wat als je niet durft te veranderenIk merk regelmatig dat mensen soms diep in hun hart bang zijn om van hun ‘probleem’ af te komen.

Aan de ene kant zou het natuurlijk fantastisch zijn als je meer vrijheid (terug) zou krijgen.

Aan de andere kant raak je misschien wel gestresst van de gedachte wat het betekent om je probleem niet meer te hebben.

Sommige mensen zijn al zo ‘vergroeid’ met hun probleem, dat ze niet eens meer beter weten. Ze kennen soms zichzelf niet anders dan zo. Hebben eigenlijk geen idee hoe ze zonder zouden zijn. Sterker nog, zichzelf voorstellen zonder probleem, daar wordt menigeen zelfs niet geruster op. Dat is toch eigenlijk vreemd?

 

Want wie wil nou niet leven in meer vrijheid? Meer rust en ontspanning? Meer genieten van het leven. Ondernemender zijn, mensen ontmoeten, nieuwe dingen doen en leren. Je geliefd voelen, voldoening krijgen van wat je doet. Je zou zeggen daar droomt toch iedereen van? Maar dan onderschat je toch iets.

Want wat veel mensen nog belangrijker vinden dan (positieve) verandering, is veiligheid en vertrouwdheid. En al is je huidige situatie verre van ideaal, je bent er in ieder geval wel aan gewend. Je weet hoe je leven nu in elkaar steekt. Je kent jezelf. Je dealt ermee. Je hebt je draai gevonden. Geen verrassingen voor jou.

En dit is vaak blijkbaar meer waard dan de onzekerheid en de angst voor het onbekende. Het nieuwe. Want ja, het klinkt wel mooi, dat je straks vrijer bent, relaxter, meer zelfvertrouwen, ondernemender of wat dan ook. Maar je hebt nu natuurlijk nog geen idee hoe dat dan precies gaat zijn en voelen. En dat geeft mogelijk toch onrust. Misschien niet eens bewust, maar dan vaak toch wel onbewust.

 

De jas die allang niet meer past

Het gaat altijd weer om die comfortzone en de moeite die wij mensen vaak hebben om die te verlaten. Dus zelfs als je wel weet dat je er veel bij te winnen hebt, is dat nog geen garantie dat je ook daadwerkelijk de stap gaat zetten om uit die comfortzone te gaan.

Het is een beetje als een oude jas. Je hebt ‘m al jaren, hij zit zo lekker, heeft zich helemaal naar jou gevormd, draagt jouw geurtje. Maar je kunt niet ontkennen dat hij in de loop van de jaren niet bepaald met je is meegegroeid. Hij is eigenlijk niet meer helemaal meer van deze tijd. Wat krapjes geworden hier en daar. En misschien is het zelfs ook niet meer helemaal jouw kleur.

Maar ja… je doet ‘m toch maar niet weg want:

  • Stel dat je nooit meer zo’n lekkere jas vindt?
  • Hij draagt zoveel herinneringen.
  • Die jas is een deel van jou geworden
  • Zonder die jas voel je je behoorlijk ‘bloot’

Nee, het zou toch wel heel onverstandig zijn om deze weg te doen, toch? Mensen hechten aan allerlei jassen die niet meer passen. Banen, relaties, woonplaatsen, maar ook aan hun eigen problemen, hoe ze zich voelen. Al voelt het niet goed, het voelt tenminste wel vertrouwd. En zolang er nog geen duidelijk beeld is van een nieuwe jas, hou je liever je oude aan.

 

Hoe kun je dit nu doorbreken?

  • Misschien vertel je jezelf ook steeds dat het eigenlijk best gaat zo. Dat je het zo wel kunt volhouden. Of dat je geen tijd hebt, geen geld of geen energie om te veranderen. Of dat de economie tegenzit of je omgeving. Stop met jezelf voor de gek te houden en je huidige situatie te idealiseren! De voordelen van verandering maak je op deze manier klein en de nadelen van de huidige situatie maak je juist niet groot genoeg.
  • Stel je je toekomst eens voor als je doorgaat op dezelfde voet. Als je volgend jaar nog steeds worstelt. En over 5 jaar. En over 10 jaar. En wat als je niet verandert, hoe ziet je leven er dan over 20 jaar uit? Welke kansen heb je dan allemaal gemist? Hoeveel kost je probleem je eigenlijk? Financieel, qua geluk, qua kansen, qua ontwikkeling, qua…. verzin het maar!

 

Doodsbang dat het lukt

Ik had laatst iemand voor de 3e keer aan de telefoon. Twee keer eerder al had hij besloten zich door mij te laten coachen. Een keer belde hij toch af wegens een te volle agenda. Een paar weken later belde hij af wegens financiële problemen. De derde keer gaf hij toe:

“Weet je, ik ben gewoon eigenlijk doodsbang dat het lukt! Maar nu wil ik stoppen met uitvluchten verzinnen, want zo wil en kan ik ook niet meer doorgaan.”

Als ik een petje ophad, had ik ‘m afgenomen. Want dit was zo eerlijk, dat geven niet veel mensen toe!

 

Herken jij dit?

Merk jij ook hoe slim je soms bent in het uitstellen, verzinnen van smoesjes of net doen of je het niet belangrijk genoeg vindt? Terwijl je eigenlijk niets liever zou willen dan de moed verzamelen om je leven te veranderen? Om zelf te veranderen?

Ik lees graag je reactie hieronder.

Pin It on Pinterest