Vorige week was een spannend moment voor onze gastdochter. Eindelijk stond ze met haar klas op het toneel. De uitvoering van het stuk waar ze maandenlang voor hadden gerepeteerd. Titel: Klote!

De hele klas deed mee. Er waren geen rollen te verdelen, iedereen mocht onder zijn eigen naam spelen. Ik was onder de indruk van hoe goed de meesten speelden. Zo natuurlijk. Maar, dat was de andere kant, realiseerde ik me: Waar het allemaal over ging, was ook echt uit het leven gegrepen.

Het ging over de belevingswereld van de gemiddelde puber. Zoekend, ontevreden, onzeker, onstabiel, boos, zich niet begrepen voelend. En ieder voor zich er stellig van overtuigd dat hij of zij de enige is die zo worstelt of zich zo voelt. Ik vroeg mijn eigen dochter wat ze ervan vond en of ze het eigenlijk ook niet vreemd vond dat iedereen zo alleen blijft rondlopen met al die negatieve gedachten en twijfels.

“Jaaa, mam, waarom wordt daar niet veel meer over gepraat!?”

Tja, waarom wordt daar niet over gepraat!? En dit geldt natuurlijk niet alleen voor pubers. Meerdere keren per week krijg ik berichtjes van mensen die zeggen hoe fijn ze het vinden dat ze me hebben gevonden. Dat ze nog nooit iemand hebben ontmoet die zo weet te verwoorden wat zij voelen. Nou, dat is natuurlijk enerzijds heel fijn om te horen. Aan de andere kant denk ik: Dit is geen goed teken. Het is niet zo dat die angsten en onzekerheden zo zeldzaam zijn, alleen bijna iedereen houdt zijn mond. En als iedereen dat blijft doen, dan verandert er niets. En blijft schaamte je achtervolgen.

 

De gevolgen van schaamte kunnen rampzalig zijn!

Deze week begon voor onze gastdochter rampzalig, want ze kreeg het bericht dat een van haar vroegere schoolvrienden zichzelf dit weekend van het leven had beroofd.
Natuurlijk weet ik niet wat er aan de hand is. Wel weet ik dat bij zelfdoding heel vaak schaamte een doorslaggevende rol heeft. Iemand heeft het gevoel nergens heen te kunnen en loopt volledig vast.
In de piramide van Hawkins staat de emotie schaamte helemaal onderaan, het is de allerzwaarste energie. Niet voor niets is de uitdrukking: ‘Je doodschamen’.

Hoog tijd voor een podcast over schaamte!

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, stuur ik relatief veel minder Zonnestralen dan vroeger. Dat komt omdat ik het gemak van sprekend inspireren heb ontdekt dankzij het podcasten.
Ik ben nu sinds juni 2018  bezig en inmiddels zijn mijn podcastafleveringen al bijna 35.000 keer gedownload!
En aangezien een aflevering vaak meer dan een half uur duurt, heb ik dus de kans om zoveel mensen echt diepgaander te inspireren dan via mijn geschreven Zonnestralen. Ik word hier dolgelukkig van.
Want het kost mij maar 1 keer energie en het heeft blijkbaar zo’n groot bereik. En dat bereik wordt alleen maar groter.

Misschien heb jij nog steeds het idee dat podcasten ingewikkeld is of niks voor jou. Nou, dan wil ik je écht vragen om daar eens van terug te komen en het gewoon een keer te testen. Het is niet voor niets al jaaaarenlang enorm populair in Amerika en hier begint het eindelijk ook écht van de grond te komen.

Het luisteren naar een podcast is echt suuuuupergemakkelijk. Je kunt zelfs zonder app luisteren als je rechtstreeks naar mijn webpagina gaat met de betreffende uitzending.
Het enige wat je dan hoeft te doen is op ‘de player’ klikken en de aflevering speelt vanzelf af.
In dit geval bijvoorbeeld deze podcast over schaamte: www.zoninjeleven.nl/episode-35.

Wil je via een app luisteren, check dan even deze instructies.

Heel veel luisterplezier en ik hoop dat jij ook podcastfan wordt.
Ik geef in mijn podcast ook geregeld andere luistertips (bv in #44!), want je snapt, ik luister écht niet alleen naar mijn eigen podcast 🙂

Enne… mocht je geen aflevering willen missen, meld je dan even aan voor onderstaande service!

 

 

Hoe nu verder?

Met ingang van september 2019 gaat er heel veel veranderen in mijn bedrijf. De info die ik hieronder schrijf is de meest recente info die ik nu voor je heb als je met mij verder aan de slag wilt:

Leven vanuit vertrouwen, ontspanning en plezier is voor iedereen weggelegd, daar ben ik van overtuigd.

Hoe dat werkt, leren we helaas niet op school. Hoe bizar is dat eigenlijk. Ik heb zelf moeten ontdekken dat ons gedrag voor meer dan 95% wordt bepaald door onbewuste patronen en overtuigingen.
En als je niet hebt geleerd bewust in het leven te staan, dan word je dus geleefd.

Alle verandering begint met bewustwording. Weet jij waar je staat? Hoe hoog je scoort op de perfectionismeschaal?
Een goede manier om dat te bepalen is om mijn perfectionismetest te doen.

Deze vind je in de preview van mijn boek PRIMA is Perfect op mijn homepage:
https://www.zoninjeleven.nl

Hier vind je ook alle informatie over mijn meest recente gratis Masterclass Perfectionisme Loslaten die je gewoon lekker kunt volgen wanneer je wilt.

En als je aan de slag wilt met de dingen waar ik over vertel en waar jij nu, net als ik destijds, tegenaan loopt, lees dan eens meer over De Zonnebank 2.0.
De plek waar je kunt leren en ontdekken wat het is om te leven vanuit ontspanning, plezier en verbinding.

Ken je mijn podcast al?

Weet je dat ik ook podcasts maak? Ga naar www.zoninjeleven.nl/podcasts voor een overzicht.
En ik vertel je ook graag hoe je een podcast gemakkelijk kunt beluisteren, waar je dat kunt doen en hoe je je kunt abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen in mijn uitgebreide instructies.

 

Pin It on Pinterest