Vorige week was een spannend moment voor onze gastdochter. Eindelijk stond ze met haar klas op het toneel. De uitvoering van het stuk waar ze maandenlang voor hadden gerepeteerd. Titel: Klote!

De hele klas deed mee. Er waren geen rollen te verdelen, iedereen mocht onder zijn eigen naam spelen. Ik was onder de indruk van hoe goed de meesten speelden. Zo natuurlijk. Maar, dat was de andere kant, realiseerde ik me: Waar het allemaal over ging, was ook echt uit het leven gegrepen.

Het ging over de belevingswereld van de gemiddelde puber. Zoekend, ontevreden, onzeker, onstabiel, boos, zich niet begrepen voelend. En ieder voor zich er stellig van overtuigd dat hij of zij de enige is die zo worstelt of zich zo voelt. Ik vroeg mijn eigen dochter wat ze ervan vond en of ze het eigenlijk ook niet vreemd vond dat iedereen zo alleen blijft rondlopen met al die negatieve gedachten en twijfels.

“Jaaa, mam, waarom wordt daar niet veel meer over gepraat!?”

Tja, waarom wordt daar niet over gepraat!? En dit geldt natuurlijk niet alleen voor pubers. Meerdere keren per week krijg ik berichtjes van mensen die zeggen hoe fijn ze het vinden dat ze me hebben gevonden. Dat ze nog nooit iemand hebben ontmoet die zo weet te verwoorden wat zij voelen. Nou, dat is natuurlijk enerzijds heel fijn om te horen. Aan de andere kant denk ik: Dit is geen goed teken. Het is niet zo dat die angsten en onzekerheden zo zeldzaam zijn, alleen bijna iedereen houdt zijn mond. En als iedereen dat blijft doen, dan verandert er niets. En blijft schaamte je achtervolgen.

 

De gevolgen van schaamte kunnen rampzalig zijn!

Deze week begon voor onze gastdochter rampzalig, want ze kreeg het bericht dat een van haar vroegere schoolvrienden zichzelf dit weekend van het leven had beroofd.
Natuurlijk weet ik niet wat er aan de hand is. Wel weet ik dat bij zelfdoding heel vaak schaamte een doorslaggevende rol heeft. Iemand heeft het gevoel nergens heen te kunnen en loopt volledig vast.
In de piramide van Hawkins staat de emotie schaamte helemaal onderaan, het is de allerzwaarste energie. Niet voor niets is de uitdrukking: ‘Je doodschamen’.

Hoog tijd voor een podcast over schaamte!

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, stuur ik relatief veel minder Zonnestralen dan vroeger. Dat komt omdat ik het gemak van sprekend inspireren heb ontdekt dankzij het podcasten.
Ik ben nu sinds juni 2018  bezig en inmiddels zijn mijn podcastafleveringen al bijna 35.000 keer gedownload!
En aangezien een aflevering vaak meer dan een half uur duurt, heb ik dus de kans om zoveel mensen echt diepgaander te inspireren dan via mijn geschreven Zonnestralen. Ik word hier dolgelukkig van.
Want het kost mij maar 1 keer energie en het heeft blijkbaar zo’n groot bereik. En dat bereik wordt alleen maar groter.

Misschien heb jij nog steeds het idee dat podcasten ingewikkeld is of niks voor jou. Nou, dan wil ik je écht vragen om daar eens van terug te komen en het gewoon een keer te testen. Het is niet voor niets al jaaaarenlang enorm populair in Amerika en hier begint het eindelijk ook écht van de grond te komen.

Het luisteren naar een podcast is echt suuuuupergemakkelijk. Je kunt zelfs zonder app luisteren als je rechtstreeks naar mijn webpagina gaat met de betreffende uitzending.
Het enige wat je dan hoeft te doen is op ‘de player’ klikken en de aflevering speelt vanzelf af.
In dit geval bijvoorbeeld deze podcast over schaamte: www.zoninjeleven.nl/episode-35.

Wil je via een app luisteren, check dan even deze instructies.

Heel veel luisterplezier en ik hoop dat jij ook podcastfan wordt.
Ik geef in mijn podcast ook geregeld andere luistertips (bv in #44!), want je snapt, ik luister écht niet alleen naar mijn eigen podcast 🙂

Enne… mocht je geen aflevering willen missen, meld je dan even aan voor onderstaande service!

 

 

Wil jij leren leven vanuit ontspanning, vertrouwen en verbinding?

Het brein van de meeste mensen is in de loop van hun leven een onsamenhangende (incoherente) brei geworden, vooral gefocust op gevaar en angst. Niet alleen in de buitenwereld ziet zo’n brein overal problemen, maar ook van binnen. Veel piekeren, beren op de weg oftewel doemscenario’s zijn het gevolg. En ook die interne processen leveren veel stress op.  Gevolg: Je leeft als een (gestresste) kip zonder kop of neemt je dromen en verlangens niet serieus. Bang voor de onzekerheid die je alleen al bij de gedachte eraan door je lijf voelt stromen.

In de deZENber Challenge ga ik je een hele maand meenemen op een reis waarin je jezelf beter leert kennen. En waarin je zult ontdekken hoeveel je kunt afleren en hoeveel nieuwe dingen je kunt leren. 

Waarom in december? Omdat deze maand voor de meeste mensen bolstaat van verwachtingen, verplichtingen, triggers, moeten, kortom stress. Of juist verdriet of eenzaamheid, maar ook dat is stress.

En om te voorkomen dat je straks in 2020 denkt: Dit jaar ga ik alles anders doen, terwijl je nog steeds dezelfde persoon bent als op 31 december 2019.

Wil jij graag op 31 december al een andere persoon zijn dan op 1 december? Doe dan mee met mijn gratis DeZENber Challenge webinar. Dan vertel ik je precies wat de bedoeling is en hoe je straks op 1 januari kunt terugblikken op een heel ontspannen feestmaand waarin je veel meer tijd, ruimte en aandacht voor jezelf hebt gevonden dan je dacht dat mogelijk was. En hoe je kunt uitkijken naar een jaar waarin een wereld aan mogelijkheden voor je open kan gaan. Want als jij niet meer bent wie je was, is je toekomst geen kopie meer van je verleden. https://zoninjeleven.webinargeek.com/dezenber-challenge

Heb je mijn nieuwste podcasts al gehoord?

Hoe kom je van je drukverslaving af?

Als je merkt dat je vaak druk bent, een kort lontje hebt, je druk maakt of druk doet, dan ben je waarschijnlijk drukverslaafd. Je brein is dan gewend vanuit de overlevingsstand te functioneren. Dit stopt niet zomaar vanzelf. En zo kun je ook niet in contact komen met jouw ware levensdoel. In deze episode vertel ik je hoe je dit kunt afleren. En ook hoe de stilte mij heeft geholpen me te verbinden met mijn levensdoel. 

https://zoninjeleven.nl/episode-60/

 

Pin It on Pinterest