maar ook niet precies hoe lang. Ik had ook al gehoord dat ik me geen zorgen hoefde te maken over te weinig energie. Want dat dat niet voorkomt bij een seminar van Tony.

 

Ik had beloofd dat ik je op de hoogte zou houden van mijn belevenissen in Londen. Maar daar stond mijn hoofd totaal niet naar. Ik kreeg in de enorme hal geen goede wifiverbinding op mijn telefoon en besloot ter plekke dat dat maar zo moest blijven. Had ik meteen een zorg minder.

De telefoon kon in mijn tas blijven zitten en ik kon alles gewoon met mijn eigen zintuigen waarnemen in plaats van door de lens van mijn smartphone.

 

Vanaf het moment dat Tony Robbins opkwam, ging de zaal massaal uit zijn dak. Dit was nog maar het opwarmertje. De daaropvolgende dagen zouden we met 7.000 man vrijwel continu in ‘peak state’ verkeren, zoals Robbins dat noemt.

Hier en daar heb ik toch een fotootje geschoten en een kort wiebelig filmfragmentje. Het resultaat heb ik even achter elkaar gezet in dit korte filmpje voor wie toch heel benieuwd is hoe de sfeer was:

 

 

Er is zo ongelofelijk veel te vertellen en te delen over het seminar, dat ik bijna niet weet waar ik moet beginnen. Dus ik laat het gewoon komende tijd nog wat verder bezinken.

Wel wil ik de meest concrete verandering waar het nu al bij mij toe heeft geleid met je delen.

 

Waar focus je op als je wilt veranderen?

 

Waar het seminar ook over gaat is om het creëren van doorbraken in je eigen leven. Nou behelst je leven natuurlijk heel veel verschillende gebieden en misschien zijn er op heel veel verschillende terreinen in je leven wel dingen die je wilt veranderen.

Waarom zou je trouwens willen veranderen? Daar is Robbins heel duidelijk in en ik ben het met hem eens. De mens heeft een natuurlijke behoefte om zich te ontwikkelen en te groeien. En als in die behoefte niet wordt voorzien, dan ga je dood. Misschien niet direct letterlijk, maar dan leef je in in ieder geval niet echt!

 

Een grote valkuil – waar ik in mijn eigen boek “PRIMA is perfect”ook over schrijf –  is dat je te veel tegelijk wilt aanpakken of veranderen. Om dit te voorkomen, moesten we aan het begin van het seminar een aantal opdrachten doen, waaronder deze.

 

Opdracht uit het seminar “Unleash the Power Within”

 

Bron: Tony Robbins

Bron: Tony Robbins

 

Stel dat je jouw leven conform deze piramide onderverdeelt in zeven deelgebieden:

  • Spiritualiteit
  • Financiën
  • Carrière en missie
  • Tijd en productiviteit
  • Relaties
  • Emoties en betekenis
  • Je lichaam: gezondheid en vitaliteit

 

 

Hoeveel punten kun je elk van deze gebieden dan geven (1 = zeer ontevreden, 10 = maximaal tevreden). 

 

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer je bijvoorbeeld vervullende relaties wilt hebben, het noodzakelijk is dat je je niet ongecontroleerd laat leiden door (saboterende) emoties. Em En zo vind ik dat mijn lichamelijke gezondheid en vitaliteit (de onderste laag) ook een absoluut vereiste zijn voor alles wat daarboven staat in de piramide.

 

Wanneer je zelf deze test doet, (eerlijk invullen, ook als je het confronterend vindt), dan heb je meteen helder waar jij het beste je focus op kunt richten komende tijd. Want dat is op de gebieden die het laagste scoren. Of liever gezegd: Focus je vooral op dat ene gebied dat heel laag uit de bus komt.

 

Wanneer je je uitkomsten tekent in een cirkeldiagram, zoals hieronder (Wheel of life), dan zie je meteen of jouw wiel al dan niet geschikt is om jouw levensweg mee te berijden.

Bij velen blijkt het wiel behoorlijk uit balans te zijn. Zo ook bij mijzelf! 

 

Wheel of life Tony Robbins

Naar aanleiding van deze oefening werd het mij heel duidelijk dat ik bijvoorbeeld op het gebied van mijn werk/carrière/missie op dit moment echt niets extra’s hoef te doen. En ook op het gebied van bijvoorbeeld mijn relaties en emotiemanagement ben ik heel erg tevreden.

 

Waar zit mijn disbalans?

Als je in mijn Wheel of life kijkt naar gezondheid en time management …. zie je dat het wiel daar volledig uit balans is! En aangezien ik me slechts wil focussen op 1 gebied, kun je vast wel begrijpen dat dat voor mij komende tijd gezondheid is geworden.

 

Gelukkig voor mij, ging het de hele 4e dag uitgebreid over gezondheid. En de definitie van gezondheid is niet, zoals de medische wereld het vaak benadert: De afwezigheid van ziekte.  Nee, gezondheid is veel breder dan dat. Het gaat over energie, vitaliteit. Als alles zoveel mogelijk in balans is. Als je lichaam zoveel mogelijk werkt zoals het bedoeld is.

 

Nu heb ik me de afgelopen jaren al heel intensief verdiept in alles wat met gezondheid te maken heeft. Maar ik moet zeggen dat tijdens dit seminar alles me in 1 dag zoveel duidelijker is geworden. Er zijn zoveel kwartjes gevallen! Energie gaat niet in de eerste plaats om je voeding. Sterker nog, heel veel mensen maken zichzelf juist moe door wat ze eten.

