Wij mensen zijn van nature vooral bang. En een crisis is slecht nieuws, toch? Daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk in individuele gevallen gaat er lijden gepaard met elke crisis. Maar lijden hoort bij het leven. Ik zie de crisis waar we ons momenteel met zijn allen in bevinden dan ook graag vanuit een breder perspectief. En daardoor positiever dan menigeen als ik het zo om me heen zie en hoor. Ik zal het uitleggen.

Voor mij is het al heel lang een teken aan de wand dat al die overwerkte, angstige en depressieve mensen van de laatste jaren een uiting zijn van dat er iets niet klopt in onze samenleving. Ook heb ik eigenlijk altijd moeite gehad met stempeltjes, diagnoses en etiketten. Ik heb nooit geloofd dat er in de kern met ons mensen iets mis is. Dat voelde voor mij altijd als aangeleerd en aangepraat. Mijn hart breekt als ik zie hoeveel mensen, groot en klein een etiket krijgen en vervolgens een pot met pillen.

Goedgelovig als we zijn, zijn we daar op grote schaal ingetrapt. Een angstig mens staat niet in zijn kracht. Die kun je van alles wijs maken.

Aan de hand van de piramide van Hawkins kun je dit gemakkelijk zien. Angst zit in rood.

(Wegens copyright mag ik de afbeelding hier niet plaatsen, maar als je ‘piramide van Hawkins googelt, vind je de afbeelding.) 

 

En wat zie je nu juist in deze tijd, 2020, dankzij de Coronacrisis extra heftig gebeuren? De angst wordt erin geramd. Je wordt er overal mee geconfronteerd. Het wordt zichtbaar gemaakt. 1,5 meter. Mondkapjes. Persconferenties met cijfers.

Resultaat. Steeds meer angst. Meer neerslachtigheid. Meer wantrouwen. Meer agressie. Onze diepste emoties worden getriggerd en komen naar boven en worden zichtbaar. Uitgelokt door het virus. Het virus is de aanleiding, maar er komen allerlei oude en diep verstopt angsten mee naar boven. Dankjewel Corona!

Ja, dankjewel. Want het is een kans. Een uitnodiging om hier eens goed naar te kijken en onze pijnen te helen. Ineens wordt het pijnlijk duidelijk dat we als de dood zijn voor de dood. En dat we er alles aan willen doen om te blijven leven. Terwijl heel veel mensen eigenlijk vooral aan het overleven waren. En het helemaal niet zo heel erg naar hun zin hadden.

Ik vind dat heel apart en tegelijkertijd suuuuper interessant. En ik zie deze hele crisis dan ook – en dat klinkt misschien raar – als een enorme kans om op te schonen en ons bewustzijn te verhogen. Een kans om onze diepste angsten aan te kijken en oud verdriet en pijn los te laten. Zodat we lichter doorkunnen. Zodat we in contact komen met wie we werkelijk zijn, voorbij de aangeprate bullshit.

Excusez le mot, maar ik geloof echt dat we zo ongelofelijk meegenomen zijn in een collectieve hypnose, dat we zo ver van onze ware natuur verwijderd zijn geraakt, dat we aan de vooravond staan van een koude, kille (1,5m?) samenleving. Waarin vadertje staat stap voor stap en steeds vergaander bepaald wat goed voor ons is.

Kunnen wij lekker doorgaan met overleven.
Eh…. wacht eens even. Zonder vrijheid overleven? Of leven in vrijheid? Wat wil jij?

Ik gruwel van het eerste en ik ga aan van het tweede. Als het niet in vrijheid kan, hebben we het in mijn vocabulaire hoogstens over overleven en niet over leven.

Na het voorgaande zou je het misschien niet zeggen, maar toch ben ik zeer positief gestemd. Ik zie steeds meer mensen die zich achter hun oren krabben en zich afvragen wat er gebeurt, stap voor stap. En ik vind dat een goed teken. Hoe kan het verkeerd zijn als je zelf vragen stelt en gaat nadenken? En bedenken en voelen wat goed is voor jou?

Dat wakker worden is een apart iets. Dat moet je uiteindelijk zelf doen. Je moet zelf ontdekken wat jouw waarheid is. Dat is heel subjectief. En het vergt moed om op ontdekkingstocht te gaan en verder te durven kijken want ook dat triggert van alles. Ineens zijn dingen misschien anders dan je dacht? Dat voelt niet alleen onbekend, maar vaak ook bedreigend. Dus weer: ANGST!

Voor ieder is er een unieke tijd waarop dat ontwaken gebeurt. Misschien gebeurt dat niet in dit leven. Ook helemaal prima. En ook het tempo is een individueel proces. Maar wakkerder word je sowieso nooit door te kopiëren wat de grote massa doet. Want veranderingen komen nooit van de massa. Maar van de outsiders. Van de enkelingen. Van het kleine clubje dat gestaag uitgroeit tot een grotere groep.

