Wij mensen zijn van nature vooral bang. En een crisis is slecht nieuws, toch? Daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk in individuele gevallen gaat er lijden gepaard met elke crisis. Maar lijden hoort bij het leven. Ik zie de crisis waar we ons momenteel met zijn allen in bevinden dan ook graag vanuit een breder perspectief. En daardoor positiever dan menigeen als ik het zo om me heen zie en hoor. Ik zal het uitleggen.

Voor mij is het al heel lang een teken aan de wand dat al die overwerkte, angstige en depressieve mensen van de laatste jaren een uiting zijn van dat er iets niet klopt in onze samenleving. Ook heb ik eigenlijk altijd moeite gehad met stempeltjes, diagnoses en etiketten. Ik heb nooit geloofd dat er in de kern met ons mensen iets mis is. Dat voelde voor mij altijd als aangeleerd en aangepraat. Mijn hart breekt als ik zie hoeveel mensen, groot en klein een etiket krijgen en vervolgens een pot met pillen.

Goedgelovig als we zijn, zijn we daar op grote schaal ingetrapt. Een angstig mens staat niet in zijn kracht. Die kun je van alles wijs maken.

Aan de hand van de piramide van Hawkins kun je dit gemakkelijk zien. Angst zit in rood.

(Wegens copyright mag ik de afbeelding hier niet plaatsen, maar als je ‘piramide van Hawkins googelt, vind je de afbeelding.) 

 

En wat zie je nu juist in deze tijd, 2020, dankzij de Coronacrisis extra heftig gebeuren? De angst wordt erin geramd. Je wordt er overal mee geconfronteerd. Het wordt zichtbaar gemaakt. 1,5 meter. Mondkapjes. Persconferenties met cijfers.

Resultaat. Steeds meer angst. Meer neerslachtigheid. Meer wantrouwen. Meer agressie. Onze diepste emoties worden getriggerd en komen naar boven en worden zichtbaar. Uitgelokt door het virus. Het virus is de aanleiding, maar er komen allerlei oude en diep verstopt angsten mee naar boven. Dankjewel Corona!

Ja, dankjewel. Want het is een kans. Een uitnodiging om hier eens goed naar te kijken en onze pijnen te helen. Ineens wordt het pijnlijk duidelijk dat we als de dood zijn voor de dood. En dat we er alles aan willen doen om te blijven leven. Terwijl heel veel mensen eigenlijk vooral aan het overleven waren. En het helemaal niet zo heel erg naar hun zin hadden.

Ik vind dat heel apart en tegelijkertijd suuuuper interessant. En ik zie deze hele crisis dan ook – en dat klinkt misschien raar – als een enorme kans om op te schonen en ons bewustzijn te verhogen. Een kans om onze diepste angsten aan te kijken en oud verdriet en pijn los te laten. Zodat we lichter doorkunnen. Zodat we in contact komen met wie we werkelijk zijn, voorbij de aangeprate bullshit.

Excusez le mot, maar ik geloof echt dat we zo ongelofelijk meegenomen zijn in een collectieve hypnose, dat we zo ver van onze ware natuur verwijderd zijn geraakt, dat we aan de vooravond staan van een koude, kille (1,5m?) samenleving. Waarin vadertje staat stap voor stap en steeds vergaander bepaald wat goed voor ons is.

Kunnen wij lekker doorgaan met overleven.
Eh…. wacht eens even. Zonder vrijheid overleven? Of leven in vrijheid? Wat wil jij?

Ik gruwel van het eerste en ik ga aan van het tweede. Als het niet in vrijheid kan, hebben we het in mijn vocabulaire hoogstens over overleven en niet over leven.

Na het voorgaande zou je het misschien niet zeggen, maar toch ben ik zeer positief gestemd. Ik zie steeds meer mensen die zich achter hun oren krabben en zich afvragen wat er gebeurt, stap voor stap. En ik vind dat een goed teken. Hoe kan het verkeerd zijn als je zelf vragen stelt en gaat nadenken? En bedenken en voelen wat goed is voor jou?

Dat wakker worden is een apart iets. Dat moet je uiteindelijk zelf doen. Je moet zelf ontdekken wat jouw waarheid is. Dat is heel subjectief. En het vergt moed om op ontdekkingstocht te gaan en verder te durven kijken want ook dat triggert van alles. Ineens zijn dingen misschien anders dan je dacht? Dat voelt niet alleen onbekend, maar vaak ook bedreigend. Dus weer: ANGST!

Voor ieder is er een unieke tijd waarop dat ontwaken gebeurt. Misschien gebeurt dat niet in dit leven. Ook helemaal prima. En ook het tempo is een individueel proces. Maar wakkerder word je sowieso nooit door te kopiëren wat de grote massa doet. Want veranderingen komen nooit van de massa. Maar van de outsiders. Van de enkelingen. Van het kleine clubje dat gestaag uitgroeit tot een grotere groep.

Misschien voel jij je net als ik al jaren een lone rider. Iemand die eigenlijk diep in zijn hart zich nét anders voelt dan de rest. Of het liefst zijn eigen plan zou willen trekken. Omdat je dingen ziet. Of voelt. Of weet. Die je niet uit kunt leggen. Of waarvan je bang bent dat ze tegen je gebruikt worden als je ze uitspreekt.

Perfectionisme, het gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg, wie ben ik nou’ is in zo’n geval een extra reden om je gedeisd te houden. Om je niet uit te spreken. Om niet je eigen pad te kiezen. Want de mens wil toch wel heel graag bij de rest horen. Aardig gevonden worden. Dus dan ga je je aanpassen.

Maar wat als in dat ‘andere’, dat wat jij misschien zelf veroordeelt of afkeurt nou juist jouw goud schuilt? Dat wanneer je voor jezelf gaat staan je op dat vlak juist in dit leven jouw waarde met de wereld kunt delen? Simpelweg door die persoon te zijn? Die authentieke versie van jezelf? Dat vraagt wel van je om eerlijk te zijn. Te kijken waar je een masker draagt en rollen speelt die niet meer bij je passen. Het vraagt om je angsten, je perfectionisme, onder ogen te komen en te omarmen. Want dan laat het jou los.

Weet je, aan jou de keuze. Altijd. Je kunt je ook blijven aanpassen, misschien ben je daar zo langzamerhand ook echt een meester in geworden. Misschien word je gezien als die slimme, die sterke, die persoon die alles aan kan of die altijd zo gewaardeerd wordt omdat ze zo voor anderen klaarstaat. Maar het is goed om je te realiseren dat dit gedrag ervoor zorgt dat jij je ware voldoening, je levensgeluk niet of nauwelijks zult voelen.

Dat is toch verdrietig? Het idee dat je jaar na jaar een leven leidt dat niet jouw leven is? Om te voldoen aan picture perfect? Van jezelf of van ‘die ander’?
Wordt het niet tijd om een serieus te kijken of je dat nog wel langer wilt? Of liever nog. Tijd om eens serieus schoon schip te maken met de oude programmeringen en te gaan voor wat jij wilt? Te leven zoals jij werkelijk bent? Als jezelf?

Plastic fantastic is passé

 

Deze tijd vraagt erom. Onze aarde vraagt erom. De plastic fantastic fase heeft zijn beste tijd gehad. We prikken er steeds meer doorheen. Gelukkig maar. Die plastic soep is giftig!
Maar nieuwe ideeën, een frisse wind vraagt om mensen die in verbinding zijn met zichzelf.

Nieuwe systemen, ander onderwijs, holistische gezondheidszorg, eerlijkere verdeling van middelen, etc. kunnen ook alleen maar goed neergezet worden vanuit zo’n hoger bewustzijn. De rationele tijd is ook ten einde. Ratio is niet fout. Maar als we alles rationaliseren, gaat het wel fout. Tijd voor het hart. Tijd voor intuitie. Tijd voor gevoel. Evenwicht tussen de rechter- en de linkerhersenhelft.

Dit s de achtergrond van mijn nieuwe programma: Stap in de Rol van je Leven. Om mensen die allang van binnen voelen dat dingen anders moeten kunnen en die zelf ook anders willen te ondersteunen in dat proces. Want dingen worden pas anders als je eerst zelf van binnenuit verandert.

Wil je er meer over lezen, surf dan naar deze pagina. 

En raakt het je, dan zou ik zeggen: Meld je aan. Omdat het de eerste keer is dat ik dit programma online aanbied, kun je nu meedoen voor een prachtig aanbod. Bovendien kun je in kleine termijnen betalen.

Heb je vragen, mail me dan. Dan ga ik daar graag op in. Voor nu wens ik je veel leesplezier en een hele fijne dag.
En natuurlijk hoop ik: tot 1 september bij Stap in de Rol van je Leven.

ACTUEEL

Hoe shift je “je shit” 😉 en maak je jezelf vrij?

We leven in een ongekend bijzondere tijd. Als je regelmatig naar mijn podcast luistert, dan weet je dat ik daar veel over deel. 
Alles wat momenteel oogt als rampzalig, chaotisch en ongewenst, heeft wel degelijk een hoger doel. Het dient iets prachtigs. We leven namelijk NU in de tijd waarin jij en ik getuige zijn van een bewustwordingsshift van de mensheid op aarde.

Nooit eerder is dit gebeurd. Dat we gewoon tijdens ons leven zo’n gigantische sprong maken. We zitten nu middenin de chaos. Verdeeldheid, vijandigheid, angst. Naarstig op zoek naar veiligheid. Maar daarin stappen velen in de valkuil door die veiligheid buiten zichzelf te zoeken.

Hoe komt dat, dat we zo buiten onszelf zoeken? Omdat we in ons leven ervaringen hebben gehad die ons het gevoel hebben gegeven dat we in onszelf niet veilig zijn.

Dat we niet goed genoeg zijn, geen liefde verdienen, te weinig kennis hebben, er niet bij horen en ga zo maar door. Achter elke angst schuilt een onverwerkt trauma. Nou klinkt dit heel heftig, maar als je weet hoe je dit kunt helen, zul je ontdekken dat dit op een veel elegantere en snellere manier kan dan je nu misschien denkt.

Veel mensen zijn ten onrechte bang voor hun demonen. Waar je echt bang voor zou mogen zijn is voor de gevolgen als je voor ze blijft weglopen. Want dan beheersen ze je leven. En als je ze aankijkt, bevrijd je jezelf. 

Heb je hulp nodig bij dit proces? Wil je leren hoe je kunt stoppen nog langer beheersd te worden door al die programmeringen en conditioneringen die levensecht voelen, maar als je ze aankijkt dromen blijken te zijn die gemakkelijk vervliegen? 

Mail mij dan en ik laat je weten hoe ik jou in je proces kan ondersteunen: astrid@zoninjeleven.nl

 

Sluit je aan bij de Zon in je Leven Podcast Community en ontvang dit audiobook

PRIMA is Perfect
Jij bent Perfect
En als je dat leert v o e l e n
Schijnt de Zon
Iedere dag!

Zo start ik meestal mijn podcast. Sinds juni 2018 maak ik vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering, soms vaker. Ik vind het belangrijk om je te doen beseffen dat alles staat en valt met echt durven voelen wat er in je omgaat. Onder ogen durven zien dat je last hebt van angst en onzekerheden (perfectionisme). Dat leren voelen. En daar helemaal oké mee leren zijn. Voor velen een enorme uitdaging! Want we worden geprogrammeerd om vooral vanuit onze ratio te leven en onze gevoelens en emoties te begraven. 

Ik laat jou graag via mijn persoonlijke verhalen en ervaringen zien (of beter gezegd horen in dit geval) op hoeveel vlakken jij het jezelf moeilijk maakt in je leven. En hoe het anders kan.

Wil jij al luisterend bewuster worden? Zowel van jezelf, wie jij bent, maar ook van wat er momenteel allemaal speelt in de wereld en wat jouw plek binnen dat geheel is?  Abonneer je dan nu op mijn podcast en mis geen aflevering!

Astrid vertelt vanuit eigen ervaring en opgelopen ‘averij’ wat maakt dat het nét is alsof er een bekende tegen je praat. Helder, verrijkend en boeiend, temeer omdat de benadering vanuit een bepaalde (zoekende) gelijkwaardigheid wordt ingesproken. Niet vanuit ‘de juf vertelt’. Een gezamenlijke zoektocht die gedurende het leen op elk moment bijgesteld kan worden. 

Helena

Pin It on Pinterest