 

Wat is dan belangrijker voor je gezondheid dan voeding?

  1. Op de eerste plaats staat je ademhaling. Wist je dat daar heel veel winst te behalen is? Het gros van de mensen ademt in feite helemaal verkeerd. Op een stressvolle manier. Hier kom ik binnenkort op terug.
  2. Op de tweede plaats staat je vochtbalans. Geen mens kan langer dan een paar dagen zonder water. En over het algemeen drinken we allemaal veel te weinig vocht. Als je dorst begint te krijgen, ben je vaak al enigszins uitgedroogd. En wist je bovendien dat wanneer je denkt dat je honger hebt, het vaak ook dorst is? Niets is gezonder dan voldoende water drinken. Gewoon water, geen frisdrank of koffie (daar droog je juist van uit).
  3. Op de derde plaats staat beweging. En daar valt voor mij heel veel winst te behalen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste tijd steeds minder ben gaan bewegen. Juist ook omdat ik wegens mijn eigen gezondheidsissues af en toe zo weinig energie had, vertelde ik mezelf dat het daarom goed was om niet te veel te bewegen.

 

Een goede smoes, onder het mom van mezelf ontzien. Maar daarmee doe ik mijn lichaam juist helemaal geen plezier. Het blijkt juist averechts te werken!

Hoe minder je beweegt, des te minder vitaal je lichaam wordt. Toen dat kwartje echt viel, nam ik onmiddellijk het besluit om de focus komende tijd op meer bewegen te leggen.

 

En denk nu niet dat ik meteen naar de sportschool ben gerend! Al had dat wel gekund, want we hebben een gezinsabonnement voor weinig waar momenteel alleen onze zoon gebruik van maakt.

Nee, ik ben gewoon begonnen met heel simpel: wandelen. Elke dag een half uur in behoorlijk hoog tempo. Met heerlijke opzwepende muziek op mijn oren om het tempo er lekker in te houden.

 

En de oude sportfiets van Ron staat nu bij de fietsenmaker om weer helemaal rijklaar gemaakt te worden. Voor …. mij! Met het voorjaar voor de deur kan ik niet wachten om lekker tochtjes te maken. Als het goed is, is hij morgen klaar.

 

En volgende week ga ik me door een supergoede coach laten adviseren op het gebied van voeding, hormoonbalans en beweging. Want ik ben van nature bepaald niet de dikste. maar dun wil ook niet altijd zeggen gezond. En ik wil juist dat ik niet verder afval, maar sterker wordt en energieker. Meer spieren misschien. Eigenlijk gewoon dat ik het lichaam heb dat bij mij past en waarin ik lekker mijn dingen kan doen.

 

En wat zo lekker is…. Ik doe dit allemaal niet omdat het moet. Maar … en dat is een cruciaal verschil … omdat ik het zelf heel graag wil! Omdat ik nu heel helder heb wat je lichaam doet als je lekker beweegt. Iedereen zegt altijd al wel dat het goed voor je is. Maar nu ik ook echt heb gehoord hoe je lichaam functioneert en de beelden heb van wat er met je stofwisseling gebeurt als je beweegt, denk ik er niet eens meer over na.

 

Het leuke is dat iedereen bij het seminar die gemotiveerd was om na die vierde dag ook te werken aan meer energie en vitaliteit, zichzelf heeft ‘gecommit’ aan een tiendaagse uitdaging. Gedurende 10 dagen zijn we allemaal lekker aan het bewegen, gezond ademhalen, veel water drinken en we letten op ons eten (geen suiker en liefst ook geen vlees, koffie etc.). Maar ieder is vrij het zo streng te doen als hij of zij zelf wil. Met maar één doel. Gewoon ervaren wat het met je doet.

 

Ik weet nu al (dit is voor mij dag 8), dat ik ga voor de volgende stap. Niet 10 dagen, maar een maand lang. Want ik wil niet eens stoppen over 2 dagen. Ik voel me elke dag fitter en als ik eens wil zondigen, mag dat ook. Maar net als voor iedereen geldt, is ook mijn lichaam de basis voor alles in mijn leven. Hier moet ik het de rest van mijn leven mee doen. En dat lichaam heb ik van tijd tot tijd heel goed verzorgd, maar ook regelmatig behoorlijk verwaarloosd. En daar ben ik wel klaar mee.

Bedankt Tony dat je me zo hebt gemotiveerd! Heerlijk!

 

Ik verloot een boek van Tony Robbins!

Hoe zit het met jouw piramide? Als er één gebied in je leven is, waar jij veranderingen in wilt aanbrengen, welk gebied is dat dan? En heb je al een idee hoe je het wilt aanpakken of kun je nog wel een tip gebruiken? Ik lees het heel graag hieronder!

Onder de reacties verloot ik graag een boek van Tony Robbins!

Zondag 24 april  a.s.  trek ik een winnaar die ik maandag 25 april bekend maak, hier op de website. (Iedereen die voor 23.59 uur reageert dingt nog mee!)

 

And the winner is ….

IMG_2858

 

Ik heb besloten echt eerlijk te loten in plaats van te kijken naar de reacties, want daar kan ik geen keuze uit maken.

Via internet heb je van die leuke tools die je helpen ‘random’ een nummer te trekken.

Totaal had ik 26 reacties (waarvan 1 een reactie op een reactie zag ik later, dus die telt niet mee). En als ik dan kijk wie de 25e reactie is van boven geteld dan is dat ….

PAMELA!! 

Gefeliciteerd, ik ga je mailen!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest