Gisteren stelde ik op Facebook de vraag wie de documentaire van Tony Robbins: “I am not your guru” op Netflix heeft gezien.
Robbins is een wereldberoemde Amerikaanse trainer/coach, spreker en schrijver van vele bestsellers van wie ik al jaren groot fan ben.

Mensen die Tony voor het eerst zien, zeggen steevast: Wow, wat een energie heeft die man!!!
Maar wat ik me gisteravond ineens realiseerde was dat mensen dit ook steeds vaker over mij zeggen.
Dingen als:

Wow, wat een energie heb je!

 

Je komt dwars door het beeldscherm binnen.

 

De livedag was zo fijn, heerlijk een hele dag in jouw energie!

(Als je naar mijn vroegere YouTube filmpjes kijkt, zul je zien dat dit niet altijd zo geweest is, hahaha!)

In april 2016 ging ik zelf naar een event van Tony Robbins in Londen.  En opeens drong het tot me door hoe enorm veel er sinds die tijd gebeurd is. Maar daarover straks meer.

Eerst wil ik het even kort met je hebben over twee modellen van Robbins, die mijn leven hebben veranderd, de crazy eight en de 6 human needs.

1. Verstrikt in negatieve emoties? De crazy eight

De Crazy Eight illustreert perfect hoe we volledig verstrikt kunnen raken in negatieve emoties.
Als je je hiervan bewust bent, heb je de helft al gewonnen!

Wanneer we het gevoel hebben dat het tegenzit in ons leven, zoeken we vaak onbewust een uitweg in de vorm van schadelijk, negatief gedrag.
De crazy eight laat prachtig zien hoe dat mechanisme werkt.

Wanneer je je slecht voelt, is de kans groter dat je steeds verder verstrikt raakt in zware energie en emoties, zoals verdriet, machteloosheid, zelfmedelijden en depressieve gevoelens.
Je voelt je machteloos en hebt sterk het gevoel dat dingen je overkomen (je zakt weg in een slachtofferrol). Je wordt steeds passiever en keert meer en meer naar binnen.

Mensen die langdurig verstrikt zitten in dit patroon, noemen we depressief. De meeste mensen houden dit niet zo lang vol en zijn op een gegeven moment zo zat van de passiviteit dat ze zichzelf bijeenrapen en weer in actie komen.
Als dit gebeurt, begint de adrenaline weer te stromen en richt je je weer meer en meer naar buiten.
Maar vaak gebeurt dit toch nog steeds op een negatieve manier, bijvoorbeeld in de vorm van agressie, boosheid, woede, frustratie, etcetera.
Je gaat op zoek naar een zondebok voor jouw ellende: Wie kun je (mede) verantwoordelijk maken voor jouw ellende? Wiens schuld is het (ook)?

Ook dit patroon van razernij, woede en frustratie is eindig.
Nadat je uitgeraasd bent, is de energie weer op en dus de kans groot dat je weer verzandt in de passievere emoties die ik hiervoor noemde.

Dit afwisselende patroon tussen actieve en passieve zware energie noemen we de crazy 8.
Je kunt het patroon namelijk tekenen zoals je een 8 tekent, het is een loop, een vicieuze cirkel in de vorm van een 8. 

Zie je in bovenstaand overzicht ook al welke manieren er zijn om uit de crazy eight te ontsnappen?
Ik heb de vluchtroutes aangegeven met 2 gekleurde pijlen.

Als je middenin het crazy eight patroon zit, voel je je niet goed.
Dus ga je, bewust of onbewust op zoek naar manieren om je beter te voelen.

De rode vluchtroute (ongezond)

Helaas zijn de meeste mensen er niet in getraind zich op een onschadelijke manier goed te voelen. Tenminste, niet langdurig. En dan ligt dus de verleiding op de loer. De verleiding om te grijpen naar dingen die je een goed gevoel geven. Al is het maar tijdelijk. Alles beter dan blijven hangen in de crazy eight.
Zo zijn verslavingen te verklaren.
Je verdooft je nare gevoelens door middel van drank. Je denkt dat je rustiger wordt van een sigaretje. Een flinke sloot koffie of energiedrank om je energie te boosten.
Of: je gaat je te buiten aan een overheerlijke Tony Chocolonely, om  je – als die op is – boos op jezelf, eenzaam of moe (door de suikerdip) te voelen.