Misschien voel jij je net als ik al jaren een lone rider. Iemand die eigenlijk diep in zijn hart zich nét anders voelt dan de rest. Of het liefst zijn eigen plan zou willen trekken. Omdat je dingen ziet. Of voelt. Of weet. Die je niet uit kunt leggen. Of waarvan je bang bent dat ze tegen je gebruikt worden als je ze uitspreekt.

Perfectionisme, het gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg, wie ben ik nou’ is in zo’n geval een extra reden om je gedeisd te houden. Om je niet uit te spreken. Om niet je eigen pad te kiezen. Want de mens wil toch wel heel graag bij de rest horen. Aardig gevonden worden. Dus dan ga je je aanpassen.

Maar wat als in dat ‘andere’, dat wat jij misschien zelf veroordeelt of afkeurt nou juist jouw goud schuilt? Dat wanneer je voor jezelf gaat staan je op dat vlak juist in dit leven jouw waarde met de wereld kunt delen? Simpelweg door die persoon te zijn? Die authentieke versie van jezelf? Dat vraagt wel van je om eerlijk te zijn. Te kijken waar je een masker draagt en rollen speelt die niet meer bij je passen. Het vraagt om je angsten, je perfectionisme, onder ogen te komen en te omarmen. Want dan laat het jou los.

Weet je, aan jou de keuze. Altijd. Je kunt je ook blijven aanpassen, misschien ben je daar zo langzamerhand ook echt een meester in geworden. Misschien word je gezien als die slimme, die sterke, die persoon die alles aan kan of die altijd zo gewaardeerd wordt omdat ze zo voor anderen klaarstaat. Maar het is goed om je te realiseren dat dit gedrag ervoor zorgt dat jij je ware voldoening, je levensgeluk niet of nauwelijks zult voelen.

Dat is toch verdrietig? Het idee dat je jaar na jaar een leven leidt dat niet jouw leven is? Om te voldoen aan picture perfect? Van jezelf of van ‘die ander’?
Wordt het niet tijd om een serieus te kijken of je dat nog wel langer wilt? Of liever nog. Tijd om eens serieus schoon schip te maken met de oude programmeringen en te gaan voor wat jij wilt? Te leven zoals jij werkelijk bent? Als jezelf?

Plastic fantastic is passé

 

Deze tijd vraagt erom. Onze aarde vraagt erom. De plastic fantastic fase heeft zijn beste tijd gehad. We prikken er steeds meer doorheen. Gelukkig maar. Die plastic soep is giftig!
Maar nieuwe ideeën, een frisse wind vraagt om mensen die in verbinding zijn met zichzelf.

Nieuwe systemen, ander onderwijs, holistische gezondheidszorg, eerlijkere verdeling van middelen, etc. kunnen ook alleen maar goed neergezet worden vanuit zo’n hoger bewustzijn. De rationele tijd is ook ten einde. Ratio is niet fout. Maar als we alles rationaliseren, gaat het wel fout. Tijd voor het hart. Tijd voor intuitie. Tijd voor gevoel. Evenwicht tussen de rechter- en de linkerhersenhelft.

Dit s de achtergrond van mijn nieuwe programma: Stap in de Rol van je Leven. Om mensen die allang van binnen voelen dat dingen anders moeten kunnen en die zelf ook anders willen te ondersteunen in dat proces. Want dingen worden pas anders als je eerst zelf van binnenuit verandert.

Wil je er meer over lezen, surf dan naar deze pagina. 

En raakt het je, dan zou ik zeggen: Meld je aan. Omdat het de eerste keer is dat ik dit programma online aanbied, kun je nu meedoen voor een prachtig aanbod. Bovendien kun je in kleine termijnen betalen.

Heb je vragen, mail me dan. Dan ga ik daar graag op in. Voor nu wens ik je veel leesplezier en een hele fijne dag.
En natuurlijk hoop ik: tot 1 september bij Stap in de Rol van je Leven.

Actueel

Telefonisch spreekuur

Wil je iets aan mij voorleggen of vragen? Twijfel je bijvoorbeeld over een programma of het boeken van een sessie?

Boek dan zelf via onderstaande link een vrijblijvend gesprek in mijn agenda. Dan bel ik je op de afgesproken tijd en kun je je vragen aan mij stellen. Je zult versteld staan hoe verhelderend een kwartiertje al kan zijn voor je! 

Nieuw: Project 'Oog van de Storm 2021'

  • Met nieuwsupdates;
  • Tools en technieken om heftige emoties te handelen, overtuigingen en gedachten te veranderen;
  • Wekelijkse Zooms voor Q&A en Coaching;
  • Community van mensen om mee te delen en sparren.

