Verwachtingen kweken teleurstellingen2

Verwacht jij (te) veel van 2016?

In mijn vorige Zonnestraal kon je al lezen hoe mijn leven afgelopen maanden behoorlijk op de kop is gezet.

Na de aanvankelijke schrik, verwarring en angst voor wat komen ging, merk ik nu dat ik in een rustiger vaarwater ben beland.

En dat de gebeurtenissen van de laatste tijd heel veel met me doen. Op een positieve manier.

 

 

Dat ik afgelopen jaren het zware juk van overdreven perfectionisme van me heb kunnen afwerpen, was een enorme bevrijding. Maar het idee dat ik ‘er’ daarmee zou zijn, blijkt een lachwekkende illusie. (Alsof ‘er zijn’ überhaupt bestaat trouwens.)

Zo gaat dat. Het ene is nauwelijks voorbij of het volgende dient zich alweer aan om je te helpen weer verder te groeien. Daar gaat het leven volgens mij ook over.

 

Doordat mijn gezondheid nu meer bewuste aandacht vraagt, wordt het mezelf duidelijk hoeveel onbewuste verwachtingen ik blijkbaar toch nog steeds had en heb. Niet meer verwachtingen dat alles perfect moet gaan, maar wel op andere manieren. Waar ik me tot voor kort niet of nauwelijks bewust van was.

Want ja, je bent gewend aan je eigen manier van denken. Niemand anders dan jijzelf kent jouw eigen eisen, verwachtingen, wensen, doelen. En als je jezelf nooit afremt, merk je pas hoe veel je verwacht als je afgeremd wordt door omstandigheden in je leven.

 

Wanneer je gedwongen wordt om je leven te herzien, je activiteiten eens kritisch onder de loep te nemen, dan heb je geen andere keuze dan bewuster te selecteren wat wel en niet echt belangrijk is. En zo realiseerde ik me wat een enorme planner ik eigenlijk ben. Ik zag het niet als iets dwangmatigs, want ik maak plannen voor mezelf altijd heel gezellig en leuk. Ik ben namelijk dol op leuke opschrijfboekjes, notitiebloks, agenda’s, memovellen, kalenders, zowel digitaal als papieren versies. En ik kan me bijna verliezen in het vullen van al die lijstjes en vakjes.

 

plannen maken

 

Aan het eind van 2015 nam ik daar heerlijk de tijd voor. De plannen voor 2016 waren nog grofmazig, maar ik zou ze in een volgende fase verder opdelen in maandplannen en vervolgens uitwerken tot weekschema’s en acties per dag. Hahaha, ik moet er nu ook wel om lachen.

 

Want hoe meer ik invulde, des te meer begon ik druk te ervaren. Ik had namelijk de weken daarvoor al gemerkt dat mijn leven zich nu niet meer zo in hokjes laat stoppen. Ik kan op zondag allerlei plannen bedenken voor maandag, maar als ik dan maandag opsta en het gaat die dag niet zo lekker met me, loop ik al direct achter op mijn schema. En wat levert dat op?

 

frustratie

Precies: F R U S T R A T I E . Oftewel S T R E S S. En hoe gezond en heilzaam is dat?

Zie hier een verraderlijke vicieuze cirkel, waar ik me dankzij mijn huidige situatie van bewust word.

Wat een cadeautje!

 

 

 

Stel jij ongemerkt ook zoveel stressdoelen?

 

Nou geloof ik niet in toeval. En daarom is het ook niet gek dat ik net in deze tijd een interessant boek lees wat hier ook over gaat, namelijk De Love Code van Alex Loyd.

Een van de dingen die mij heel erg heeft geholpen om minder verwachtingen te hebben en dus ook minder teleurstelling is door – zoals in dit boek wordt beschreven – een ander soort doelen te stellen.

Ik ontdekte dat vrijwel alle doelen die ik op papier zette te maken hadden met het bereiken van dingen zoals:

  • Een X aantal boeken verkopen;
  • X euro omzet halen;
  • X aantal klanten voor mijn online programma realiseren, etc.

 

Maar wanneer je alleen maar gefocust bent op dat soort doelen, dan kun je niet meer gewoon ‘lekker werken’, zoals mijn man Ron dat altijd zo mooi omschrijft.  Tegen de stroom in  – want ja, je moet toch carrière maken?  – laat hij zijn leidinggevenden keer op keer weten dat het hem niet primair gaat om salaris X of titel Y, maar om ‘gewoon lekker te kunnen werken’.

Iets wat tot nu toe maar weinig mensen om hem heen echt lijken te begrijpen. Want ja, we zitten toch altijd nog heel erg vast in het traditionele ‘meer is beter’. Ook ik zie dit nog regelmatig over het hoofd.

 

Ontdek welke ware wens er schuilgaat onder jouw stressdoelen

 

Alex Loyd omschrijft het soort doelen als ik hierboven noemde als ‘stressdoelen’ en ik voel precies wat hij bedoelt. Daarom ben ik mijn doelen eens gaan herformuleren voor mijzelf. Want wat probeer ik nou eigenlijk bereiken met al die stressdoelen? Waarom wil ik zoveel boeken verkopen, waarom zoveel omzet behalen, waarom zoveel klanten begeleiden?

