babyVorige maand ging het in mijn hypnosetraining onder andere over overtuigingen.

Waar komen ze vandaan? Vaak weten we dat niet eens.

Terwijl overtuigingen, vooral die over jezelf, heel veel invloed hebben op je leven.

 

Soms is het niet zo eenvoudig om te achterhalen wat je overtuigingen zijn. Een aantal natuurlijk wel, maar juist die overtuigingen waarvan je je niet zo bewust bent, die zijn interessant. We kregen allemaal een opdracht. En dat was om een overtuiging te formuleren die – wanneer je die echt zou geloven – een groot verschil zou maken in je leven. In positieve zin.

Er kwamen allerlei voorbeelden* voorbij, waaronder:

  • Ik ben gezond.
  • Ik ben rijk.
  • Ik ben de beste hypnotiseur van de wereld.
  • Ik ben gelukkig.
  • Ik word geaccepteerd.
  • Ik ben vrij.
  • Falen bestaat niet, er bestaan alleen maar leermomenten, etc. etc.

 

Wanneer jij nou ook eens zo’n positieve overtuiging kiest, moet je eens goed opletten. Want waarschijnlijk heb je deze gekozen omdat je in werkelijkheid precies het tegenovergestelde gelooft! Waarom zou iemand immers bijvoorbeeld kiezen voor: “Ik word geaccepteerd”? Dan ervaart hij nu waarschijnlijk juist het tegendeel. En dat is interessant.

Dat jouw huidige overtuiging jouw waarheid is, betekent overigens nog niet dat hij ook echt waar is.  En als het niet waar is, dan kun je een overtuiging dus aanpassen. We worden geboren als pure en onschuldige wezentjes. Net als blanco blaadjes nog volledig onbeschreven.

Maar in de loop van ons leven krijgen we dingen te horen, vangen we blikken op, interpreteren we gebeurtenissen en verbinden daar onze conclusies aan. En sommige van die conclusies die hebben veel impact op ons verdere leven. We gaan die boodschappen geloven en ze worden onze waarheid. Daarmee zijn ze – objectief gezien – nog niet waar, maar we ervaren ze wel zo.

 

Tijdens de training lieten we elkaar in hypnose ervaren hoe het voelt wanneer jij als klein, pasgeboren babytje van iedereen in je omgeving alleen maar jouw zelfgekozen positieve suggestie* te horen krijgt. Bijvoorbeeld: “Jij bent helemaal goed zoals je bent.”

Stel je maar eens voor dat je de klank, de vibratie en de betekenis van die woorden uit de mond van je vader, daarna je moeder, dan je oma, je opa, je broers, zussen, ooms, tantes, leraren op school, medeleerlingen, vriendjes en vriendinnetjes etcetera keer op keer diep tot je laat doordringen. En juist ook uit de mond van mensen van wie je het niet verwacht.

Dat door die woorden, dat besef en gevoel echt helemaal bij je binnenkomen en zo vanzelfsprekend voor je worden, dat je het ook echt gaat geloven.

 

Voel de woorden!

Dat was fantastisch om te doen. Het vibreert nog na. En het gaat niet meer weg. Omdat het zo vaak is herhaald, neem je gemakkelijker aan dat het zo is. Of dat het waar kan zijn. en als dit waar kan zijn, kan niet tegelijkertijd het andere ook waar blijven voor je. Kun je je voorstellen dat dit een wereld van verschil maakt? Bij alles wat je doet? Ik garandeer het je.

Misschien leuk om dit zelf eens te doen. Gewoon lekker ontspannen, ogen dicht en je dan voorstellen dat je klein, pasgeboren en onschuldig in jouw wiegje of ledikantje ligt en dat iedereen een voor een binnenkomt om jou iets heel belangrijks te vertellen. Die ene liefdevolle boodschap.  En dat dat ook tegen je gezegd wordt terwijl je verder opgroeit, eerst op school als kleuteren later ook in de hogere klassen zegt iedereen het tegen je. En dan op de middelbare school hetzelfde verhaal. Steeds weer. Je groeit helemaal op met deze boodschap tot de dag van nu.

Kruip helemaal in die ervaring. En geniet ervan! Deze oefening doe je niet in 1 minuutje. Neem je tijd.  Want het is belangrijk om de betekenis echt te voelen, anders blijven het slechts ‘lege woorden’.

Als je het lastig vind, dat geeft niets. Dan doe je het gewoon nog een keer op een later moment. Oefening baart kunst. Je hebt toch ook leren lopen? Dus doorzettingsvermogen heb je al in je!

En mocht je er toch niet diep genoeg inkomen… een beetje hypnose doet wonderen 🙂

 

 

 

Pin It on Pinterest