De groene vluchtroute (gezond)

Geloof mij, dit is de route die je wilt nemen. Via deze weg kun je namelijk op een gezonde, onschadelijke manier uit de verraderlijke loop van negatieve emoties ontsnappen.
Dit is ook de route die ik heb leren nemen toen ik NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) leerde kennen en toepassen.
Dat je je gevoelens, de beelden in je hoofd en je gedachten dusdanig kunt beïnvloeden, dat je uit die crazy eight kunt komen.
De technieken om dat mogelijk te maken beschrijf ik o.a. in mijn boek en leer ik mijn cursisten in alle cursussen en trainingen die ik geef.

 

The six human needs

Een andere tool van Robins is die van ’the 6 human needs’ oftewel de 6 menselijke drijfveren.
Met dit model is het mogelijk om menselijk gedrag goed te kunnen begrijpen. Het verklaart waarom we doen wat we doen.

Ik ga dit model nu niet volledig uitleggen (het staat in mijn boek), maar wat wel heel goed is om je te beseffen dat er naast de 4 ‘gewone’ behoeften, te weten:

  1. zekerheid en comfort
  2. onzekerheid en variatie
  3. erkenning en waardering
  4. liefde en verbinding

nog 2 drijfveren zijn die een meer spirituele inslag hebben. En dat zijn:

5. groei
6. bijdragen aan het grotere geheel. Oftewel het ervaren van voldoening.

Deze laatste 2 waarden worden vaak vergeten, maar zijn van levensbelang voor een gelukkig leven. En daar zijn we allemaal naar op zoek, toch?

Toen ik 2 jaar geleden bij Robbins was, vond ik dat super spannend. Het was namelijk de tijd dat het met mijn gezondheid niet zo goed gesteld was. Ik had de maanden daarvoor net tweemaal een tia gehad en na een medische zoektocht hadden we ontdekt dat er structureel iets niet in orde was met mijn bloed. Ik was al die tijd een tikkende tijdbom geweest die elk moment kon afgaan.

Ik zat door dit verhaal eigenlijk in een soort overtuiging dat ik mezelf voortdurend moest ontzien.
Ik geloofde ook oprecht dat ik gedwongen was structureel een stap terug te moeten doen, qua werk. Om het allemaal te kunnen blijven volhouden.
Ook was ik bang.
Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt, bang voor herhaling en stond dus absoluut niet ontspannen in het leven.

Mijn crazy eight was dat ik me dus vaak slecht voelde. Slachtoffer van mijn medische conditie. En terwijl je in zo’n situatie juist jezelf goed zou moeten voeden (voldoende slaap, beweging, gezond eten), merkte ik dat ik dan juist de andere kant opging. De angst en frustratie ging ik verdoven met slecht eten, laat naar bed en terugschroeven qua werk (terwijl ik daar juist altijd wel energie van kreeg) afgewisseld met periodes van extreem gezond willen doen wat ik steeds maar heel even volhield (op wilskracht), waarna de frustratie over mijn ‘falen’ het weer van me overnam en ik weer aan de andere kant van de crazy eight terechtkwam. Een gebed zonder end, zo leek het.

Hoe ik ontsnapte aan mijn crazy eight

Ruim een jaar geleden onderging ik een healing sessie bij een medium, waarin ik heel duidelijk de boodschap kreeg:

“Jij bent hier om veel meer te doen dan alleen dat ene boek schrijven!”

Ik had acuut overal kippenvel.
En angst…. Ook een natuurlijke reactie.
Maar vooral kippenvel. 
De laatste jaren krijg ik op de gekste momenten kippenvel als iets blijkbaar mijn verstand te boven gaat, maar ik het op een ander, ongrijpbaarder niveau als heel erg waar ervaar.

Deze boodschap kwam binnen als een malle.
Ik Wist 30000 % zeker dat dit klopte.
Het werd me ook ineens volledig helder dat ik mijn aandoening gebruikte als uitvlucht om  niet volledig ‘mijn ding’ te doen. 
Terwijl – zo voelde het ineens voor mij – precies het tegenovergestelde aan de hand was:
Mijn lichaam probeerde mij al die tijd op haar eigen manier duidelijk te maken dat ik was afgedwaald van mijn pad.
Zo doet ons lichaam dat. Het communiceert voordurend met ons om ons richting te geven.
Eerst gaat dat heel zachtjes en geleidelijk.
Maar als je niet wilt luisteren, gaat het steeds harder en ongenuanceerder.

Terugkijkend zie ik dat al de jaren waarin ik mezelf niet goed genoeg vond hun tol inmiddels hadden geëist.
Door mezelf steeds zo klein te maken en mezelf voortdurend intern te bekritiseren, had ik allerlei vage klachten ontwikkeld, die steeds vervelender werden. Ik geloof erin dat ziekten zich niet van de ene op de andere dag ontwikkelen, maar dat er een jarenlang onzichtbaar proces aan vooraf gaat. 
Ik probeerde zelf en met hulp van anderen (regulier en alternatief) alle symptomen te bestrijden en weg te toveren, maar als het ene opgelost was, diende het volgende zich alweer aan.
Tja… wie niet luisteren wil, moet blijkbaar voelen en ervaren!

Welke human needs ik jarenlang schromelijk had verwaarloosd

Ineens – bij die healer – begreep ik ook ten diepste dat mijn ziekte een uiting was dat ik niet goed luisterde naar mijn eigen 6 human needs.

De spirituele waarden ‘groei’ en ‘bijdragen aan het grotere geheel’ had ik jarenlang onbewust ernstig verwaarloosd.
Niet gek hoor, dat doen bijna alle mensen.
Want bijna iedereen die zich laat leiden door angst (en wie in jouw omgeving doet dat niet?) heeft de neiging zichzelf kleiner te houden, voor veiligheid te kiezen en dus in de comfortzone te blijven wonen en werken.
In plaats van te kiezen voor groei en bijdragen aan het grotere geheel. Dat deed ik dus onbewust ook. 

Het lijkt een fijne en veilige optie. Maar wat is het gevolg?
Frustratie, verdriet, leegte, het ‘is dit het nou?’ gevoel.
En daarmee zit je dan weer in een crazy eight loop en is de kans groot dat je weer op een ongezonde manier gaat proberen om aan die negatieve gevoelens te ontsnappen.

Wist je dat de 6e “human need” – Bijdragen aan het grote geheel – dé manier is om je als mens vervuld te voelen? Dit is dé manier om in 1 klap aan de noodzaak voor alle verslavingen een eind te kunnen maken.
Want dit is waar het om draait in het leven. Voldoening ervaren!

Ik was die voldoening al een hele tijd kwijt. Ook al was ik inmiddels al een paar jaar aan het ondernemen, ik ontdekte dat het een enorme valkuil is om te denken dat je ‘er’ daarmee bent. Want op een gegeven moment loert ook daar weer het gevaar van veiligheid, comfort, zekerheid en zit je voor je het weet weer vast in routine.
Je groei stopt. En dat is blijkbaar heel onnatuurlijk! En ongezond.

Ik had het niet door en suste mezelf jarenlang in slaap door mezelf voor te houden:
“Ik ben al heel stoer geweest, ik heb toch al mijn eigen bedrijf? Ik doe toch al wat veel mensen niet doen?”

Maar ik had niet in de gaten dat ik was gestopt met groeien en dat dus ook de voldoening verdween uit mijn werk en uit mijn leven.
Twee spirituele waarden die als ze ontbreken in je leven, maken dat je je niet meer ‘alive’ voelt.
Nou, dat laatste klopte dus als een bus!
En ik had op het punt gestaan om nog meer in te dutten. Mijn gezondheidsperikelen te zien als reden om nog minder op zoek te gaan naar mijn drive, voldoening en manieren om van waarde te zijn in deze wereld. Ik ging dus op de rem staan, terwijl voldoening zoeken en ervaren juist een van de weinige dingen is waar het echt om draait in het leven. 

