beren op de wegAfgelopen weken viel het me weer op met hoeveel ze zijn: Al die beren op de weg!  Natuurlijk kom ik door mijn werk continu in aanraking met mensen met hordes beren in hun hoofd. Maar ook in het dagelijks leven merk ik hoe vaak mensen zich door die beren laten ontmoedigen.

 

Waar komen jouw beren vandaan?

Vandaag krijgen wij 2 Franse jongens van een jaar of 12 op bezoek. De klas van onze zoon is dit jaar uitgekozen om mee te doen aan een uitwisselingsproject met Frankrijk. Deze week komt de Franse klas naar Alkmaar. En over 3 weken gaat Frank met zijn klas een week naar een stadje in La Vendée in Frankrijk.

Mijn man is een maand geleden naar de voorlichtingsavond geweest. Toen hij terugkwam vertelde hij dat er ook een aantal ouders was dat zeer grote twijfels had of hun kind wel naar Frankrijk zou moeten gaan. Ik vroeg of het ging om kinderen met ‘gebruiksaanwijzingen’. Stel je kind plast nog in bed, heeft enorm veel last van heimwee of heeft heel speciale voeding nodig. Dan kan ik me indenken dat een week zonder ouders op pad niet zo gemakkelijk is.

De reden voor hun aarzeling was echter heel anders. Je weet misschien nog wel dat in maart 2012 een touringcar met Belgische en Nederlandse schoolkinderen is verongelukt in een Zwitserse tunnel. Gruwelijk natuurlijk. Er vielen heel veel slachtoffers. Op zo’n moment zit ik ook echt met afgrijzen en tranen in mijn ogen te kijken naar het journaal.

Maar geen haar op mijn hoofd die dan een tijd later denkt: “Onze kinderen mogen niet met de bus op schoolreis.” Dat komt echt geen moment in me op. Het lijkt me eerlijk gezegd verschrikkelijk als je op die manier mogelijke risico’s zo groot maakt dat je jezelf of je omgeving daardoor allerlei plezier ontneemt.

 

Onbekend maakt onbemind

Meestal zijn de beren lang niet zo groot als in dit heftige voorbeeld. Natuurlijk is het verstandig om je  van tevoren goed voor te bereiden en geen onnodige risico’s te nemen. Maar we kregen ook reacties van mensen die zeiden: “Maar je weet toch helemaal niet waar je zoon terechtkomt in Frankrijk? Je kent toch dat gezin helemaal niet?” Nee, natuurlijk kennen we dat gezin helemaal niet! Dus …?

Wat maakt nou dat de een daar zo’n punt van maakt en de ander niet? Weet je, je zou het gewoon eens moeten vragen. Dan wordt het je al snel duidelijk dat het verschil  maakt wat jij in je hoofd allemaal doet. Dat bepaalt hoeveel beren jij toelaat.

 

Je gedachten zijn bepalend

Wie altijd beren ziet, hoort zichzelf in zijn hoofd allerlei negatieve dingen zeggen: “Ja maar, stel nou dat…. Wat als ….” En dan komen de negatieve scenario’s. De fantasie gaat daarmee aan de haal en er doemen dan vast en zeker ook allerlei nare beelden op waarin iemand al voor zich ziet wat er allemaal mis kan gaan. Dat maakt dan vervolgens dat je je angstig of bezorgd gaat voelen. En dan neemt de kans op een “dat gaan we maar niet doen” natuurlijk toe.

Ik merk dat bij mij persoonlijk juist de positieve gedachten, leuke beelden en goede gevoelens overheersen. Natuurlijk overdenk ik ook heus wel de risico’s of nadelen, maar de problemen maak ik in gedachten gewoon niet onnodig groot. En daardoor overheerst het positieve gevoel.

 

Dingen van de z☼nnige kant leren zien

Sommige mensen denken dat je als optimist of pessimist geboren wordt. En dan zou je daar voor de rest van je leven aan vast zitten. Niets is minder waar. Je kunt echt leren hoe je dingen anders gaat zien. Zodat je je meer en meer richt op de positieve kanten.

En soms gaat dat leren heel erg snel. Zo kreeg ik gisteren een spontane reactie van Laura van 26 die pas één keer bij mij is geweest. Zij had echt heel veel beren op haar toekomstweg geplaatst die haar enorm ontmoedigden en benauwden.

Tijdens de hypnosesessie gaf ik haar instructies om haar beren op een of andere manier onbetekenend klein te maken. Na de hypnose moesten we erg lachen, want ze had een hele creatieve oplossing bedacht.

 

Hap … slik … WEG!

 

Ze vertelde dat ze zich had voorgesteld dat haar beren smakelijke Gummiberen waren en ze at ze gewoon op! En met groots effect: Laura’s reactie lees je hier:

 

 

 

 

 

 

Welke beren maken jouw ’t leven zuur?

Ik ben erg benieuwd: Welke beren leven er in jouw hoofd? Ik kijk uit naar je reactie hieronder.

 

 

Pin It on Pinterest