Een tijd terug verscheen er een prachtig verhaal in ‘Mijn geheim’. Een verhaal over perfectionisme en controledrang dat velen zullen herkennen, maar waarover slechts weiningen zich openlijk durven uitlaten. Mijn boek en minicursus Perfectionisme Loslaten (zo noemde ik mijn Masterclasses toen nog) worden er ook in genoemd.

 

Je kunt het hier lezen:  https://zoninjeleven.nl/…/2017/03/Mijn-Geheim-170308.pdf.

Schaamte speelt een grote rol, ook in dit verhaal. Schaamte is een enorm zware emotie. Het haalt alle plezier en levenslust uit je. Als je vol schaamte in het leven staat, is het leven zwaar. 

De vrouw uit het interview weet wat het is. Haar schaamte is een vorm van perfectionisme. Perfectionisme is de overtuiging, diep van binnen, dat je niet goed bent zoals je bent, niet de juiste dingen doet, niet voldoende capabel bent om [vul maar in] … dat je onderdoet voor de ander(en), etc.

Ik ken dat gevoel zo goed. Ik heb er een groot deel van mijn leven heel veel last van gehad. Lange tijd had ik dat niet eens door. Want ja … hoe weet je nu wat normaal is of niet? Het is zoals het is, toch? Als je je meestal slecht voelt of neerslachtig of opgejaagd, dan is dat toch gewoon wie je bent … toch… of….?

We zoeken pas wanneer de pijn, de angst, de schaamte zo groot worden dat het echt niet langer gaat.
Ik heb gezocht en gezocht …. en kon het niet goed vinden.

Waar het toch vandaan kwam,
Waarom ik me zo voelde,
Waarom het nooit genoeg was,
Waarom ik altijd maar ja bleef zeggen,
Waarom ik altijd maar doorging,
Waarom ik me schuldig voelde als ik eens rust wilde nemen.
Daar was immers nooit tijd voor? Er was altijd nog iets wat moest of iemand die me nodig had …

Een bewust probleem is vaak gemakkelijk.

Ik heb ontdekt wat het was. Waarom ik dit deed. Waarom ik dit niet zomaar kon veranderen.

Als ik dat had gekund, was het geen probleem geweest.Dan was het een bewust probleem, dat ik met mijn slimme bewustzijn prima had kunnen oplossen.

Maar ja, dat was het dus niet. En bij jou ook niet, als je er steeds last van blijft hebben.
Dus als het geen bewust probleem is, hoe denk je dan in hemelsnaam het ooit bewust en rationeel te kunnen oplossen? Geloof me… dat kun je vergeten.

Soms lijkt het weg. Soms denk je: Zie je wel, goed is goed genoeg. Maar dan opeens, wordt die oude angst weer getriggerd. Die angst die je zo heerlijk veilig diep weg dacht te hebben verstopt. Die je ‘een plekje’ dacht te hebben gegeven.

Wil je meer weten over schaamte? 

Dat kan! Ik nam er een aparte podcast over op. Check maar via de knop hieronder.

Actueel 

De Gratis Coach Week

Heb jij last van: 

  • een negatief zelfbeeld
  • weinig zelfvertrouwen
  • een gebrek aan zelfliefde?

Dan draait jouw ‘kritische ik’ blijkbaar overuren. Misschien heb je dat niet eens in de gaten omdat het zo normaal voor je is.

Maar wist je dat moeite hebben met ‘nee’ zeggen en je grenzen aangeven, anderen pleasen en steeds maar je best doen om jezelf te bewijzen op termijn echt slopend zijn? Dat het wel heel nobel lijkt als je altijd maar met de ander bezig bent en klaarstaat voor iedereen, maar dat je hiermee jezelf ernstig te kort doet? Dat de kans dat je hierdoor opbrandt erg groot is? En dat dit ook de oorzaak kan zijn van jouw eeuwige getwijfel, uitstelgedrag of verslavingen?

Doe mee met De Gratis Coach Week

Als je je herkent in de dingen die ik hiervoor noemde, dan is De Gratis Coach Week geknipt voor jou.

Tijdens deze week (van zondag 5 tot en met vrijdag 10 juli) ga ik online een aantal cruciale inzichten en tools met je delen om te voorkomen dat jij in deze valkuilen trapt.

De meeste mensen hebben niet in de gaten hoe ze in de loop van hun leven negatief geprogrammeerd zijn geraakt. Of ze denken: “Zo ben ik nu eenmaal.” Ik ga je laten zien dat dat onzin is. En dat als jij verbinding maakt met de “Échte Jij” je je zoveel beter gaat voelen dan je nu kunt bedenken.

Enthousiast? Je kunt hier nog wat meer lezen en horen en je direct aanmelden. 

Pin It on Pinterest