Een tijd terug verscheen er een prachtig verhaal in ‘Mijn geheim’. Een verhaal over perfectionisme en controledrang dat velen zullen herkennen, maar waarover slechts weiningen zich openlijk durven uitlaten. Mijn boek en minicursus Perfectionisme Loslaten (zo noemde ik mijn Masterclasses toen nog) worden er ook in genoemd.

 

Je kunt het hier lezen:  https://zoninjeleven.nl/…/2017/03/Mijn-Geheim-170308.pdf.

Schaamte speelt een grote rol, ook in dit verhaal. Schaamte is een enorm zware emotie. Het haalt alle plezier en levenslust uit je. Als je vol schaamte in het leven staat, is het leven zwaar. 

De vrouw uit het interview weet wat het is. Haar schaamte is een vorm van perfectionisme. Perfectionisme is de overtuiging, diep van binnen, dat je niet goed bent zoals je bent, niet de juiste dingen doet, niet voldoende capabel bent om [vul maar in] … dat je onderdoet voor de ander(en), etc.

Ik ken dat gevoel zo goed. Ik heb er een groot deel van mijn leven heel veel last van gehad. Lange tijd had ik dat niet eens door. Want ja … hoe weet je nu wat normaal is of niet? Het is zoals het is, toch? Als je je meestal slecht voelt of neerslachtig of opgejaagd, dan is dat toch gewoon wie je bent … toch… of….?

We zoeken pas wanneer de pijn, de angst, de schaamte zo groot worden dat het echt niet langer gaat.
Ik heb gezocht en gezocht …. en kon het niet goed vinden.

Waar het toch vandaan kwam,
Waarom ik me zo voelde,
Waarom het nooit genoeg was,
Waarom ik altijd maar ja bleef zeggen,
Waarom ik altijd maar doorging,
Waarom ik me schuldig voelde als ik eens rust wilde nemen.
Daar was immers nooit tijd voor? Er was altijd nog iets wat moest of iemand die me nodig had …

Een bewust probleem is vaak gemakkelijk.

Ik heb ontdekt wat het was. Waarom ik dit deed. Waarom ik dit niet zomaar kon veranderen.

Als ik dat had gekund, was het geen probleem geweest.Dan was het een bewust probleem, dat ik met mijn slimme bewustzijn prima had kunnen oplossen.

Maar ja, dat was het dus niet. En bij jou ook niet, als je er steeds last van blijft hebben.
Dus als het geen bewust probleem is, hoe denk je dan in hemelsnaam het ooit bewust en rationeel te kunnen oplossen? Geloof me… dat kun je vergeten.

Soms lijkt het weg. Soms denk je: Zie je wel, goed is goed genoeg. Maar dan opeens, wordt die oude angst weer getriggerd. Die angst die je zo heerlijk veilig diep weg dacht te hebben verstopt. Die je ‘een plekje’ dacht te hebben gegeven.

Don’t fool yourself! Onbewuste problemen lossen zich niet vanzelf op!

De belangrijkste stap voor verandering is om dit echt te beseffen. En deze stap wil ik graag samen met jou zetten.

Wist je dat ik regelmatig gratis online Masterclasses geef over Perfectionisme Loslaten?
Hierin ontdek je:

  • Hoe het komt dat jij je onbewuste probleem keer op keer weer tegenkomt;
  • Hoe het komt dat je jouw dromen maar niet serieus lijkt te kunnen nemen.
  • Hoe het komt dat je keer op keer weer vervalt in oud gedrag.
  • Waarom die gevoelens van angst op de gekste momenten weer opspelen.

Hoe vaak en hoe hard je ook je best hebt gedaan om het echt te veranderen.

Echte verandering komt niet door alleen maar hard werken, je stinkende best doen, nog harder werken en maar door- en doorgaan. Echt niet. Dat is hoogstens tijdelijke verandering. En voelt op termijn niet goed. En is op de lange duur ook niet gezond.

Doe het eens anders. Luister gewoon eens open minded naar mijn verhaal. Ik vertel en deel heel open en eerlijk hoe het voor mij is geweest. En wat ik heb ontdekt. Zonder schaamte, omdat ik weet dat dat niet nodig is.

Kwetsbaarheid verbindt, het maakt dat we onszelf in de ander herkennen. Dat we onszelf gaan zien voor wie we werkelijk zijn. Dat we uit die zelfhypnose kunnen komen van ‘niet goed genoeg denken te zijn’. 

Ik organiseer regelmatig gratis Masterclasses over Perfectionisme. 
In mijn online agenda kun je zien welke online Masterclasses ik gepland heb staan en of er een thema bijstaat dat je aanspreekt. Je kunt elke masterclass gewoon vanaf je eigen apparaat volgen. Je hoeft nergens heen!

Daarnaast bied ik 3 keer per jaar de gratis minicursus Perfectionisme Loslaten. In september, december en maart. Kijk in mijn online agenda om te zien wanneer de volgende ronde weer start.

Pin It on Pinterest