Ik ontdekte dat ik daarmee een bepaald gevoel wil ervaren. Een gevoel van trots en dankbaarheid. Een gevoel van tevredenheid. Een gevoel van voldoening. Een gevoel van energie. Nou ja, kortom, een mengeling van dit soort mooie gevoelens dus.

 

Alleen als ik uitsluitend stressdoelen stel, is het maar de vraag of ik die goede gevoelens ooit ga bereiken. Want ja, wie garandeert mij dat ik x boeken verkoop? En als ik er bijvoorbeeld eens 100 of 1000 of 10.000 minder zou verkopen, heb ik dan geen recht op die goede gevoelens? Die doelen zijn allemaal externe dingen, waar ik geen 100% invloed op heb. Dus de kans op teleurstelling, op falen is aanwezig.

 

Toen ik me dit realiseerde, heb ik al die mooie planningen even aan de kant gegooid. En voor mezelf geformuleerd hoe ik me wil voelen van dag tot dag.

En gaandeweg ontdekte ik dat er andere manieren zijn om me dankbaar te voelen. En tevreden. En voldaan. En energiek. Manieren waar ik wel 100% controle over heb.

 

Ik ontdekte een nieuwe manier van verwachtingsmanagement … die werkt!

 

Het zit ‘m vooral in het gevoel waarmee ik begin aan iets. Ik zet nu vaak even een timer voordat ik begin aan iets en neem me voor om het komende tijdvak (bijvoorbeeld een kwartier of een half uur) met een goed gevoel datgene te gaan doen wat ik wil doen. Dat is alles. En het is heel goed te doen om dat zo’n blokje vol te houden.

Als dat gelukt is, is mijn doel behaald. Ongeacht hoeveel ik heb gedaan. Wat ik heb gedaan, heb ik immers met een goed gevoel gedaan.

 

En het gekke is dat door veel van dit soort blokjes in mijn dag in te bouwen, ik gedurende de dag veel minder stress ervaar en veel meer voldoening, rust en tevredenheid. En dat er dan juist best veel uit mijn handen komt, maar moeitelozer en prettiger dan wanneer ik verwacht dat iets af moet zijn.

 

Ook iets voor jou?

 

Stel jij jezelf, net als ik deed, onbewust ook vooral stressdoelen? Dingen die je niet 100% zelf in de hand hebt, waardoor ze kunnen mislukken en jij blijft zitten met een gevoel van frustratie, boosheid en stress? Dingen die je vooral met je wilskracht moet afdwingen?

Ga dan eens bij jezelf na:

  • Wat wil jij eigenlijk het liefste bereiken? (Kijk bewust ook verder dan de stressdoelen die nu misschien in je opkomen.)
  • Welk gevoel of welke gevoelens wil jij meer ervaren in je leven?
  • En welke andere manieren dan het stellen van externe stressdoelen zijn er om die gevoelens veel gemakkelijker te ervaren?

 

Je ontkomt er natuurlijk niet aan dat bepaalde zaken gewoon moeten gebeuren. En dat er doelen en deadlines zijn.  Ik ben de eerste om te zeggen dat doelen stellen ook belangrijk is. Anders leiden we maar een doelloos leven.

Maar de bovenstaande inzichten kunnen je wel helpen om meer te genieten en minder stress en teleurstelling te ervaren. Verwacht echter niet dat dit hét wondermiddel is, waarmee je leven ineens  100% wordt zoals het moet zijn. Want geloof me maar, dat bereiken we toch nooit. En dat is helemaal prima ;-).

 

Ik wens je een heel relaxed en tevreden 2016 toe!

 

Ook iets voor anderen?

Vond je dit een leuk artikel? Herkenbaar? Verfrissend? Zou je het dan willen delen met anderen?

Ik weet zeker dat er behalve jou nog veel meer mensen zijn die dit herkennen en zo kun jij ze ook helpen om te stoppen met die eeuwige druk en verwachtingen. We maken onszelf er maar ziek mee!

Alvast heel veel dank, ook namens die anderen ☼☼

 

 

PS: JE MAAKT KANS OP EEN CADEAUTJE!

downloadHiervoor had ik het al over het boek “De Love Code” van Alex Loyd.

Ik heb het nog niet uit. Maar als ik het uit heb, wil ik het niet terugzetten in mijn kast.

Want ik ben mijn leven aan het vereenvoudigen en aan het ‘ontspullen’.

En ik weet zeker dat de kans dat ik het ga herlezen minimaal is. Terwijl de kans dat iemand anders ermee geholpen is, best groot is.

Dus, vertel mij hieronder waarom je dit boek wilt ontvangen! Wat je wilt leren over doelen stellen. Waar je tegenaan loopt en wat je wilt veranderen.

En dan trek ik uit alle reacties een naam.

En dat wordt dan de winnaar. Deal?

(Reageren kan tot en met 11 januari en de winnaar staat volgende week dinsdag op deze pagina.)

 

 

Dinsdag 11 januari …..

En the winner is ….

Monique Maria! Ik mail je!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest