Perfectionisten bestaan in mijn ogen niet. Controlfreaks ook niet eigenlijk. Wel mensen die perfectionistisch of ‘controlfreakerig’ gedrag vertonen. En over hen gaat deze Zonnestraal.

Ik ken ze goed. Want ik was er ook zo een. Of nee, herstel, ik deed ook jarenlang zo. Eerst was ik me er niet van bewust. Later begon het te dagen en vroeg ik me af – vooral toen ik begon te zien hoeveel energie ermee verloren ging – waarom ik er niet mee kapte. Totdat ik ontdekte dat dat nog niet zo eenvoudig is. Vanwege het feit dat je diep in je onderbewuste overtuigingen hebt opgeslagen die maken dat iets in jou echt gelooft dat dit het beste voor je is. Dit controlfreakgedrag levert je dus wat op.

Het is typerend voor een controlfreakerig iemand dat hij graag de touwtjes in handen heeft. Weet waar hij aan toe is. Waarom? Heel eenvoudig. Dat geeft een gevoel van zekerheid. Weten waar je aan toe bent. Een heel menselijke reactie, immers verlangen we niet allemaal naar een bepaalde mate van zekerheid, stabiliteit en veiligheid? Met dat verlangen word je als baby al geboren. En dan ben je volledig aan je lot overgelaten. Dat ligt in handen van je ouders / verzorgers. Je kunt niet anders dan erop vertrouwen dat je in goede handen bent. En gelukkig gaat dat in grote lijnen ook wel goed.

En toch. Ieder kind komt ergens te kort. Het wordt teleurgesteld, even alleen gelaten, uitgelachen. Meestal niet met kwade bedoelingen, maar het gebeurt. En het kinderbrein kan zich dan in een split second onveilig, alleen of afgewezen voelen. Dit kan zo’n heftig moment zijn, dat de gevoelens, emoties en andere indrukken van dat moment echt in het geheugen worden gegrift. En al verdwijnt de gebeurtenis vervolgens in het onderbewustzijn, daarmee is de kous niet af. Als er vanaf dat moment omstandigheden zijn die ergens doen denken aan dat bewuste onveilige moment, wordt de emotie van het oorspronkelijke moment weer getriggerd. Zo werkt ons interne waarschuwingssysteem nu eenmaal. Het schreeuwt: “Pas op, onveilig!”

Misschien was je ten tijde van het eerste moment waarop je je ooit ‘onveilig’ waande wel zo klein, dat je je er met geen mogelijkheid bewust van kunt zijn. Maar de rest van je leven kan deze gebeurtenis wel een rol blijven spelen. Sterker nog, dit patroon kan steeds sterker en sterker worden, naarmate het alarmsysteem vaker getriggerd wordt. En zo kan dat moment van toen je zelfs op volwassen leeftijd nog parten spelen. Je hebt dan vaak zo’n onverklaarbaar onrustig, angstig of onveilig gevoel. Je probeert het op de momenten dat het opspeelt weg te redeneren. Immers, je kijkt om je heen, er is toch geen enkele reden om je zo te voelen? Je moet je niet aanstellen.

Dit is vooral de reactie van de ‘controlfreaks’ en ‘perfectionistische types’. Dit zijn namelijk de echte doorzetters. Die piepen en miepen niet zo snel. Sterker nog, daar hebben ze vaak een hekel aan. Aan die watjes op de werkvloer bijvoorbeeld die zich bij het minste of geringste ziek melden. Dat zouden zij nooit doen. Zo zwak zijn ze niet. Welnee! Ze vinden het juist heerlijk dat ze zo sterk zijn en altijd maar door kunnen gaan. Dat geeft ze een goed gevoel over zichzelf en bepaalt een groot deel van hun eigenwaarde.

Herken je dit, dan is de kans groot dat je niet doorhebt dat je door je rationele benadering steeds verder af komt te staan van je gevoel. Daardoor kan het zijn dat je op een gegeven moment PATS BOEM zomaar op de bank komt te zitten. Uitgerangeerd. Zag je het écht niet aankomen? Is het terecht om dan verontwaardigd te denken: “Waarom gebeurt dit mij nu toch zomaar?” Of de schuld af te schuiven op de hoeveelheid werk of je baas of je zieke collega. Te blijven hangen in het idee dat jij slachtoffer bent van de omstandigheden?

Ik zie in de praktijk dat mensen die dit overkomt vaak in eerste instantie wel zo reageren. Alsof het ze zomaar van het ene op het andere moment overkwam. Maar als ze dan gedwongen tot stilstand zijn gekomen en gaan reflecteren op de voorbije jaren, moeten ze bekennen dat ze eigenlijk heel lang toch wel allerlei signalen en alarmbellen hebben genegeerd.

Sommigen zijn vervolgens geneigd om ook daar gefrustreerd of boos over te worden: “Hoe héb ik het in hemelsnaam zo ver kunnen laten komen?”

Dat is prima te verklaren. Toegeven aan je ‘zwakte’ is het aller- allerergste wat een controlfreakerig iemand kan overkomen. Daarmee moet je immers toegeven dat je de controle niet hebt. Dat je er niet in bent geslaagd alle ballen perfect in de lucht te houden. En daarmee valt je hele identiteit om. Dan moet je toegeven dat je niet de persoon bent die je de buitenwereld voortdurend hebt willen laten geloven dat je bent. Wat een enorme nederlaag is dat!

Herken jij je nu in het bovenstaande? Vind jij het altijd al gemakkelijker te geven dan te vragen of ontvangen? Dan hoop ik dat ik je bij deze wakker mag schudden. Geven wordt vaak in de maatschappij en in de opvoeding hoger gewaardeerd dan ontvangen. Als kind word je ook vooral geprezen om wat je allemaal al ‘selluf’ kan. Maar als je gedurende je volwassen leven niet zorgt dat je beter wordt in hulp vragen of ontvangen, dan is de kans groot dat je vroeg of laat keihard tegen de lamp loopt. Dan heb je je energie uiteindelijk allemaal weggegeven, is je lontje opgebrand en gaat het kaarsje uit.

Troost je. Je bent in goed gezelschap. Het stikt in dit land van mensen die het op deze manier doen. En er komt gelukkig steeds meer openheid over. Maar in mijn ogen wordt er nog steeds te weinig naar de werkelijke oorzaak van dit alles gekeken. De aanpak van mensen met klachten als depressieve gevoelens, angsten of burn-out is nog zo vaak gericht op symptoombestrijding. Want ja, we moeten wel weer door he?

Terwijl een effectieve aanpak zich richt op de onbewuste saboterende overtuigingen. Dingen waar je rationeel niet bij kunt. Dit vraagt om leren in contact te komen met de diepere lagen. En – heel eng natuurlijk – met je gevoel.

Het doet mij pijn om te zien hoe enorm hier omheen gedraaid wordt, ook in de professionele zorg. Is het onwetendheid? Laten we het daar maar op houden. Veel zorgverleners hebben echt de beste bedoelingen, maar te beperkt inzicht in het werkelijke probleem. Met als gevolg dat mensen denken dat ze ‘er’ weer zijn om te merken dat ze na een tijdje weer precies hetzelfde overkomt. Is deze Zonnestraal een wake up call voor je? Fijn! Misschien ben je dan ook toe aan de volgende stap. Lees dan bijvoorbeeld eens wat ik voor je zou kunnen betekenen via het lidmaatschap van De Zonnebank. Het is verbazingwekkend hoe ik mensen met de meest uiteenlopende diagnoses en etiketten in een paar maanden zie opknappen. Vanaf het moment dat ze begrijpen dat ze geen depressie of angststoornis hebben bijvoorbeeld, verandert er al iets. Het is zo belangrijk dat je leert inzien dat je jezelf uit je evenwicht hebt gebracht met je gedrag. Als dit soort ‘hulp’ (eigenlijk is het een vorm van onderwijs) grootschalig zou worden ingezet, zou dat enorm veel zorgkosten besparen, daar ben ik van overtuigd. Bovendien maak je mensen zelf sterk en zelfredzaam. Waarom zouden we dat niet willen? You tell me.

Weet dat als jij nu thuis zit met de gebakken peren: Het is niet jouw schuld. Je wist niet beter. Maar nu je hier hopelijk meer inzicht in hebt, kun je niet meer doen alsof je dit niet weet.

Mocht deze visie volledig nieuw voor je zijn en moet dit eerst nog meer landen voordat je voelt dat ook jij hulp durft te vragen? Luister dan eens een paar van mijn podcasts. Zeker weten dat je dan in korte tijd écht wakker geschud wordt. En dan kan je eindelijk beginnen met leven in plaats van overleven. En dat gun ik jou uit de grond van mijn hart.

Actueel (feb 2020)

=> AUDIOBOOK PRIMA IS PERFECT ONDERWEG
Op veler verzoek ben ik bezig met het opnemen van een audioversie van PRIMA is Perfect. Ik hoop dat deze binnen een maand beschikbaar is. Wil je een berichtje zodra het boek beshikbaar is? Klik hier.

=> ENGELSE VERSIE PRIMA IS PERFECT
9 maart a.s. vlieg ik naar L.A. Ineens doet zich de gelegenheid voor om te kijken wat ik kan leren over het bereiken van een internationaal publiek. En ja, als dat goed voelt en ik word enthousiast, dan moet er natuurlijk ook een PRIMA is Perfect in het Engels komen. Heb jij ideeën of contacten hoe ik dat kan aanpakken? Let me know!

