burn out

 

Dat ik burn-out en overspannenheid vooral beschouwde als een vrouwenprobleem, is niet zo gek. 

De mensen bij wie ik het zag gebeuren, waren allemaal vrouwen. Vriendinnen, kennissen, collega’s, familieleden, allemaal vrouwen die ik zag ik ‘omvallen’. Tijdelijk uit de roulatie omdat het  echt niet meer ging. Ze konden niet meer.

Bovendien ontdekte ik veel overeenkomsten tussen al die vrouwen en mijn eigen gedrag. Ik zag dat ik ook een potentieel risicogeval was. Ik herkende in hen veel van mijn eigen ‘perfectionistische trekjes’.

Want niet alleen op werkgebied willen vrouwen graag alles ‘perfect’ doen, maar blijkbaar ook

  • in de huishouding
  • bij de opvoeding
  • qua uiterlijk en kleding
  • in het sociale leven (je druk maken om etentjes en feestjes)
  • de inrichting thuis etc.
  • als partner
  • qua vrije tijdsbesteding (de ‘perfecte hobby en vakantie’)

 

Gelukkig heb ik zelf nooit een burn-out gehad. Maar laten we zeggen dat ik ‘lekker op weg was’.  Er waren tijden dat ik echt doodop was, maar daar niet aan toe kon of wilde geven. En ik voelde me heel vaak ontevreden, gefrustreerd en gespannen.

Ik denk dat ik net op tijd begonnen ben met het opzetten van mijn eigen praktijk. Want een groot deel van mijn onvrede had te maken met werk waar mijn hart niet meer lag. Ik ging met tegenzin en had het gevoel dat ik vastzat. En dat voelde ik ook lichamelijk (muisarm, nekklachten enz.).

Terwijl ik veel energie krijg van mijn nieuwe werk als zelfstandige, begonnen veel overwerkte, overspannen vrouwen de weg naar mijn praktijk te vinden. Ik herkende zoveel in hun verhalen, dat ik besloot een boek te gaan schrijven over Perfectionisme.  Want het veroorzaakt heel veel leed en ellende.

 

Alarmerende cijfers

Vorige week zag ik een paar alarmerende cijfers over ziekteverzuim door psychische problemen op de werkvloer:

 

psychische problemen op de werkvloer

burn-out cijfers 2 def

 

Klachten als overspannenheid en burn-out vallen hier natuurlijk ook onder. Wist je dat 1 op de 4 mensen ontevreden is over de balans werk-privé?

 

Misverstand 1: mannen zijn niet (zo) perfectionistisch

Zoals gezegd, had ik het idee dat perfectionisme bij mannen nauwelijks voorkwam. Als ik naar mijn eigen man keek, kreeg ik het idee dat hij veel luchtiger omging met veel dingen. Vandaar mijn conclusie: Vooral vrouwen stellen van die idioot hoge eisen aan zichzelf.

Maar in de loop van de tijd ontmoette ik steeds meer mannen die hulp zochten omdat ze vastliepen of uitgeput raakten en ook kwamen er meer mannen die zich aanmeldden voor mijn cursussen.

En zo kreeg ik steeds meer door dat ook mannen worstelen met onzekerheid en (zelf gecreëerde?) verwachtingen bijvoorbeeld voor wat betreft

  • hun werk
  • hun uiterlijk
  • hoe ze overkomen
  • hun lichaam
  • hun intelligentie

 

Misverstand 2: Burn-out of overspannenheid is een teken van zwakte

Integendeel! Het zijn juist de mensen die nooit (of veel te laat!)  zeuren of piepen, de zich verantwoordelijk voelende, onvermoeibare types die altijd maar doorgaan. Die pas rusten als het echt niet anders meer kan. En tenzij ze zich tijdig realiseren waar ze mee bezig zijn en hulp vragen of inschakelen, komt vroeg of laat dat moment dat ze ‘ineens’ helemaal LEEG zijn.

 

Misverstand 3: Je wordt nooit meer de oude

Hier wordt meestal mee bedoeld dat je aan je burn-out of periode van overspannenheid  ‘beperkingen’ zult overhouden. Dit hoeft absoluut niet het geval te zijn.

Wel is het belangrijk dat de onderliggende, vaak onbewuste patronen en overtuigingen worden weggenomen of aangepakt. Die veroorzaken het gedrag dat tot uitputting leidt. Alleen proberen je gedrag te veranderen, is niet voldoende. Dan kun je er bijna op wachten totdat ‘het’ weer gebeurt.

 

Marco van Basten – inspirerend!

Deze week besloot Marco van Basten dat hij nooit meer hoofdtrainer wil worden. 

Hij heeft voor zichzelf de conclusie getrokken dat hij zulke druk niet (meer) wil. Dat hij daar niet blij van wordt.  En dus kiest hij voor zichzelf. Wat de wereld er ook van mag vinden.

Dat vind ik helemaal top! In dit geval staat ‘niet meer de oude worden’ voor de persoonlijke ontwikkeling die je hebt doorgemaakt, de les die je hebt geleerd. En dat is absolute winst. Dus kun je je afvragen of je ooit nog wel ‘de oude’ wilt worden als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Misverstand 4: Iedereen kan een burn-out krijgen

Daar geloof ik ook niet in. Ik denk dat iemand die

  • goed in zijn vel zit
  • in balans is
  • genoeg ontspant

zo goed als geen kans maakt op een burn-out. Zie jij de Dalai Lama al een burn-out krijgen?

Een burn-out bouwt zich op over een langere periode en je hebt er zelf een belangrijk aandeel in. Geloof me hoor, ik zag dit destijds zelf echt niet in. Alles lag aan mijn baan, mijn baas of mijn collega’s. Ik was een slachtoffer. Dacht ik. Maar uiteindelijk besefte ik dat ik mezelf in die rol had gemanoeuvreerd.

 

Misverstand 5: Een burn-out duurt minstens een jaar.  

Ik geloof niet dat de herstelperiode in tijd is uit te drukken, maar dat het essentieel is dat de echte oorzaak wordt aangepakt. In de praktijk zijn mensen er vaak wel zo lang mee zoet, maar dat zit dan naar mijn mening meer in de aanpak die niet effectief is. Als de aanpak effectief is, kan iemand veel sneller weer aan de slag dan ‘er voor staat’.

 

Hoe kijk jij er tegenaan? Reageer hieronder en win een gratis cursusplek

Ik realiseer me dat ik best stellig ben ik hoe ik tegen burn-out aankijk. Maar ik zie en spreek gewoon teveel mensen die begeleiding krijgen (ook vanuit hun werk), die niet adequaat is. De focus ligt dan op tijdelijk gas terugnemen, langzaam weer opbouwen en vaak vervolgens toch weer in dezelfde valkuilen trappen. Daar kun je op wachten als er niet wezenlijk iets verandert.

Wanneer je nog niet hebt geleerd hoe je nee moet zeggen of je grenzen moet aangeven, dan ben je er nog niet. De angst voor wat anderen denken en vinden, de vrees om niet genoeg te zijn etc. zullen je dan blijven saboteren. Je zult dan toch jezelf blijven wegcijferen, totdat je de les wel leert en begint in te zien dat je goed genoeg bent zoals je bent.

 

Heb jij ervaring op dit vlak? Wat is jouw mening?

Ik zie je reactie graag hieronder tegemoet!

 

Pin It on Pinterest