Vorige week was een spannend moment voor onze gastdochter uit Nieuw-Zeeland. Eindelijk stond ze met haar klas op het toneel. De uitvoering van het stuk waar ze maandenlang voor hadden gerepeteerd. Titel: Klote!

De hele klas deed mee. Er waren geen rollen te verdelen, iedereen mocht onder zijn eigen naam spelen. Ik was onder de indruk van hoe goed de meesten speelden. Zo natuurlijk. Maar, dat was de andere kant, realiseerde ik me: Waar het allemaal over ging, was ook echt uit het leven gegrepen.

Het ging over de belevingswereld van de gemiddelde puber. Zoekend, ontevreden, onzeker, onstabiel, boos, zich niet begrepen voelend. En ieder voor zich er stellig van overtuigd dat hij of zij de enige is die zo worstelt of zich zo voelt. Ik vroeg mijn eigen dochter wat ze ervan vond en of ze het eigenlijk ook niet vreemd vond dat iedereen zo alleen blijft rondlopen met al die negatieve gedachten en twijfels.

“Jaaa, mam, waarom wordt daar niet veel meer over gepraat!?”

Tja, waarom wordt daar niet over gepraat!? En dit geldt natuurlijk niet alleen voor pubers. Meerdere keren per week krijg ik berichtjes van mensen die zeggen hoe fijn ze het vinden dat ze me hebben gevonden. Dat ze nog nooit iemand hebben ontmoet die zo weet te verwoorden wat zij voelen. Nou, dat is natuurlijk enerzijds heel fijn om te horen. Aan de andere kant denk ik: Dit is geen goed teken. Het is niet zo dat die angsten en onzekerheden zo zeldzaam zijn, alleen bijna iedereen houdt zijn mond. En als iedereen dat blijft doen, dan verandert er niets. En blijft schaamte je achtervolgen.

De gevolgen van schaamte kunnen rampzalig zijn!

Deze week kreeg onze gastdochter het bericht dat een van haar vroegere schoolvrienden zichzelf dit weekend van het leven had beroofd.
Natuurlijk weet ik niet wat er aan de hand is. Wel weet ik dat bij zelfdoding heel vaak schaamte een doorslaggevende rol heeft. Iemand heeft het gevoel nergens heen te kunnen en loopt volledig vast.
In de piramide van Hawkins staat de emotie schaamte helemaal onderaan, het is de allerzwaarste energie. Niet voor niets is de uitdrukking: ‘Je doodschamen’.

Omdat schaamte zo’n belangrijk onderwerp is, heb ik er een speciale podcast over gemaakt: www.zoninjeleven.nl/episode-35.

Je kunt de aflevering natuurlijk ook rechtstreeks via de app op je telefoon beluisteren (Itunes, Stitcher, Soundcloud of Spotify).

Heel veel luisterplezier.  

Wil jij in 2020 serieus aan de slag met jezelf?

Eindelijk doorpakken daar waar je al langer twijfelt? Want je kunt natuurlijk weer een jaar blijven wachten en hopen totdat dingen ‘vanzelf’ veranderen. Maar als je me langer volgt, weet je dat dit struisvogelpolitiek is. Je blijft maar gehoor geven aan ‘radio bullshit’, jouw ego dat alles in het werkt stelt om jou te doen geloven dat veranderen een slecht plan is.

En zo blijf je vastzitten in een situatie die weinig tot niets verandert. Je doet elk jaar ‘copy paste’. Want als jij dingen anders wilt in je leven, zul jij van gedachten moeten veranderen. En dat gaat niet zomaar, daarvoor mag je de diepte in. Je brein trainen en ‘je shit’ opruimen. En als je dat zelf zou kunnen, had je dat allang gedaan. Dus hou jezelf niet langer voor de gek …  maar kijk eens naar deze kans:

Intensief traject “Stap in de Rol van je Leven 2020”

Op 1 mei 2020 start weer (waarschijnlijk voor het laatst) mijn intensieve groepstraining: Stap in de Rol van je Leven. Je leest er alles over op deze pagina.

Onlangs had ik trouwens een gesprek met een van de deelneemsters van de vorige ronde. Wat het haar gebracht heeft, kun je zelf beluisteren in podcast #64. 

Leer je goed voelen (over jezelf) in De Zonnebank

De kern van de meeste dingen waar je tegenaan loopt in je leven en waar iedereen maar omheen lijkt te draaien, is het gebrek aan eigenwaarde en liefde voor jezelf. We lachen het weg. O ja, haha, zelfliefde. Nee, ik vind mezelf niet zo heel leuk.

Als je zou weten wat dit allemaal tot gevolg heeft, zou het lachen je snel vergaan.

  • Heb je de gratis preview van mijn boek PRIMA is Perfect al gelezen? (check mijn homepage)
  • De perfectionismetest uit de preview al gedaan?
  • Al eens naar een paar podcasts geluisterd?

Begint het te dagen? Dan is het misschien tijd voor de volgende stap. En die is er. Kijk maar eens wat ik in De Zonnebank allemaal te bieden heb. Ongelofelijk veel materiaal, een combinatie van online en offline leren en je hoeft het niet alleen te doen. Want waar jij je misschien voor schaamt, daar lopen hele volksstammen net zo hard tegenaan.

Check eens op deze pagina: www.zoninjeleven.nl/zonnebank Stop toch eindelijk eens met overleven en hard je best doen en gun je zelf een leven vanuit verbinding, vertrouwen en plezier. Ik beloof je, als je hiermee aan de slag gaat, herken je jezelf over een paar maanden niet meer terug! 

Pin It on Pinterest