Wat is NLP?

NLP is geen therapie, maar een vorm van training. Je klachten zijn vaak een uiting van verkeerd aangeleerd gedrag. Je leert bij mij hoe je negatieve patronen kunt doorbreken en vervangen door nieuw gedrag.

Wat betekent NLP?

N = Neuro
L = Linguïstisch
P=  Programmeren

Een ingewikkelde benaming voor iets wat in de praktijk heeft bewezen heel krachtig en eenvoudig te werken met verbluffende resultaten. Maar waar komt die ingewikkelde benaming eigenlijk vandaan?

Neuro:

Dit verwijst naar het centrale zenuwstelsel. Vanaf je geboorte worden al je ervaringen namelijk opgeslagen in dat centrale zenuwstelsel. Dit gebeurt door middel van de vijf zintuigen horen, zien, voelen, ruiken en proeven.

Alles wat je ooit hebt meegemaakt is dus opgeslagen in de vorm van geluid, beelden, gevoelens, geur en smaak. Alle opgeslagen herinneringen hebben invloed op hoe je nu denkt, communiceert en doet.

Linguïstisch:

NLP bestudeert en analyseert de subjectieve ervaringen. Ieder mens heeft taal nodig (verbaal of non-verbaal) om zijn ervaringen te beschrijven. De een beleeft een ervaring immers totaal anders dan de ander.

Iedereen geeft zijn eigen interpretatie en kiest dus ook zijn eigen woorden. Aan de andere kant beïnvloeden woorden en taalgebruik onze ervaringen en ons denken.

Programmeren:

Het centrale zenuwstelsel hanteert een soort programma’s oftewel patronen. Nadat je deze programma’s hebt geanalyseerd, kun je ze desgewenst herprogrammeren om je doelen te bereiken. Negatieve patronen die in de loop der jaren zijn ontstaan worden doorbroken en vervangen door positieve patronen.

Dit alles speelt zich af in het onderbewustzijn. Zolang de patronen daar niet doorbroken worden, verandert er niets aan je problemen.

NLP wat kun je ermee?

Negatieve beelden, gedachten en gevoelens kunnen je dagelijks leven ingrijpend beïnvloeden. Gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden kunnen soms een eigen leven gaan leiden. Opmerkingen uit je omgeving (van ouders, klasgenoten, leraren, collega’s, familieleden) hebben zich vastgezet in je hoofd.

In de loop der jaren hebben zich in je hoofd allerlei vooronderstellingen gevormd, waarin je zelf bewust of onbewust bent gaan geloven, bijvoorbeeld:

“ik kan niet ….”

“ik durf niet ….”

“ik ben niet aantrekkelijk”

“ik ben niet sportief”

“ik ben niet muzikaal”

“ik ben niet creatief”

“ik ben onzeker”

“ik doe het ook nooit goed”

“niemand vindt mij aardig”

“niemand houdt van mij”

“ik krijg nooit een goede relatie”

“ik ben te dom”

Gelukkig hoef je je hier niet bij neer te leggen. Negatieve emoties en vooronderstellingen doen veel kwaad. Ze maken je onzeker of angstig en kunnen je op allerlei manieren blokkeren.

Dat kan het onnodig moeilijk of zelfs onmogelijk maken om datgene te doen of te bereiken wat je eigenlijk – diep in je hart – het liefst zou willen.

Je kunt hier met NLP eenvoudig verandering in brengen. Het maakt niet uit hoe lang je je klachten hebt, hoe lang een nare periode heeft geduurd of hoe lang het geleden is.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van angst, piekeren of onzekerheid, wil dat niet zeggen dat er echt iets mis is met je. Ik beschouw het als een leerprobleem. Je kunt zelf beïnvloeden hoe je omgaat met wat er in je leven gebeurt en hoe jij in het leven staat.

NLP verandert je blik, je beleving

Je kunt de wereld niet veranderen, maar wel de manier waarop je deze ervaart. Wanneer je anders met emoties en gebeurtenissen leert om te gaan, zul je merken dat het gemakkelijker wordt je eigen koers uit te zetten.

Je bent niet meer overgeleverd aan je eigen negatieve emoties en stemmingen, aan opmerkingen van anderen of aan de omstandigheden. Je kunt beginnen je leven zelf vorm te geven, zoals jij dat wilt.

 

NLP werkt snel

Met NLP hoef je voor de oplossing van een probleem niet onnodig te graven in je verleden. Het is ook niet nodig om nare gebeurtenissen en ervaringen eindeloos op te rakelen. Hierdoor ga je je alleen maar naarder voelen.

Veel therapieën zijn erg gericht op de vraag waar iets vandaan komt en daarom zijn vaak veel sessies nodig. Bij NLP is dit niet het geval. We kunnen snel en effectief resultaten boeken, want we staan niet onnodig lang stil bij het probleem, maar gaan direct aan de slag met de oplossing.

NLP is eenvoudig

Ons brein is flexibel en kan eenvoudig nieuw gedrag aanleren. Wanneer je weet hoe je oud gedrag kunt aanpassen of vervangt door positieve alternatieven, zullen je klachten ook snel verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Je krijgt na elke sessie duidelijke opdrachten en aanwijzingen mee, zodat je jezelf verder kunt helpen. Al oefenend zul je merken dat je er steeds beter in wordt en dat je daardoor je negatieve emoties en gevoelens meer en meer onder controle krijgt, waardoor je meer ontspannen en flexibel met moeilijke situaties kunt omgaan.

NLP is een investering voor de rest van je leven

Met behulp van  NLP leer je hoe je in de toekomst beter kunt omgaan met tegenslag of nare ervaringen. Uiteraard kan NLP er niet voor zorgen dat je nooit meer vervelende dingen zullen overkomen. Maar je zult de geleerde technieken de rest van je leven kunnen gebruiken. Die horen nou eenmaal bij het leven. Als het stormt is het tenslotte ook handig als je hebt leren zeilen, zodat je niet kopje onder gaat.

Welke mogelijkheden zijn er voor jou?

Wanneer je interesse hebt in de mogelijkheden van NLP, kun je bij mij terecht voor  individuele of groepscoaching, zowel online als offline. Kijk onder aanbod voor meer informatie.

Wanneer je meer wilt weten over de resultaten die mijn klanten hebben bereikt met NLP,  ga dan naar ervaringen.

Gecertificeerde NLP-opleidingen, dé garantie voor kwaliteit

 

Alle NLP-trainingen die ik heb gevolgd, zijn gecertificeerd door  Richard Bandler, die samen met John Grinder de grondlegger/bedenker was van NLP en voor mij de absolute goeroe op dit gebied.

Een aantal trainingen heb ik bij Bandler zelf gevolgd. De NLP Practitioners- en NLP Mastersopleiding heb ik gevolgd bij Tiouw.com, het trainingsinstituut van Joost van der Leij. Dit instituut is gecertificeerd door Bandler’s Society of NLP, een garantie dat gewerkt wordt volgens Bandlers nieuwste inzichten en ontwikkelingen.

NLP is in de jaren zeventig in Amerika ontstaan. De bedenkers zijn Richard Bandler en John Grinder. Met name sinds de jaren tachtig is NLP wereldwijd erg populair geworden. Oorspronkelijk focuste NLP zich op het wegnemen van beperkende overtuigingen bij mensen, door middel van taalanalyse en gesprekken. Ook werd er veel gemodelleerd. Dat wil zeggen dat gekeken werd naar mensen die succesvol waren in een bepaald gebied. Om ook zo succesvol te worden, werd hun gedrag zoveel mogelijk gekopieerd om tot dezelfde resultaten te komen.

Grondlegger Richard Bandler heeft in de loop der jaren talloze nieuwe inzichten opgedaan. Zijn NLP-technieken zijn daarom ook steeds verder ontwikkeld en verbeterd. Helaas heeft niet iedereen deze ontwikkelingen gevolgd. Er wordt dus ook nog veel NLP bedreven op basis van inmiddels verouderde technieken en inzichten.

Bandler heeft veel van zijn nieuwste technieken tegenwoordig onder de noemer NHR samengebracht, in plaats van NLP.
NHR staat voor Neuro Hypnotic Repatterning. Dat dekt de lading eigenlijk veel beter. Het gaat er namelijk niet zozeer om mensen te ‘herprogrammeren’, maar eerder te zorgen dat negatieve patronen worden doorbroken en vervangen door nieuwe, betere patronen.

 

Wanneer is een NLP-trainer of NLP-coach  betrouwbaar?

 

Wanneer je zeker wilt weten iemand werkt volgens de nieuwste inzichten en ontwikkelingen van Richard Bandler, moet je letten op dit zegel van The Society of Neuro-Linguistic  ProgrammingTM. Tegenwoordig bestaan er immers talloze opleidingen, cursussen en trainingsinstituten voor NLP.

De Society of NLP voert wereldwijd kwaliteitscontroles uit over trainingsprogramma’s en diensten die zeggen het NLP-model te vertegenwoordigen. In Nederland is slechts een beperkt aantal trainingsinstituten aangesloten bij The Society of Neuro Linguistic ProgrammingTM.

Pin It on Pinterest