tijd heelt niet alle wonden def

“Tijd heelt alle wonden”. Dat is een prachtige  bewering, maar helaas al te vaak niet waar. Gelukkig, meestal komen mensen wel over hun nare ervaringen of verlies heen.  Sommigen helemaal, andere omschrijven het vaak zo: “De scherpe randjes gaan ervan af”. Zo kun je na een tijdje je leven weer oppakken.

Erop vertrouwen dat verdriet, pijn, etc. vanzelf slijten, is een afwachtende houding. Je geeft dan eigenlijk de macht over je leven uit handen. Gelukkig kun je ook zelf echt dingen doen om ervoor te zorgen dat je dit proces versnelt of gemakkelijker maakt.

Niet afwachten, maar aan de slag

Ik heb er zelf veel aan gehad om actief aan de slag te kunnen gaan om dingen die gebeurd waren los te laten en het gemakkelijker van me af te zetten. Zo kon ik er zelf voor zorgen dat bepaalde negatieve dingen uit mijn verleden niet meer zo’n prominente rol speelden. En weer vooruit kijken.

Het is essentieel dat jouw nare ervaringen en gebeurtenissen niet je leven van nu blijven bepalen. Heel vaak zijn mensen zich er niet eens van  bewust dat dat wel het geval is. Ze erkennen dat ze door de jaren heen  ‘voorzichtiger zijn geworden’, of ‘niet meer teleurgesteld willen worden’. En we vinden over het algemeen dat dat ook hoort bij het ouder worden. Maar wanneer dit inhoudt dat ouder worden tegelijkertijd betekent jezelf steeds verder beperken en je mogelijkheden steeds kleiner inschatten, dan doe je jezelf te kort!

 

Laten rusten is niet genoeg!

Het klinkt zo gemakkelijk: het verleden laten rusten, dingen een plekje geven. Toch valt dat in de praktijk niet mee. Want, hoe doe je dat? Onbewust halen we vaak een bepaalde gebeurtenis helemaal uit zijn verband. Iedere keer dat we er weer aan terugdenken, gebeurt er namelijk iets mee in ons hoofd.

Misschien ben je vroeger op school wel gepest. Elke keer dat je hier in je hoofd weer mee bezig bent, vervormt het als het ware.  De herhaling maakt het gebeurde groter, zwaarder, intenser, naarder. De pesters van toen zijn jou waarschijnlijk allang vergeten. Maar jij laat jezelf nog veelvuldig plagen door deze herinneringen. En blijft er last van houden.

Wat je aandacht geeft groeit. En als je er op dezelfde manier maar aan blijft terugdenken, groeit dus ook de negatieve lading die eraan vastkleeft. Terwijl je  zou denken dat naarmate het langer geleden is, het minder heftig zou moeten zijn, toch?

Soms blijkt dat mensen nare gebeurtenissen eigenlijk hebben weggestopt. Daardoor lijkt het wel ze het verwerkt hebben, maar het is eigenlijk meer verdrongen. De angst voor de emotionele lading maakt dat ze er maar liever niet aan (willen) denken.

Hoe bevrijdend zou het voor jou zijn, wanneer jij nu dat soort zaken echt kon laten rusten? Omdat je je plotseling realiseert: “dat was Toen en dit is Nu”.  Deze opmerking hoor ik nog wekelijks wanneer ik mensen bijvoorbeeld de ‘zwart-wit terugspoeltechniek’* heb laten ervaren.  De bedoeling van die techniek is namelijk precies dat: zorgen dat je gebeurtenissen uit het verleden anders gaat zien. En vanaf het moment dat je dat kunt, verdwijnt de heftige emotionele lading.

Mensen zeulen zoveel zware bagage mee: de angst voor afwijzing, de angst om tekort te schieten, de angst om te falen. De angst om alleen te blijven, de angst om verlaten te worden, de angst om ziek te worden. En niemand wordt geboren met zulke angsten. Ze zijn allemaal ergens door ontstaan.

Als dat moment van ontstaan er niet geweest was, had je er nu niet zo’n last van. Maar, gelukkig kun je hier dus los van komen. Stel je eens voor wat het voor jou zou betekenen wanneer je de negativiteit die je al jaren met je meezeult gewoon daar kunt laten waar het thuishoort: in het verleden!

 

Hoe krijg je dit onder de knie?

*leg ik je een techniek uit die je hiervoor kunt gebruiken.

Mocht je er nou zelf niet uitkomen, dan leer ik je deze techniek natuurlijk met alle plezier persoonlijk in mijn Online training P.R.I.M.A. is perfect. Net als nog veel meer superhandige tips en technieken om meer grip te krijgen op piekeren, angsten en onzekerheden, gebrek aan zelfvertrouwen, etc. Ieder mens is anders en daarom is de een meer gebaat met de ene techniek en de ander met iets anders.

Maar overall heb ik in deze training alle tips en technieken opgenomen waarvan veel mensen zeggen:  

‘Ik wou dat ik dit als kind al geleerd had…

Dat had me veel ellende bespaard!’

 

Pin It on Pinterest