Onderstaand verhaal had ik eigenlijk al veel eerder met je willen delen. Aan de ene kant was het voor ons verschrikkelijk vervelend dat we het moesten doormaken.

Achteraf  kan ik zeggen dat het een onbetaalbaar kostbare ervaring is geweest. En ik hoop dat ik direct of indirect veel mensen in een vergelijkbare situatie kan inspireren. Lees hoe je maanden ziek thuis kunt zitten door onontdekte emotionele stress… 

 

Nieuwe school

Onze zoon ging begin van het schooljaar naar klas 1 van de middelbare school. Hij keek er verschrikkelijk naar uit, want eerlijk gezegd verveelde hij zich best op de basisschool. In het begin was hij erg enthousiast, maar al snel kreeg hij regelmatig last van buikpijn. Hij moest zich af en toe ziek melden en dat is natuurlijk super vervelend. We hadden geen idee waar die pijn vandaan kwam. Maar het werd van kwaad tot erger.

Hij bleef steeds meer thuis. Soms hele dagen en op een gegeven moment was hij vaker thuis dan op school. De krampen waren zo heftig, het was niet te doen. Natuurlijk waren we op zoek naar de oorzaak. We hebben heel wat ‘afgedokterd’. Via de huisarts, allerlei onderzoekjes, testjes, diverse alternatieve aanpakken, eetaanpassingen (geen lactose, geen fructose en suiker). Veel mensen weten het aan de veranderingen in zijn leven, nieuwe school, etc. Maar wij konden het totaal niet plaatsen.

 

Zoektocht naar de oorzaak van buikpijn

Het was een zware tijd. En per saldo schoten we niets op. Sterker nog, het ging steeds slechter. Na de kerstvakantie is hij zelfs een aantal weken helemaal niet meer naar school geweest.

Ten einde raad waren we maanden later weer terug bij af: Bij de huisarts. Die verwees ons ditmaal door naar de kinderarts. En wat zijn we die man dankbaar!  Gelukkig gaf hij niet de diagnose ‘prikkelbare darm syndroom’ of iets dergelijks, maar hij zei: “Wist u dat buikpijn bij kinderen vaak psychisch is?  Ik kan u adviseren om hypnotherapie te overwegen. Er loopt nu een groot landelijk wetenschappelijk onderzoek omdat de resultaten van hypnose bij kinderen heel positief zijn. Uit een eerder onderzoek bleek 85% van de kinderen bij wie hypnose werd gebruikt binnen een jaar van zijn pijnklachten af te zijn!”

Ik hoorde de beste man nauwelijks meer. Mijn gedachten dwaalden af. Hypnotherapie… hypnose! Natuurlijk! Dat ik daar niet eerder aan gedacht had! Ik hield me op de vlakte en vond het niet nodig de kinderarts te vertellen dat ik zelf in mijn praktijk hypnose beoefen ;-).  Is het nota bene mijn vak, maar dan – als het je eigen kind betreft – kom je totaal niet op het idee dat zulke heftige pijn iets emotioneels kon zijn!

 

Aan de slag met een baanbrekend advies

De radertjes in mijn hoofd draaiden overuren. Het traject dat de kinderarts voorstelde klonk op zich goed, maar veel te langzaam naar onze zin: Eerst de aanvullende onderzoeken afwachten, dan aanmelden voor dit traject en dan wachten op de daadwerkelijke sessies. En tot die tijd? Het zou betekenen dat onze zoon al die tijd nog niet naar school zou kunnen.  En hij had al zoveel gemist. Dat moest toch anders kunnen.

Thuis bespraken we de optie om hem zo snel mogelijk een privésessie te laten ondergaan. Niet via het ziekenhuis, maar particulier dus. Ik wilde dat zelf niet doen bij ons eigen kind. Vreemde ogen leken me in dit geval verstandiger.

En zo ging hij vrijdag 1 maart onder hypnose! Zelf waren we er niet bij, maar nog geen 5 kwartier later konden we hem alweer ophalen. Het was klaar! Wat stonden zijn ogen anders! Wat had hij een praatjes! Ik wist natuurlijk zelf ook al wel dat er heel veel kan met hypnose, maar dit was echt zo wonderlijk om te zien!

 

Eén hypnosesessie en de pijn ging weg

Maandag 4 maart zat meneer alweer in de schoolbanken! De pijn was direct na de sessie structureel zo’n 60% minder, wat al een enorme winst was. Daarnaast kreeg hij steeds meer vertrouwen in zijn eigen kracht om zichzelf verder te helpen. O.a. door middel van bepaalde visualisaties die hij tijdens de sessie had geleerd. We hebben nog even getwijfeld, maar uiteindelijk bleek zelfs een 2e sessie echt niet nodig!

Achteraf gezien realiseerden we ons welke emotionele gebeurtenissen ons kind waarschijnlijk zo van zijn stuk hadden gebracht. Maar het was totaal niet nodig om daar tijdens de sessie op in te gaan. Dat wilde hij zelf ook niet. Logisch. Waarom graven en spitten? Een kind wil maar 1 ding: Een buik zonder pijn. En dankzij hypnose was dat precies wat hij in no time terugkreeg.

 

Meer weten over hypnose en buikpijn?

 

I. Onder hypnose in het ziekenhuis – De Stentor, 14 juni 2011

KLIK OP ARTIKEL VOOR VERGROTING

 

 

 II. Artikel over het onderzoek van dokter Benninga (AMC) naar de resultaten van hypnose bij kinderen met chronische en onverklaarbare buikpijn.

 

III. Hypnose bij buikpijn (RTV Utrecht)

Reportage van RTV Utrecht over de toepassing van hypnotherapie bij buikpijn.

(Overigens, zoals de arts in het filmpje ook aangeeft, zijn de resultaten van hypnotherapie bij volwassenen ook zeer positief!) 

Samenhang lichaam en geest

Iedereen reageert anders op emotionele gebeurtenissen. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen fysieke klachten krijgen door heftige of onverwerkte emoties. Lichaam en geest kun je niet los van elkaar zien. Ze houden absoluut verband met elkaar.

Dit geldt uiteraard niet alleen voor buikpijn. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de negatieve gevolgen van stress voor onze gezondheid. Iedereen heeft zijn eigen zwakke plek. Bij minder weerstand of veel stress is de kans groot dat de klachten zich daar het eerst  gaan openbaren.

Volledig hersteld 🙂

Trouwens, met onze held(!) gaat het nog steeds prima. Meer dan dat zelfs. Hij heeft zijn maanden schoolachterstand inmiddels helemaal ingehaald en is zelfs nog met goede cijfers overgegaan.

 

 

Pin It on Pinterest