THANK YOU TONY … want dit was echt het kwartje dat voor mij viel 2 jaar geleden. (Ik heb hier destijds ook dit blog over geschreven!)

En hoe grappig!
Want nu … 2 jaar later,  krijg ik dus te horen van mensen dat ik zoveel energie heb.

Ik snap wel waarom!
Ik ben me zoveel bewuster geworden van het belang van energie.
Van het belang van gezondheid en vitaliteit.
Van de functie van ons lichaam als instrument om te doen waarvoor je hier bent.

Kortom… 2 jaar geleden besloot ik in de rol van mijn leven te stappen en geen genoegen meer te nemen met smoezen en excuses om niet te doen omdat ik het zogenaamd niet zou kunnen. 

En guess what… daar krijg je dus energie van! Als een malle!
En als ik zo lees wat mijn cursisten en volgers het liefste willen, is het precies dit!
Dat is logisch.

We are all human beings with the same human needs!!!!
En we willen geen van allen vastzitten in die crazy eight!!!

Groei is van levensbelang voor mensen.
Je hebt altijd groei nodig in je leven.
Daarom is het ook zo belangrijk om te blijven dromen.
En dat niet alleen.
Maar ook om serieus werk te maken van je dromen.
Want dat maakt dat je weer verder groeit.
En dat is de kracht waarop menselijk geluk is gestoeld.

En eigenlijk is het heel gemakkelijk.
Wij mensen maken het veel te moeilijk.
Door te blijven malen: maar WAT wil ik nou eigenlijk? Wat is mijn ding? Wat is mijn missie?

Het enige wat je hoeft te doen is elke dag een manier vinden om bij te dragen.
Om te helpen. Om te dienen. Dan komt de rest vanzelf.
De vraag die ik mezelf elke dag stel – mede ingegeven door de Tony Robbins meditatie  die ik al jaren doe – is:

“How can I serve today?”

En er is altijd altijd altijd altijd wel een manier om te dienen.
Je kunt elke dag, sterker nog, elk moment van de dag iets doen om ervoor te zorgen dat je dient.
Je medemens, het milieu, de wereld, je kinderen. Noem maar op.

Vat je waar ik naartoe wil?
Zie je de verbanden?
Kun je de patronen in je eigen leven herkennen?
Ik ben heel benieuwd, voel je vooral vrij om hieronder te reageren! 

De Rol van je Leven

Het is precies dit verhaal, het zijn deze inzichten die ongemerkt de basis zijn geweest voor mijn nieuwe programma.
Misschien heb je er al over gelezen, misschien nog niet.

Mijn programma: De Rol van je Leven waarin ik jou wil begeleiden om ook dat te gaan doen waar je energie van krijgt.
En te starten op het punt dat bij jou ondergesneeuwd is geraakt.
Misschien op het gebied van je financiën, misschien gezondheid, relaties, je werk.

Het maakt niet uit.
Er is bij ieder mens een gebied dat NU het meeste aandacht vraagt.
En hoe meer energie je daar in gaat steken, des te beter jij je gaat voelen.

Wanneer jij beseft dat je dit wilt…
En ook dat je dit .. net zo min als ik dat kon … niet alleen gaat redden …

Lees dan hier alles over mijn nieuwe programma.
Je begrijpt… ik sta te trappelen …
… om komende 7 tot 8 maanden met een kleine groep gelijkgestemden intensief aan de slag te gaan.

Ben je nieuwsgierig?
Wil jij erbij zijn?
Ik ga komende week 2 Q&A webinars geven waarin je vragen kunt stellen over dit programma.

Deze kun je helemaal gratis en vrijblijvend bijwonen.
Om te proeven of dit is wat je wilt.
Of dit is waarvan je hart gaat juichen.
Of dit is waarvan jou ‘TomTom’ zegt: Yessss…. volg deze route!

Mail me even als je bij een van de webinars aanwezig wilt zijn.

Dan stuur ik je een link met inlogcode voor de datum van jouw keuze.

 

Pin It on Pinterest