Podcastkorting!

Let op: Als podcastluisteraar ontvang je maar liefst 50% korting.
Code: verbinding1406

Heb jij ook steeds vaker het idee dat jij niet meer past in deze wereld?

Kijk je met verbazing naar wat zich allemaal afspeelt om je heen?

Ervaar jij ook steeds minder 'vrijheid van meningsuiting' en juist steeds meer sociale druk?

Zie, voel en ervaar jij dingen waar anderen niets van snappen?

We leven in zo'n bijzondere tijd, dat ziet bijna iedereen. Alleen velen missen 'the bigger picture' volledig. Alles verandert en wij zijn er getuige van. dat is geweldig en tegelijkertijd een hele uitdagende rollercoaster.

Wil jij dit bewust(er) meemaken? Zonder overspoeld te raken? Vanaf maandag 14 juni begeleid ik je een maand lang in het heftigste transformatieproces van ons leven.

De deuren van De Zonnebank zijn open 

Omdat ik heb gemerkt dat er juist nu, in deze uitdagende tijd, heel veel animo is van mensen om te leren dealen met hun emoties, hun angsten, hun onzekerheden en noem maar op, kun je vandaag de keuze maken om écht aan de slag te gaan en je leven in beweging te zetten.

Daarom heb ik de deuren van mijn online academie, De Zonnebank wagenwijd voor je opengezet. Ik kan je 2 trainingen speciaal aanraden, omdat ze nét dit voorjaar helemaal (ver)nieuw(d) zijn: 

1. PRIMA is Perfect, in 5 stappen je Perfectionisme Loslaten

Hierin leer je om je perfectionistische gedrag om te buigen. Er gaat een wereld voor je open als je merkt hoe je stress en angst kunt verruilen voor ontspanning, innerlijke rust en plezier.
Je zult gaandeweg steeds helderder inzien hoe vaak je het jezelf moeilijk maakt (of zelfs onmogelijk). Hoeveel energie dat kost. Hoe ziekelijk dat is. En hoe bevrijdend als jij leert hoe je met dat gedrag kunt stoppen. Dus je krijgt in deze training hele concrete tools die jij je eigen kunt maken en waar je een leven lang plezier van zult hebben.

Dit voorjaar heb ik deze training, die sinds 2016 al door honderden mensen is gevolgd, vernieuwd. Zo past hij ook beter bij waar we nu allemaal mee te maken hebben in de wereld. 

2. Hoe shiften we ‘deze shit’?

Je bewustzijn vergroten en je frequentie verhogen met zelfhypnose. 

Je zult je steeds meer realiseren dat hoe jij de wereld ervaart (een fijne plek vol mogelijkheden of een angstige plek vol gevaar) alles te maken heeft met hoe jij je van binnen voelt.
Juist in deze tijd, waarin we in onze buitenwereld van alles ‘mis’ zien gaan kan het heel bevrijdend voor je zijn om te ontdekken dat de sleutel om het leven anders te ervaren altijd in jezelf zit.

Dan kun je stoppen om je zo te laten meesleuren en opslorpen door alle onrust in de buitenwereld. Dus deze cursus is voor mensen die op zoek zijn naar het oog van de storm temidden van alle chaos en tumult. 

Lid worden van de Zonnebank doe je per maand, tot wederopzegging. Veel meer details en informatie over De Zonnebank en de online programma’s  via de button hieronder.

Sluit je aan bij de Zon in je Leven Podcast Community en ontvang dit audiobook

PRIMA is Perfect
Jij bent Perfect
En als je dat leert v o e l e n
Schijnt de Zon
Iedere dag!

Zo start ik meestal mijn podcast. Sinds juni 2018 maak ik vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering, soms vaker. Ik vind het belangrijk om je te doen beseffen dat alles staat en valt met echt durven voelen wat er in je omgaat. Onder ogen durven zien dat je last hebt van angst en onzekerheden (perfectionisme). Dat leren voelen. En daar helemaal oké mee leren zijn. Voor velen een enorme uitdaging! Want we worden geprogrammeerd om vooral vanuit onze ratio te leven en onze gevoelens en emoties te begraven. 

Ik laat jou graag via mijn persoonlijke verhalen en ervaringen zien (of beter gezegd horen in dit geval) op hoeveel vlakken jij het jezelf moeilijk maakt in je leven. En hoe het anders kan.

Wil jij al luisterend bewuster worden? Zowel van jezelf, wie jij bent, maar ook van wat er momenteel allemaal speelt in de wereld en wat jouw plek binnen dat geheel is?  Abonneer je dan nu op mijn podcast en mis geen aflevering!

Pin It on Pinterest