Een tijd terug verscheen er een prachtig verhaal in ‘Mijn geheim’. Een verhaal over perfectionisme en controledrang dat velen zullen herkennen, maar waarover slechts weiningen zich openlijk durven uitlaten. Mijn boek en minicursus Perfectionisme Loslaten (zo noemde ik mijn Masterclasses toen nog) worden er ook in genoemd.

 

Je kunt het hier lezen:  https://zoninjeleven.nl/…/2017/03/Mijn-Geheim-170308.pdf.

Schaamte speelt een grote rol, ook in dit verhaal. Schaamte is een enorm zware emotie. Het haalt alle plezier en levenslust uit je. Als je vol schaamte in het leven staat, is het leven zwaar. 

De vrouw uit het interview weet wat het is. Haar schaamte is een vorm van perfectionisme. Perfectionisme is de overtuiging, diep van binnen, dat je niet goed bent zoals je bent, niet de juiste dingen doet, niet voldoende capabel bent om [vul maar in] … dat je onderdoet voor de ander(en), etc.

Ik ken dat gevoel zo goed. Ik heb er een groot deel van mijn leven heel veel last van gehad. Lange tijd had ik dat niet eens door. Want ja … hoe weet je nu wat normaal is of niet? Het is zoals het is, toch? Als je je meestal slecht voelt of neerslachtig of opgejaagd, dan is dat toch gewoon wie je bent … toch… of….?

We zoeken pas wanneer de pijn, de angst, de schaamte zo groot worden dat het echt niet langer gaat.
Ik heb gezocht en gezocht …. en kon het niet goed vinden.

Waar het toch vandaan kwam,
Waarom ik me zo voelde,
Waarom het nooit genoeg was,
Waarom ik altijd maar ja bleef zeggen,
Waarom ik altijd maar doorging,
Waarom ik me schuldig voelde als ik eens rust wilde nemen.
Daar was immers nooit tijd voor? Er was altijd nog iets wat moest of iemand die me nodig had …

Een bewust probleem is vaak gemakkelijk.

Ik heb ontdekt wat het was. Waarom ik dit deed. Waarom ik dit niet zomaar kon veranderen.

Als ik dat had gekund, was het geen probleem geweest.Dan was het een bewust probleem, dat ik met mijn slimme bewustzijn prima had kunnen oplossen.

Maar ja, dat was het dus niet. En bij jou ook niet, als je er steeds last van blijft hebben.
Dus als het geen bewust probleem is, hoe denk je dan in hemelsnaam het ooit bewust en rationeel te kunnen oplossen? Geloof me… dat kun je vergeten.

Soms lijkt het weg. Soms denk je: Zie je wel, goed is goed genoeg. Maar dan opeens, wordt die oude angst weer getriggerd. Die angst die je zo heerlijk veilig diep weg dacht te hebben verstopt. Die je ‘een plekje’ dacht te hebben gegeven.

Wil je meer weten over schaamte? 

Dat kan! Ik nam er een aparte podcast over op. Check maar via de knop hieronder.

Actueel

De deuren van De Zonnebank zijn open en ik begeleid nu 2 programma’s

Omdat ik heb gemerkt dat er juist nu, in deze uitdagende tijd, heel veel animo is van mensen om te leren dealen met hun emoties, hun angsten, hun onzekerheden en noem maar op, kun je vandaag de keuze maken om écht aan de slag te gaan en je leven in beweging te zetten.

Daarom heb ik de deuren van mijn online academie, De Zonnebank wagenwijd voor je opengezet. Ik geef momenteel 2 trainingen in De Zonnebank. Aan jou de keus, je kunt direct al met eentje starten. 

1. PRIMA is Perfect, in 5 stappen je Perfectionisme Loslaten

Hierin leer je om je perfectionistische gedrag om te buigen. Er gaat een wereld voor je open als je merkt hoe je stress en angst kunt verruilen voor ontspanning, innerlijke rust en plezier.
Je zult gaandeweg steeds helderder inzien hoe vaak je het jezelf moeilijk maakt (of zelfs onmogelijk). Hoeveel energie dat kost. Hoe ziekelijk dat is. En hoe bevrijdend als jij leert hoe je met dat gedrag kunt stoppen. Dus je krijgt in deze training hele concrete tools die jij je eigen kunt maken en waar je een leven lang plezier van zult hebben.

2. Hoe shiften we ‘deze shit’?

Je bewustzijn vergroten en je frequentie verhogen met zelfhypnose. 

Je zult je steeds meer realiseren dat hoe jij de wereld ervaart (een fijne plek vol mogelijkheden of een angstige plek vol gevaar) alles te maken heeft met hoe jij je van binnen voelt.
Juist in deze tijd, waarin we in onze buitenwereld van alles ‘mis’ zien gaan kan het heel bevrijdend voor je zijn om te ontdekken dat de sleutel om het leven anders te ervaren altijd in jezelf zit.

Dan kun je stoppen om je zo te laten meesleuren en opslorpen door alle onrust in de buitenwereld. Dus deze cursus is voor mensen die op zoek zijn naar het oog van de storm temidden van alle chaos en tumult. 

Lid worden van de Zonnebank doe je per maand, tot wederopzegging. Veel meer details en informatie over De Zonnebank en de online programma’s  via de button hieronder.

Sluit je aan bij de Zon in je Leven Podcast Community en ontvang dit audiobook

PRIMA is Perfect
Jij bent Perfect
En als je dat leert v o e l e n
Schijnt de Zon
Iedere dag!

Zo start ik meestal mijn podcast. Sinds juni 2018 maak ik vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering, soms vaker. Ik vind het belangrijk om je te doen beseffen dat alles staat en valt met echt durven voelen wat er in je omgaat. Onder ogen durven zien dat je last hebt van angst en onzekerheden (perfectionisme). Dat leren voelen. En daar helemaal oké mee leren zijn. Voor velen een enorme uitdaging! Want we worden geprogrammeerd om vooral vanuit onze ratio te leven en onze gevoelens en emoties te begraven. 

Ik laat jou graag via mijn persoonlijke verhalen en ervaringen zien (of beter gezegd horen in dit geval) op hoeveel vlakken jij het jezelf moeilijk maakt in je leven. En hoe het anders kan.

Wil jij al luisterend bewuster worden? Zowel van jezelf, wie jij bent, maar ook van wat er momenteel allemaal speelt in de wereld en wat jouw plek binnen dat geheel is?  Abonneer je dan nu op mijn podcast en mis geen aflevering!

Pin It on Pinterest