=> PRIMA IS PERFECT VOOR JONGEREN IN DE KNEL 
Wist je dat ik vorige week heb besloten dat er met spoed ook een PRIMA is Perfect voor jongeren moet komen?
Ik zie in mijn omgeving zoveel jongeren 'uitvallen' (burn-out, angst, paniek) of last hebben van zeer negatieve gedachten (depressief, suïcidaal zelfs) of eetstoornissen ontwikkelen. Ik kan dat niet langer aanzien.
Veel jongeren denken (net als veel volwassenen) serieus dat er iets 'mis' is met ze en de wachtlijsten in de zorg zijn immens.
Bovendien is de hulp die er wél is in mijn ogen lang niet altijd de hulp die echt nodig is en zoden aan de dijk zet.
Dus ja, als je dat vindt, dan moet je er ook iets aan doen he? Alleen maar klagen heeft geen zin.
Dus straks van half maart tot half april, als ik een maand in Berlijn woon, hoop ik hier een hele grote stap in te kunnen zetten.
Ik ga hier zeker nog op terugkomen en misschien ook wel je hulp vragen!

In deze podcast kun je meer horen over het hoe en wat.

Wil jij ook leven volgens 'PRIMA IS PERFECT'?

  • Wil jij ook je horizon verleggen?
  • Angst inruilen voor vertrouwen?
  • Stress omzetten in ontspanning?

Dit zijn de opties:

OPTIE A. Vrijdag 21 februari 2020:  SUPER INTRODUCTIE ACTIE Magische MP3's:
Ik maak al een paar maanden elke maand een nieuwe 'Magische Hypnose MP3. Alleen heb ik ze nog niet officieel gelanceerd. Dat gaat deze week gebeuren. Met een supergaaf aanbod.
Je kunt alvast meer lezen over wat deze MP3's voor je kunnen doen op deze pagina. 
(Zonnebankleden krijgen trouwens elke maand zo'n Magische MP3 t.w.v. 50 euro cadeau!)

OPTIE B. Kom los van al je conditioneringen en train jezelf om je goed te voelen zonder reden in De Zonnebank. 
Heb je nu wel voldoende podcasts beluisterd en voel je dat je verder wilt?
Zie je in dat je jezelf niet kunt veranderen als je niet weet hoe?
Vind je het ook zonde van je tijd om nog langer te blijven aanrommelen en over een jaar te concluderen dat er weer niet écht iets is veranderd in je leven? Omdat JIJ NIET bent VERANDERD?

Voel je een ja? Word dan nu lid van De Zonnebank, waarin ik je help je te bevrijden van je perfectionistische en faalangstige denkpatronen en (onbewuste) overtuigingen.
Zodat je serieus werk kunt gaan maken van wat je wérkelijk wilt met je leven.
En als ik serieus zeg, dan bedoel ik dat ook.

Als je lid wordt van De Zonnebank zeg je JA tegen 6 of 12 maanden focus op jezelf en je persoonlijke ontwikkeling.
Hoeveel tijd je erin stopt is aan jou. Maar tenminste twee uur per week beveel ik wel aan.
Want echt, jouw leven kan alle kanten op.
Als jij maar bereid bent het werk te doen.
En als je dat doet, dan ben ik er voor je en dan gaat het gebeuren.
Meer info of aanmelden voor De Zonnebank via deze link.

OPTIE C. STAP IN DE ROL VAN JE LEVEN!

Wil je intensieve begeleiding en dit jaar écht door je barrieres en angsten heenbreken? Dat kan!
Op vrijdag 1 mei start mijn intensieve groepstraject: "Stap in de Rol van je Leven" weer.
Dit is de laatste keer dat ik dit traject in deze vorm aanbied (driemaal is scheepsrecht).

Meer info over dit programma lees je op deze pagina.
Dit programma is voor degenen die écht klaar zijn voor een grote shift.
Die geen jaren kostbare tijd meer willen verspillen in de hoop dat ineens alles anders en beter wordt.
Dat gebeurt namelijk niet zolang jij jezelf niet op de eerste plek hebt durven te zetten.
Dan zul je altijd de neiging hebben te leven voor anderen of naar verwachtingen.

De Rol van je Leven pakken betekent niet dat je ineens ondernemer moet worden.
Het kan juist ook zijn dat je besluit

  • Weer in loondienst te gaan of
  • Volledig het moederschap te omarmen of
  • Te emigreren naar een tropisch eiland.

Ik heb geen idee waar jouw verlangens liggen.
Ik weet wel dat alle antwoorden al in jou zitten, maar dat je er nu niet bij kunt.
Omdat je vastzit in je hoofd en geregeerd wordt door je angsten.

Wat nodig is, is transformatie op diepgaand niveau.
Niks positief denken, hopen en affirmeren.
Maar de saboterende patronen echt doorbreken.
Ik help jou dolgraag om uit je negatieve hypnose te komen.
Zodat je kunt gaan doen waar jouw hart en ziel van gaan zingen.

Hoe spannend je het ook vindt (dat hoort zo, want je ego schreeuw natuurlijk moord en brand als jij dreigt te willen veranderen), je moed moet nét een stukkie groter zijn om deze sprong met mij te wagen. Dan ga je een fantastische tijd tegemoet.

Let op:
Je kunt je niet zomaar aanmelden, maar wel een vrijblijvend afspraak plannen in mijn agenda.
Hoe? Dat lees je ook op deze pagina.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Pin It on Pinterest