PIEKER PIEKER maal maal maalPiekeren en malen: Hoeveel tijd ben jij ermee kwijt? Vaak gaat het ongemerkt. Voordat je het in de gaten hebt en je jezelf betrapt, ben je vaak al een tijdje bezig. Maar als je er eens op zou letten en uit zou rekenen hoeveel tijd het je kost, dan zou je misschien wel schrikken. Een uurtje per dag piekeren is geen uitzondering. Als je al die uurtjes samen optelt, dan schrik je nog hoeveel dat is! 

 

Ruim 9 werkweken per jaar in rook op!

Een uurtje per dag piekeren is niks. Als je alle momenten samen optelt, kom je daar gemakkelijk aan. Maar heb je je ooit gerealiseerd dat dat ene uurtje per dag al neerkomt op een uurtje of 30 in de maand? Dat komt al behoorlijk in de buurt van een werkweek per maand! En op jaarbasis is dat ruim 9 werkweken per jaar!

Nou moet een beetje piekeren op zijn tijd natuurlijk best mogen. Maar ik weet dat veel mensen hier veel meer tijd per dag mee kwijt zijn dan dat uurtje. En hele volksstammen liggen ’s nachts niet heerlijk te slapen, maar ook nog eens te piekeren, te malen en te draaien. Dus die tijd moet je er dan natuurlijk ook nog bij optellen.

 

Piekeren? Nee! Nadenken? Ja!

En als dat piekeren nou nog ergens toe zou leiden. Dan zou je het nog kunnen zien als een zinvolle investering. Maar ik kan je onmiddellijk uit die droom helpen. Piekeren is namelijk per definitie totaal nutteloos. Het lijkt in de verste verte namelijk niet op nadenken.

Nadenken heeft zin. Het leidt ergens toe. Je gaat van A naar B. Je werkt naar een oplossing van iets. Bij piekeren is van dit alles geen sprake. Hoe langer je piekert, hoe verder je van huis raakt als het ware. Je merkt al snel dat je verstrikt raakt in je eigen gedachten en dat je eindeloos dezelfde weg aflegt in je hoofd. Uiteindelijk ben je er veel tijd aan kwijt, maar nog geen steek verder.

We mogen dus wel concluderen dat piekeren veel tijd kost. Per definitie te veel tijd. En energie. Want de tijd die je in piekeren hebt gestopt, die kun je niet hergebruiken voor iets anders. Weg is weg!

 

Wat zijn je gezondheid en je naasten je waard?

En behalve deze directe gevolgen van piekeren, zijn er ook een aantal indirecte te bedenken. En die kosten zo mogelijk nog meer. Als je piekert, geeft dat je een slecht gevoel. En hoe vaker je piekert, hoe vaker je je slecht voelt. Sta ook eens stil bij wat dat betekent voor je omgeving. Hoe beïnvloedt je die daarmee?

Als jij vaak piekert, is dat ook slecht voor je gezondheid. Piekeren levert namelijk stress op. Een beetje stress kan geen kwaad. Maar wanneer je jezelf continu de put in denkt, dan ga je dat voelen. Misschien voel je het nu al aan je nek of je schouders? Hoofdpijn, vermoeidheid? Of houd je op andere plekken spanning vast?

 

Wil je echt je kansen moedwillig verkleinen?

Je beïnvloedt jezelf en je omgeving dus op een hele negatieve manier. Je ontneemt jezelf ook kansen en mogelijkheden. Je ziet steeds meer dingen somber in. Je ziet de kansen niet meer. En als je ze niet ziet, kun je ze ook niet grijpen. Dat maakt dat je in je leven niet vooruit komt. Maar juist steeds verder wegzakt in de put. Terwijl je bovendien merkt dat het steeds lastiger wordt om er weer uit te krabbelen.

Waarom? Simpelweg omdat hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Het is een kwestie van trainen. Pieker je veel, dan wordt je er gewoon een kei in. En voor je het weet zit je muurvast in dat patroon.

Alles bestaat uit energie. Positieve energie trekt positieve energie aan en negatieve energie het omgekeerde. Wanneer je veel piekert, vul je jezelf met ladingen negatieve energie. En zul je dus ook negativiteit aantrekken. Dit klinkt misschien gek, maar geloof me maar: zo werkt het gewoon.

Vroeger begreep ik dit niet: Dat zowel de pessimist als de optimist gelijk krijgen. Maar nu zie ik dat dit echt klopt. Want als je dingen somber inziet of denkt dat je er niet uitkomt, dan zal je daarin ook bevestigd worden. Simpelweg omdat je dat aantrekt. En andersom dus ook.

Welk gelijk wil je krijgen? Dat van de pessimist of dat van de optimist? Voel je meer voor dat laatste, dan is het echt heel belangrijk dat je je gepieker onder controle krijgt. Wat je hebt aangeleerd, kun je namelijk ook gewoon weer afleren! En ik weet precies hoe 🙂

 

Pin It on Pinterest