minder druk ervaren Heel veel mensen ervaren enorm veel druk. Hebben het gevoel dat ze tijd te kort komen om alles te doen wat ze moeten doen.

Er is een groot verschil tussen ‘het druk hebben’ en ‘druk ervaren’.  Ik kan het soms heel druk hebben, als in: Veel dingen te doen. En toch kan ik dan rustig blijven en stap voor stap, punt voor punt mijn to-do lijst afwerken.

En op andere momenten ervaar ik juist heel veel druk, terwijl ik het objectief gezien niet zo verschrikkelijk druk heb. Hoe kan dat?

 

Dit heeft vaak alles te maken met hoe je op dat moment tijd organiseert in je hoofd. Zonder dat we het doorhebben, organiseert ons onbewuste tijd namelijk op een bepaalde manier.

De meeste mensen hebben een bepaalde ’tijdlijn’ in hun hoofd lopen. Een denkbeeldige lijn waarlangs we ons leven organiseren.

Sommige mensen hebben niet zo’n lijn, maar bij hen staat alles kris kras door elkaar in hun hoofd. Dat kan prima werken. Maar kan ook een gevoel van chaos veroorzaken.

 

Dit artikel is bedoeld om je bewust te maken van hoe jij tijd organiseert in je hoofd.

En – als je dat wilt – het zo aan te passen dat het voor jou beter gaat voelen.

 

Verleden, heden en toekomst

Omdat onze hersenen een bepaalde manier hebben van tijd organiseren, kunnen we onderscheid maken tussen verleden, heden en toekomst. Hoe kom je er nu achter hoe dat in jouw hoofd is geregeld? Door dit experiment te doen.

 

Stap 1:

Sluit je ogen en denk aan iets dat je morgen moet doen. Maak hier een beeld van. Zie jezelf dit doen. En geef antwoord op de vraag:

“Waar staat dit beeld?”

Ik bedoel daarmee.:Waar zie je dit beeld staan in de ruimte. Voor je, achter je, opzij, links, rechts, boven, onder. Onthou je antwoord. Of misschien heb je nog geen antwoord, ga dan verder met stap 2.

 

Stap 2: 

Sluit je ogen en denk aan iets dat je volgende week moet doen. Maak hier een beeld van. Zie jezelf dit doen. En geef antwoord op de vraag:

“Waar staat dit beeld?”

Let ook op hoe de plaats anders is dan de plaats van beeld 1. Staat dit verder weg of meer naar naar links, meer naar rechts, meer naar boven, onder?

 

Stap 3:

Sluit je ogen en denk aan volgend jaar. Bijvoorbeeld je volgende verjaardag. Of kerst 2016. Maak hier een beeld van. En geef antwoord op de vraag:

“Waar staat dit beeld?”

Let ook op hoe de plaats anders is dan de plaats van beeld 1 en 2. Staat dit verder weg of meer naar naar links, meer naar rechts, meer naar boven, onder? Begin je al een bepaalde lijn te ontdekken, naarmate een gebeurtenis meer in de toekomst is?

 

Stap 4:

Sluit je ogen en denk aan vorige week. Bijvoorbeeld wat je vorig weekend hebt gedaan.  Maak hier een beeld van. En geef antwoord op de vraag:

“Waar staat dit beeld?”

Let ook op hoe de plaats anders is dan de plaats van beeld 1, 2 en 3. Staat dit verder weg of meer naar naar links, meer naar rechts, meer naar boven, onder?

 

Stap 5: 

Sluit je ogen en denk aan vorig jaar. Bijvoorbeeld wat je vorig jaar in de zomer hebt gedaan.  Maak hier een beeld van. En geef antwoord op de vraag:

“Waar staat dit beeld?”

Let ook op hoe de plaats zich verhoudt tot de plaatsen van beeld 1, 2, 3 en 4.

 

 

Er ontstaat een lijn

Wanneer je nu de verschillende punten met elkaar verbindt, is de kans groot dat er een bepaalde lijn ontstaat. Er zijn allerlei variaties mogelijk, maar de meest voorkomende zijn de volgende.

 

A De tijdlijn  loopt voor je langs (zoals de blauwe lijn in de tekening)

Als je naar links kijkt, zie je de gebeurtenissen uit je verleden. Als je naar rechts kijkt, zie je de gebeurtenissen uit je toekomst.

Voordeel van dit type tijdlijn is dat het je heel veel overzicht geeft. Het maakt het goede mogelijk om te plannen. Je kunt precies zien wat wanneer plaatsvindt of ingepland is. En je kunt er ook gemakkelijk iets tussenschuiven. Alles schuift dan gewoon een beetje op. Je houdt het overzicht.

 

B De tijdlijn loopt door je heen (zoals de groene lijnen in de tekening)

Als je vooruit of schuin vooruitkijkt, zie je je toekomst voor je. Achter je (of schuin achter je komt ook veel voor) ligt je verleden.

Dit is een goede manier wanneer je je meer wilt richten op je toekomst en niet veel bezig wilt zijn met je verleden.

Maar om goed te plannen is het wel eens chaotisch. Je hebt het overzicht niet.

Morgen kun je nog wel overzien, maar wat daarna allemaal komt, staat daar letterlijk achter. De nabije toekomstbeelden onttrekken het zicht aan de langere termijn.

 

minder druk ervaren - tijdlijnen

 

 

Heb jij nou vaak het gevoel geen overzicht te hebben, dan geeft dan onrust en een gevoel van druk. Wat je dan kunt doen is de tijdlijn die je hebt zo draaien, dat hij i.p.v. van door je heen voor je langs loopt. Dat geeft meteen meer helderheid.

En je kunt zelfs ook de lijn zelf langer maken als je voor je gevoel alles te dicht op elkaar hebt staan in je hoofd. Stel je voor dat je je lijn gewoon uittrekt, zodat alles voldoende ruimte krijgt.

Handig toch?

minder druk ervaren - Koh ChangJe tijdlijnen aanpassen kan je leven veranderen

Er is binnen NLP een heel vakgebied ontwikkeld dat zich bezig houdt met tijdlijnen. De zogenaamde Time Line Therapy. Ik heb daar tijdens mijn opleidingen ook heel veel interessante dingen mee leren doen.

 

 

 

Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die ‘geen toekomst meer zien’  hier erg goed mee geholpen worden. Zij hebben namelijk vaak de beelden uit het verleden voor hun neus of mogelijk een hele korte toekomstlijn met alleen maar narigheid erop in hun hoofd.

Dat geeft natuurlijk niet bepaald een goed gevoel over de toekomst.

 

Ook kun je zorgen dat je door middel van deze therapie je verleden eens goed en gestructureerd gaat archiveren. Zodat de nare dingen uit beeld verdwijnen en de mooie herinneringen juist een ereplekje krijgen.

 

Er is zoveel mogelijk en het geeft zo’n bevrijdend gevoel als het in je hoofd eens helemaal naar behoren functioneert. Ik zou zeggen: experimenteer maar eens met het bovenstaande en mocht je meer hulp willen: je weet me te vinden!

 

En o ja, als je wat aan dit artikel hebt, deel het dan met je netwerk of like het d.m.v. onderstaande knoppen. Ik ben je eeuwig dankbaar ☼!

 

 

Pin It on Pinterest